HABER

500 yıllık teori çöktü

Arkeologların İngiltere’nin başkenti Londra’da yaptığı kazılarda elde ettiği bulgular, frengi hastalığı hakkında yüzyıllardan beri bilinen bir inanışı ortadan kaldırabilir.

500 yıllık teori çöktü

Arkeologların İngiltere’de bugüne kadar yapılan en büyük kazı çalışmalarından birinde gün ışığına çıkarttığı kemikler, sanılanın aksine frengi hastalığının Kristof Kolomb tarafından Avrupa'ya getirilmediği tezini güçlendiriyor.

Londra halkının Ortaçağ’daki yaşayışı hakkında daha fazla bilgi elde etmek isteyen bilim insanları, o dönemden kalma St. Mary Hastanesi’nin mezarlığında kazı çalışması başlattı. Araştırma kapsamında 10 bin 500 kemik arasından 5 bin 387 tanesi incelendi. İncelenen kemikler arasında, frengi hastalığının izlerine rastlandı.

Ancak, kemiklerin sahibi kişilerin toprağa verildiği tarihlerin, Kolomb’un Amerika'yı keşfinin öncesine rastladığı belirlendi.

Londra Müzesi’nden Brian Connell, inceledikleri kemiklerden 25 tanesinde frengi hastalığının izlerini bulduklarını söyledi. Connell, kayıtlara göre bu kemiklerin bir zamanlar Londra’nın en büyük hastanesi olan St. Mary’de yatan frengi hastalarına ait olduğunu belirtti.

EN AZ 90 YIL FARK VAR

Bilim insanları, frengi izlerine ait kemiklerin olduğu mezarlarda ölen kişilerle gömülmüş madeni paralar buldu. Paralara radyakarbon tesit yapıldığında, frengiden ölen iki kişinin 1200-1250 veya 1250-1400 yılları arasında doğduğu tespit edildi.

Oysa, Kolomb Hindistan zannettiği Küba’ya 1492 yılında ayak bastı.

Connell, elde ettikleri bulgunun Kolomb teorisinin “tabutuna son çiviyi çaktığını” söyledi. Avrupalı bilim insanları, Kolomb Amerika’ya gitmeden önce Yeni Dünya’da frengi bulunmadığını öne sürmüş, 2008’de yapılan genetik bir çalışma bu teoriyi desteklemişti.

ABD’nin Atlanta eyaletinde bulunan Emory Üniversitesi’nden Kristin Harper, dünyanın dört bir yanından elde ettiği frengiye neden olan bakteri türünü incelemişti. Harper, cinsel yolla bulaştığı bilinen hastalığın en yakın orijinini Güney Amerika olarak belirtti.

Ayrıca, Avrupa’da ilk frengi vakasının 1495’te ortaya çıkması, Kolomb teorisini güçlendirmişti.

En Çok Aranan Haberler