YURTHABER

Sakarya
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

55 Yıllık Yorgan Ustası Teknolojiye Direniyor

Yok olmaya yüz tutan el sanatlarından yorgancılığın son temsilcilerinden 69 yaşındaki Hasan Kar, fabrika üretimi nedeniyle azalan talebe rağmen el

Yok olmaya yüz tutan el sanatlarından yorgancılığın son temsilcilerinden 69 yaşındaki Hasan Kar, fabrika üretimi nedeniyle azalan talebe rağmen el işçiliğiyle üretime devam ediyor.

Sakarya'da 14 yaşındayken dayısından öğrenerek başladığı yorgancılığa 55 yıldır devam eden Kar, teknolojiye direniyor. Fabrikasyon üretimin yaygınlaşmasına rağmen, kendi hazırladığı motiflerle el işçiliğiyle üretim yapan Kar, geleneksel Osmanlı el sanatlarının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlıyor.

Mesleğinin gelecekte de devam ettirilmesi için çabalayan Kar'ın yorgancılıkla ilgili 3 kitabı ve mesleğinin inceliklerini anlattığı internet sitesi bulunuyor.

Kar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojinin Osmanlı kültürlerini yok ettiğini belirterek, her şeye rağmen el işçiliğiyle üretime devam ettiğini söyledi.

İş yerinin tabelasında "yorgancı" yazan herkesin yorgancı olamayacağını savunan Kar, "Bu kişiler suni üretim yapıyor, ucuza üretim yapıyor ve mesleği öldürüyor. Ellerinden gelse marangoz atölyesinden talaş toplayıp yastığa dolduracaklar, 'ucuz vereyim' diye. Yorgancılık bu duruma düşmüş" şeklinde konuştu.

Mesleğini yaşatmak için vatandaşların ilgisini çekecek yenilikler üzerinde çalıştığını kaydeden Kar, deforme olmayan ortopedik yastığın patentini aldığını ve kaliteli uyku isteyen kişilere sattığını söyledi.

Doğalgazlı evlere uygun, terletmeyen yorganlar imal ettiğini anlatan Kar, yün ve pamuk yorganların kullanılması gerektiğini dile getirdi.

-"Çırak yetiştirmekte zorlanıyoruz"-

Kar, mesleğinin devam etmesi için çalıştığını belirterek, Sakarya Halk Eğitim Merkezi'nde yorgancılık kursu açmak istediklerini ama kursiyer bulamadıkları için açamadıklarını vurguladı.

Yeni neslin sanatsal mesleklere ilgi göstermediğini anlatan Kar, "Bir veli üniversite okuyan çocuğuna servet harcıyor, bu çocuğu gelip sanata verse daha faydalı olur. El sanatları ölür ama yorgancılık ölmez. Nalbantçılık, bakırcılık, semercilik gibi sanatlar artık öldü, geri gelmez ama bizim mesleğimiz eskimez" ifadelerini kullandı.

Kar, mesleğinin tanıtımı için kurduğu internet sitesinin büyük ilgi gördüğünü belirterek, 2 yılda 27 bin kişinin ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler