HABER

5G teknolojisini deneyimledik!

5G’nin bugün mümkün kılınan canlı örneklerini, Vodafone Türkiye’nin ev sahipliğinde Dresden Teknik Üniversitesi 5G laboratuvarını ziyaret ederek deneyimledik.

5G teknolojisini deneyimledik!

Vodafone, aralarında Türk mühendislerin de bulunduğu geniş bir araştırma ekibiyle birlikte, şebeke donanım ve yazılımı, bilgisayar çipleri, spektrum ve bulut bilişim konularında 5G odaklı test ve değerlendirmeler yapıyor.

Vodafone, 2020 yılında hizmete sunulması beklenen 5G teknolojisi için çalışmalarını hızlandırdı. İki yıl önce dünyanın en köklü üniversitelerinden Dresden Teknik Üniversitesi’nin işbirliğiyle 5G laboratuvarı kuran Vodafone, araştırmacılara, şebeke donanım ve yazılımı, bilgisayar çipleri, spektrum ve bulut bilişim konularında 5G odaklı test ve değerlendirmeler yapma imkânı veriyor.

Laboratuvarda, Dresden Teknik Üniversitesi Vodafone Mobil İletişim Sistemleri Bölüm Başkanı Profesör Gerhard Fettweis’ın başkanlığında çalışmalarını sürdüren ve aralarında Türk mühendislerin de bulunduğu ekip, geleceğin mobil teknolojilerine hazırlanmak için kablosuz iletişim teknolojilerini özellikle veri hızı, gecikme süresi ve IP (İnternet Protokolü) hizmetleri açısından yeniden ele alarak sektörlerarası bir oluşuma öncülük edecek çalışmalara imza atıyor.

5G teknolojisi canlı olarak deneyimlendi

Vodafone Türkiye, Nisan başında hizmete girecek 4.5G öncesinde, bu teknolojinin bir sonraki adımını temsil eden 5G’yi Almanya’nın Dresden kentinde deneyimletti. Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mallik Rao’nun katılımıyla Dresden Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen toplantıda, Vodafone’un 5G vizyonu ve yol haritası hakkında kapsamlı bilgi verildi; 5G laboratuvarında yapılan canlandırmalarla bu teknolojinin canlı örnekleri, Türkiye’den ziyarete katılan gazeteciler tarafından deneyimlendi. Canlandırmalarda özellikle 5G ile gecikme sürelerinin çok düşük bir seviyeye indiği, 5G ile elde edilecek akustik iletişim sistemleriyle sesin dinleyicinin bulunduğu lokasyonda anlık olarak bulunabildiği, uzaktan anlık erişim örnekleri sergilendi. Sanal gerçeklik cihazları kullanılarak 5G altı teknolojilerle uzaktan atılan bir top karşılayan tarafından tutulamazken, 5G’nin gecikme sürelerinin azalmasıyla bu durumun mümkün olduğu katılımcılar tarafından bizzat deneyimlendi. Yine katılımcılar tarafından bizzat deneyimlenen bir başka örnek de 5G test altyapısı kullanılarak hazırlanan özel bir eldiven ile ekran içindeki prizmatik şekillere dokunabilmek ve bu şekilleri hareket ettirebilmek oldu. Bu yöntemin özellikle uzaktan tıbbi kontrol, hatta uzaktan ameliyat gibi olanakları mümkün kılabileceği belirtiliyor. Gerçekleştirilen bir diğer canlandırma gösterisinde 484 hoparlörlü bir stüdyoda sağlanan Surround sistem aracılığıyla 5G teknolojisinde elde edilecek akustik iletişim deneyimlendi. Bu örnekte, dinleyici hangi lokasyonda ve sahneye hangi mesafede olursa olsun, sesin ulaşma süresi her noktada eşite yaklaşabiliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler