Aslında yapmanız gereken bebeğinizi dinlemek. Bebeğiniz size bu konu hakkında yardımcı olacaktır. Bebeğinizin zamanlamasına ve tercihlerine saygı göstermelisiniz. Bebeğinizi anlamaya ve tanımaya çalışmalı ve ondan gelen mesajları iyi değerlendirmelisiniz. Her şeyden önce en önemli şey bebeklerinizi güvenli bir şekilde beslemektir.
Bu sebeple ilk olarak alerjik reaksiyonlara ve sindirim sorunu ile ilgili problemlere karşı gözünüz açık olmalıdır. Bebeğinizi beslerken oturma pozisyonunda olmasına dikkat edin ve bebeğin boğazında kalabilecek sert, çiğneme gerektiren ve yuvarlak şekilli yiyeceklerden olabildiğince uzak durmaya çalışın. Bebeğiniz bu dönemde anne sütüne ya da devam sütüne devam etmelidir. Bunun yanında ek olarak tahıllı muhallebi, meyve püresi, sebze püresi gibi ek gıda takviyesi yapılabilir. Bu hem çocuğunuzun diğer besinlerden vitamin almasına hem de vücudunun ihtiyacı olan süt miktarını yavaş yavaş dengelemeye başlar. Anne sütü ile beslenen bebekler süt alımını kendi kendilerine azaltacaklardır. Ayrıca ilk katı gıda ile tanıştığı anı, hatıralarınızdan asla çıkaramayacaksınız.
Bu dönemde bebeklerimizde sabahları ek gıda alımını devam ettirmek istiyorsak, anne sütünün yanına ek olarak meyve püresi ve su gibi gıdalar ile takviye yapabiliriz. Aynı şekilde öğleden sonra, mayalamış olduğunuz yoğurdu bebeğinize yedirebilirsiniz.
Bebeğinize verdiğiniz gıdaların doğal olduğundan ve katkı maddesi içermediğinden emin olunuz. 6. aydan 8. aya kadar bebekler yoğurt, meyve veya sebze püresi, muhallebi vs gibi gıdaları çok rahat bir şekilde tüketebilir. 6. aydan itibaren bebeğin beslenme menüsünde değişimler olacaktır. Bunun her bebekte farklı olduğu da unutulmamalıdır. Bu dönemdeki bebekler kahvaltıda meyve suyu, meyve püresi yiyebilirler. Öğle saatine gelindiğinde sebze çorbası, yani sebze püresini, öğleden sonra yoğurdunu, akşam ise muhallebisini kolaylıkla yiyebilir. Ek gıdaların elbette bebeğinizin farklı protein ve vitaminleri alması açısından önemi büyüktür ancak anne sütünün önemi burada ikinci plana atılmamalıdır. Çünkü anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik reaksiyonların daha az görüldüğü, bağışıklık sisteminin güçlü olduğu ve hastalıklara karşı bir direnç kazandığı bilinmektedir. Siz de bebeğinizden anne sütünü esirgememelisiniz.
Bebeğiniz katı gıda yemeye hazır hale geldiği zaman şu önerilerimizi uygulayabilirsiniz;
Keyfinin yerinde olduğu bir zamanı seçin: İlk denemenizde, bebeğinizin uyanık, altının kuru, rahatının yerinde ve karnının çok aç olmadığı bir zamanı seçin ki yeni serüvenlere açık olabilsin. Bebeğiniz çok aç ise önce biraz anne sütü daha sonra katı gıdaya geçin.
Beklentilerinizi yüksek tutmayın: Bu ilk yemeklerin amacının, bebeğin besin ihtiyacını karşılamaktan ziyade bebeği yiyecekle tanıştırmak olduğunu unutmayın. Bebeğinizin kursağına giden miktarın, genel besin ihtiyacını karşılaması haftalar alacaktır.
Dik otursun: İlk zamanlar bebeğinizi kucağınızda dik tutarak veya araba koltuğuna oturtarak yedirmeyi deneyiniz. Bebeğiniz sırtını dayamadan oturabildiği zaman, mama sandalyesinde besleyebilirsiniz.
Kaşık kullanın: Amerikan Pediatri Akademisi bebeğe ek gıda verilirken daima kaşık kullanılmasını tavsiye eder. Genellikle bir kahve kaşığı ya da lastikle kaplı bebek kaşığı bu işi görür. Kaşıkla yemek bebeğe emmeden yutmayı ve ailenin diğer bireyleri gibi yemek yemeyi öğretir. Bebeğe tahıllı gıdaları biberonla vermeyin ki fazladan kalori almasın.
Azar azar yedirin: İlk öğünde bir kasenin içine birkaç kaşık yemek koyarak işe başlayın. Biberondan kaşığa geçişi kolaylaştırmak için yiyeceğini anne sütü veya mamayla püre kıvamına gelene kadar inceltin. Daha sonraki öğünlerde, bebeğiniz katı gıdaları yutmaya alıştıkça, kıvamı gittikçe koyulaştırabilirsiniz.
Sabırlı olun: Bazı bebekler ilk kez katı gıda verildiğinde bayılarak yerler, bazıları da ilk seferde pek bir şey anlamazlar. Bebeğiniz ilk seferinde yemeye direnirse, umudunuzu yitirmeyin. Bir iki hafta sonra tekrar yedirmeyi deneyin. Katı gıdayı verdiğiniz tarihe değil, bebeğin zevk alıp almadığına odaklanın.
Bu dönemde bebeğinize yedirebileceğiniz mama tarifi