KADIN

6. Ayda Bebek Gelişimi

Bebeğinizin bu dönemde duyumları keskinleşmiştir. Yere düşen küçük bir kuru üzümü bile farkedebilecek kıvama gelmiştir.

6. Ayda Bebek Gelişimi

Sinir sisteminin gelişmesi ile de artık kendi başına oturmaya çalışır. Destekli bir şekilde uzunca bir süre oturabilir. Kafasını kendi başına dik tutabilir. Bu dönemde bebekler ellerini raket gibi kullanırlar. Bebeklerin eşyaları kavrama ve tutma yetenekleri mükemmeldir ancak bazen hiç beklenmedik bir anda onları bırakabilirler. Bu sebeple ellerine kırılabilir şeyler vermekten kaçınmalısınız. Ayrıca bu dönemde bebeğinizin herhangi bir eşyayı bir elinden diğer eline geçirdiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu dönemde bebeğiniz ayağa kalkmak için çok büyük bir istek duyacaktır. Ayrıca bebeğiniz artık daha hareketli olduğundan dolayı çevresini daha güvenli bir hale getirmekte fayda var. Bebeğinizin ayağa kalkmak için çok büyük bir istek duyacağından bahsetmiştik. Bebeğinizi yürüteçe koymak bu ay için henüz erkendir. Çünkü bilinenin aksine yürüteçler bebeğinizin yürümesini kolaylaştırmaz aksine zorlaştırırlar. Bebekler her ne kadar yürümek için bacaklarını kullansa da yürümek için gerekli olan kalça kaslarını kullanamazlar. Bu dönemdeki bebekler uzanma tutma kavrama gibi durumlarda daha başarılıdır.

Bebek eline geçen her şeyi sallar ve bazılarının ses çıkarıp çıkarmadığını anlamak için oyuncakları çarpar ya da yere bırakır. Hem çıkardığı sesi dinlemek hem de yine ses çıkarıp çıkarmayacağını anlamak için onları tekrar tekrar yere atar. Bu dönemde bebekler sessiz harflerin çoğunu çıkartabiliyor ve ruh hallerini gösterebiliyordur. Ayrıca bebekler bu dönemde pasif de olsa kelime haznesini geliştirmektedir. Bu ayda bebeğinizin ruh halinde ani değişimler gözlemleyebilirsiniz. Bu durum birkaç ay daha devam edebilir. Bebek bu dönemde kendi ismi ile seslenildiğinde tepki verir. Ayrıca bu ayda ilk dişi çıkabilir.

BEBEĞİN HAREKET YETENEĞİ

Oturması sağlandığında başını ve vücudunu aynı doğrultuda tutabilir ve desteklendiği zaman oturmaktan mutluluk duyar. Nesneleri kavrayabilir. Kendiliğinden gülebilir. Ağzından baloncuklar çıkarabilir. Kendisini ifade edebilmek adına farklı sesler çıkarabilir. Bu farklı seslerle ve nesnelere vurarak dikkatinizi çeker ve sizinle iletişim kurar. Bebeklerin çoğu başlarını gayet iyi kontrol edebilir, hem öne hem de arkaya doğru dönebilir. Aynı zamanda bebeğin elleri kontrol becerileri de hızla gelişmektedir. Bebek bu sayede çevresini ve vücudunun diğer organlarını keşfetme esnekliği kazanır.

BEBEĞİN ZİHİNSEL GELİŞİMİ

Bebeğiniz beşinci ve altıncı aylar arasında ilk kez kendi kimliği ile ilgili bazı ipuçları bulur. Bu dönemde bebeğiniz aynadaki görüntüsüne bakar ve gördüğü yansımanın kendisi olduğunu kavrar. Etrafına karşı yoğun bir ilgisi ve merakı olduğu için olay örüntüleri arasında sebep-sonuç ilişkisi kurmaya başlar.

BEBEĞİN SOSYAL GELİŞİMİ

Bu dönemde bebeğiniz sizinle ve çevresiyle oldukça ilgilenir. Bu dönemde bebekler çevrelerinde olup biteni algılamaya başlarlar. Olaylara karşı tepkilerini mimikleri ile belli ederler. Hoşnut oldukları şeylere gülümserler, hoşlanmadıkları şeyleri ise iter ya da mimikleriyle belli ederler.

6. AYIN KİLOMETRE TAŞLARI

Yaşamının altıncı ayında bebeğiniz şunları yapmaktadır;

Başını gayet iyi kontrol etmek
Her iki yöne doğru dönmek
Yardım almadan oturmaya çabalamak
Uzandığı cisimleri eliyle kendine doğru çekmek
Her iki eliyle oyuncakları yerden almak
Oyuncakları ağzına götürmek
Ağızla keşifler yapmak
Kendi kendine yemek yemeyi öğrenmek
Herhangi bir cismi bir elinden diğerine geçirmek
Tek heceli sesleri tekrarlamak, hatta sesleri birleştirmek
Kıkırdamak, gülmek
Kendi bedenini araştırmak
Kendisini başkalarından ayırt edebilmek
Basit oyunlardan keyif almak
Yere düşen bir oyuncağı kısa süreyle aramak
Duygularınızı belirten yüz ifadelerinizi taklit etmek ve paylaşmak.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler