KADIN

6. Ayda Bebeklerde Oyun ve Aktivite

Çoğu bebek bu dönemde konuşmak için birtakım sesler çıkarmaya başlar.

6. Ayda Bebeklerde Oyun ve Aktivite

Bu dönemde bebeğiniz ile sık sık konuşmalısınız. Bu onun konuşmasını hızlandıracaktır. Bebeğinizin dikkatini çeken peluş oyuncakları bu dönemde de kullanabilirsiniz. Bebeğinize bol bol dokunmayı asla ihmal etmeyin. Bebeğinizi koltuk altlarından tutarak yürütebilir. Kollarını aşağı yukarı gererek esnemesini sağlayabilirsiniz. Bu bebeğinizin hem kas sisteminin gelişmesine hem de rahatlamasına sebep olacaktır. Bebeğinizi farklı ortamlara sokabilir ve farklı bebekler ile kaynaşmasını sağlayabilirsiniz.

  1. ay döneminde çocuğunuzla hem eğlenceli hem de kaliteli vakit geçirmek istiyorsanız, önerebileceğimiz aktivite “Fotoğraf Albümü” denilen oyundur. 6 aydan 1 yaşına kadar oynayabileceğiniz bu aktivite bebeğinize şekil tanıma ve ince motor becerileri kazandıracaktır. İhtiyacınız olan tek şey ise bir fotoğraf albümüdür. Bu oyunun amacı tanımadığı insanları ona göstererek anlatmak ve kendi de dahil olmak üzere fotoğraflardaki tanıdığı insanları ayırt edebilme özelliğini geliştirmektir.

İlk önce yapmanız gerekenler küçük boyutlu bir fotoğraf albümü almak ve her sayfaya bir fotoğraf konacak şekilde içerisine fotoğrafları yerleştirmek olmalıdır. Fotoğraflar, bebeğinizin ve çevrenizdeki insanların dahil olduğu fotoğraflar olmalıdır. Bu kişiler akrabalar, yakın arkadaşlar, bebek bakıcınız, kreş öğretmeniniz, komşular, bebeğinizin tanıdığı diğer çocuklar, bebeğinizin en sevdiği oyuncakları ve evcil hayvanlarınız olabilir. Bu önemli insanların, nesnelerin ya da canlıların hepsini fotoğraf albümüne koyarsanız oyunun daha da eğlenceli olacağına emin olabilirsiniz. Sonrasında hazırladığınız bu albümü bebeğinize verin ve bu albümün artık onun albümü olduğunu söyleyin. Onunla beraber oturun ve fotoğraflara bakmaya başlayın. Her seferinde tek bir resme odaklanmaya çalışmak daha yararlı olacaktır. Ayrıca albümü onun eline vermeniz kavrama yeteneğinin gelişmesi için faydalıdır. Yakın zamanda sayfaları çevirmeyi öğreneceğini unutmayınız.

Ayrıca büyümeye başladıkça bu fotoğraflara uzun süre odaklanabilmeyi başaracak ve parmağı ile gösterebilecek kadar gelişecektir. Bebeğiniz bu oyun sırasında belki tanıdık yüzleri gördüğünde bir tepki verebilir ya da sadece renkli ve eğlenceli fotoğraflar gördüğü için büyülenerek fotoğraflara bakabilir. Her iki durumda da bu onun için eğlenceli ve öğretici alıştırma olacaktır. Hazırladığınız bu albümü ara ara ona göstermek ve beraber fotoğrafları incelemek onun favori aktivitelerinden birine dönüşebilir, bu nedenle fotoğraf albümü saklamakta fayda vardır.
Bir diğer öneri “Kule Devirme” olabilir. Bu oyun 6 aylıktan 1 yaşına kadar oynanabilir. El-göz koordinasyonun gelişmesine yardımcıdır. İhtiyacınız olan tek şey ise üst üste konulabilir oyuncak bloklardır. Bebeğinizi kucağınıza, arkası size dönük şekilde oturtun. Mümkünse daha çok ses çıkarması için ahşap gibi zemin üzerinde, plastik ya da tahta bloklar kullanarak uzunca bir kule yapın. Bu noktada kulenin düzgün olması önemli değildir, çünkü bu oyundaki asıl amaç bebeğinizin sizin yaptığınız kuleyi yıkmasıdır.

Kuleyi yıkma işini bebeğinizin yaratıcılığına bırakın. İstediği gibi yıkmasına ve oyuncakların düşüşünü izlemesine izin verin. Bu hem görüntü olarak hem de çıkan sesler bakımından onun hoşuna gidecektir. Ayrıca neden – sonuç ilişkisi kurmada yardımcı olur ve yaptığı eylemlerin bir neticesi olacağı konusunda fikir verir. Onun gitgide daha hızlı ve gelişmiş şekilde vurarak kuleyi devirdiğini gözlemleyebilirsiniz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler