YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

6 bin yıllık Kemah Kalesi'nde restorasyon çalışması başladı

Doğal kale özelliği taşıyan Hasankeyf’in ardından Kemah ilçesindeki Kemah Kalesi’nde de ilk kazı çalışması başladı....

Doğal kale özelliği taşıyan Hasankeyf’in ardından Kemah ilçesindeki Kemah Kalesi’nde de ilk kazı çalışması başladı. Yüzey araştırmalarına göre 6 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Kemah Kalesi, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun geçtiğimiz yıl verilen onayı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Erzincan Valiliği ve Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından kazı çalışmaları, “1. Dönem Kemah Kalesi Kazısı’ adıyla başlatıldı. İlk işlem kalenin giriş kapısı olarak bilinen, iki giriş kapısı arasındaki 100 metrelik yolda yapıldı.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kemah Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, yaklaşık 6 bin yıl öncesine ait bir kültürel varlığın üzerinde çalışma yapmaya başladıklarını söyledi. Kazı çalışmalarının 1 Temmuz tarihinde başladığını 31 Temmuz tarihine kadar süreceğini hatırlatan Prof. Dr. Yurttaş, “Kemah Kalesi, tarihi geçmişi ile Anadolu'nun en önemli kalelerinden birisi. Özellikle bölgede bulunan yüzey araştırmalarındaki seramik parçalarından yola çıkılarak, Kemah Kalesi'nin geçmişi milattan önce 4 bin, 5 binlere kadar gitmekte. Dolayısıyla günümüzden yaklaşık 6 bin yıl öncesine ait bir kültürel varlığın üzerinde çalışma yapacağız.” dedi.
Bir profesör, 2 doçent, 2 araştırma görevlisi ve 21 sanat tarihi ve arkeoloji bölümü öğrencisi olmak üzere toplam 26 kişilik ekiple kazıyı sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş; “Kale büyük bir alanı kapladığı için kazı çalışmalarına ilk önce kalenin giriş bölümünden başlamayı düşündük. Çünkü kazılarda ortaya çıkabilecek bir kitabe parçası veya herhangi bir yazılı buluntu kalenin tarihlenme konusunda da bize büyük bir ipucu verecektir. Bu nedenle bugün mevcut olan iki giriş ve girişler arasındaki yaklaşık 100 metre uzunluğundaki yol boyunca kazı çalışmalarımızı başlattık. Elde edilecek buluntuların tarihi açıdan Doğu Anadolu Bölgesi'ne katkı sağlayacağını düşünüyoruz.'' diye konuştu.
Kemah Kalesinin özellikleri bakımından önemli bir yer teşkil ettiğini ve Anadolu’da bulunan iki doğal kaleden birisi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Kemah Kalesi'nin en önemli özelliği doğal bir kaya kütlesi üzerinde yer alması. Kuzey ve batı kesiminde Fırat'ın kaynağı olan Karasu geçiyor. Doğusunda ise Tanasur Deresi. Kalenin doğal bir yapısı var. Anadolu'da bunun bir benzerini Hasankeyf'te görüyoruz. Hasankeyf'te Artuklu dönemi ve daha öncesine ait yine böyle bir kütlesel kaya parçası üzerinde Hasankeyf kalesi yükselmekte. Kemah Kalesi bu açıdan ona çok benziyor. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinden edindiğimiz bilgilere göre üzerinde çok sayıda evin yer aldığı ve yine o kaynakta 11 caminin bulunduğu, hamamların, sarnıçların, depoların ve mutlaka bir kale yöneticisinin de ikamet ettiği bir mekanın yer aldığı kale bugün karşımızda.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler