Tunus Başbakanı Hammadi el-Cibali, işbirliği alanında atılan adımların kendilerini memnun ettiğini belirterek, “Gelecek yıldan itibaren Türkçe dilini eğitim müfredatımıza koyacağız” dedi.
6. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası, TOBB’da gerçekleştirildi. Şura’ya Türkiye'de olan Tunus Başbakanı Hammadi el- Cibali, Dışişleri Bakanı Rafik Abdesselam, Ekonomik ve Sosyal İşler Bakanı Ridha Saidi, Yatırım ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Riadh Bettaieb ile Tunus'un Ankara Büyükelçisi Mehrez Ben Rhouma ilerleyen saatlerde katıldı.
6. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nın ev sahipliğini yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Tunus Başbakanı Cibali ve beraberindeki heyetin şuraya katılımının ardından konuşma yaptı. Türkiye ve Tunus'un ortak tarih ve kültüre dayalı köklü bir dostluğunun olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Tunus'un dünya ülkeleriyle dış ticaretleri toplam 400 milyar doların üzerindeyken, iki ülke arasındaki dış ticaretin sadece 1,1 milyar dolarda kaldığını söyledi. Bu rakamın iki ülke arasındaki dostluk bağlarına yakışmadığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, ama şimdi Tunus'ta yeni bir umut ve istikrarın yükseldiğini dile getirdi.
Türkiye'nin, Tunus'un daha demokratik ve daha zengin bir ülke olması için gereken desteği vermeye devam edeceğini bildiren Hisarcıklıoğlu, “Ülkemizin Tunus'a sağladığı 500 milyon dolarlık mali kaynak Tunus'un geleceğine olan güvenimizin bir göstergesidir. Zira biz komşularımızla birlikte yükselmek, birlikte kazanmak istiyoruz. Yatırımlar ve ticaret bakımından Tunus ile ortaklığımızı somut projelerle güçlendirmeyi hedefliyoruz. Türkiye-Tunus İş Konseyi'ni destekliyor ve Türkiye-Tunus ilişkilerinde yeni bir çağ başlatılmasını istiyoruz” dedi.
“DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİNDE BİR ÖNEMLİ KİLOMETRE TAŞININ DAHA AŞILMASINI BEKLİYORUZ”
Hisarcıklıoğlu’nun ardından konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Tunus'un Türkiye için bir kardeş ve dost ülke olduğuna dikkat çekerek, “İki ülkenin çok güçlü bir ortak kültürü ve tarihi var. Bundan daha da önemlisi halkların arasında çok güçlü muhabbet bağları var” diye konuştu.
Tunus’un şu anda Arap Uyanışı’nın öncülüğünü yapan bir ülke olduğunu söyleyen Babacan, “Bu konuda da pek çok Arap ülkesine örnek teşkil eden bir ülke. Biliyorsunuz Tunus'taki geçiş süreci çok daha kontrollü, düzenli ve barış içinde oldu. Öte yandan, Tunus'un önünde çok önemli konular var, siyasi reformlar, ekonomik reformlar. Biz, Tunus'un potansiyeline inanıyoruz, Tunus halkına güveniyoruz ve Tunus'un iyi niyetli, siyasi lider kadrosuna güveniyoruz. Artık Tunus'ta halkın arzularını, beklentilerini dikkate alan, politikalarını buna göre şekillendiren bir yönetim anlayışı var. Yeni Anayasa sürecinin de en kısa zamanda tamamlanarak, bu demokratikleşme sürecinde bir önemli kilometre taşının daha aşılmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Bundan sonraki dönemde tüm kamu kuruluşlarının artık çok daha yakın çalışacağının altını çizen Babacan, “Biz Türkiye olarak son 10 yılda çok önemli bir reform sürecinden geçtik. Kendi içimizde bir dönüşüm süreci yaşadık, yaşıyoruz ve bu tecrübelerimizi de Tunuslu kardeşlerimizle paylaşıyoruz” ifadesinde bulundu.
Türkiye'nin, tüm süreçlerinde Tunus halkının ve yeni liderlik kadrosunun yanında olacaklarını dile getiren Babacan, “Ben cesaretle, onurlu duruşları için gerçek bir devrime imza atan Tunus halkını bir kez daha buradan kutlamak istiyorum. Türk halkının, demokrasi yolundaki onurlu mücadelesinde her daim Tunus halkının yanında olacağını bir kez daha vurgulamak istiyorum” açıklamasında bulundu.
“TUNUS’TA DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİ YAŞANIYOR”
Tunus Başbakanı Cibali, seçilmiş iş adamlarıyla bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Kardeş Türk devletine teşekkür ediyorum” dedi.
İşbirliği alanında atılan adımların kendilerini memnun ettiğini dile getiren Cibali, “Gelecek yıldan itibaren Türkçe dilini eğitim müfredatımıza koyacağız” ifadesini kullandı.
Tunus’ta yaşanan gelişmelerden bahseden Cibali, “Tunus bugün tarihinde bir ilk yaşıyor. Tunus’ta demokratikleşme süreci yaşanıyor. Zor şartlara rağmen siyasi, ekonomik ve sosyal alanda önemli adımlar atıldı. Ama beklenilen düzeyde değil” şeklinde konuştu.
Yeni bir yasa oluşturduklarını bildiren Cibali, yasa ile ilgili açıklamalarda bulunarak, “Bütün alanlardaki yatırımlarla ilgilenecek. Bütün teşvikleri sağlayacaktır ve anlaşmazlıkları çözecek. Yatırım sistemini kapsayıcı özellikte olacak” diye konuştu.
Kısa ve orta vadeli bitmesi beklenen çok sayıda proje adım atacaklarının altını çizen Tunus Başbakanı Cibali, güney ve batı illeri arasında kara ve demir yolu ağları oluşturacaklarını söyledi. Tunus’un verimli ve ciddi yatırımlar için Türkiye’ye önemli kapılar açacağını ifade eden Cibali, sözlerini tamamlarken herkesi Tunus’a davet ettiğini bildirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz