YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

6. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, yazılımda dışa bağımlılığın çıkardığı sorunların çözümü için ulusal...

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, yazılımda dışa bağımlılığın çıkardığı sorunların çözümü için ulusal yazılım çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini söyleyerek, “Rektörlük yönetimine geleli beş ay oldu ve bu süreçte en çok sıkıntısını çektiğimiz şey yazılım ve programlar” dedi.

Hacettepe Üniversitesi, ‘6. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı. Yazılım araştırmacıları, mühendisleri ve eğitmenlerinin bu alandaki yenilikleri, akımları, deneyimleri ve problemleri tartışmak için bir araya geldiği etkinlikte 30’dan fazla bildiri sunuldu. Hacettepe, Bilkent ve Atılım üniversiteleri işbirliği ile gerçekleşen sempozyumda, yazılım araştırmalarına ilişkin gelişmeler değerlendirildi. Çalışanların sorunları ve çözüm yolları ele alındı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Murat Tuncer, hastane ve üniversite yönetiminde büyük ölçekli kurumsal yazılım sistemlerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Rektörlük yönetimine geleli beş ay oldu ve bu süreçte en çok sıkıntısını çektiğimiz şey yazılım ve programlar… Bu alanda çalışan birçok arkadaşı istihdam etmeye başladık; özel sektörün verdiğinden daha fazla maaşla iş öneriyoruz. Ancak bu alanda çalışan kişilerin önünü açmak ve bu alanda daha çok kişiyi yetiştirmek gerekiyor. Bu alandaki sorunların büyük bölümü dışa bağımlılık yüzünden yaşanıyor. Örnek verecek olursak, hastane otomasyon sisteminde yazılım çok farklı bir dal. Bunun bakımı ya da devamı için bile ödemek zorunda kaldığımız rakam bir milyon dolar. Ama aynı şeyleri yapabilen bir program, sistem. Bir de devlet hastanelerinde kullanılan yazılımlar var. Farklı şirketler profesyonelleşmiş bu konuda. Bizim sistemimize benzer sistemler de var. Mesela Numune Hastanesi… Onlar da sistem kurulumu, yazılım her şey 350 bin lira. Ne fark var? Çünkü onlar bağımlı değil, biz bağımlıyız. Onların değişik alternatifleri var. Herkes tam anlamıyla her şeye hakim değil. Sadece belli kişiler hakim ki bu son derece sıkıntılı bir şey. Bu sıkıntıların üstesinden gelebilmek için büyük atılımlar lazım.”

Üniversite kısmen hizmet sektörü olsa da ağırlıklı olarak eğitim ve araştırma sektörü içinde olduklarını bildiren Tuncer, açıklamasına şöyle devam etti:

“Eğitim ve araştırmalar açısından mesela 36 bin öğrencimiz var. Kayıtları, eğitimlerinin, sağlık sorunlarının izlenmesi işi bile baktığımızda yazılım çok önemli. Çünkü bugün artık manüel olarak elle işlem yapmak, işlemlerin takibini düzgün yapabilmek olanaksız durumdadır. Üniversitede nereye bakarsanız tüm üniversitenin her bölümü kendini sürdüren bir yazılım sistemiyle çalışmalıdır. Biz üniversite olarak bu alanda hem paydaş hem de rakip olmak isteriz.”

30’u aşkın bildiri sunumu, “Yazılım Ürün Aile Mühendisliği” ve “Yazılım Mühendisliği ile Modelleme ve Simülasyonun Sinerjisi” konularında iki çalıştayın yapıldığı 3 gün süren sempozyumda, “Yazılım Test Mühendisliği” ve “Bağlı Veri Bulutu Üzerinde Yazılım Geliştirme” konularında da iki eğitim semineri de düzenlendi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler