HABER

"6. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu"

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Güneş Cansız: - "Türkiye’de 1,5-2 derece hedeflerine uygun şekilde, yüzde 100 yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine öncelik verildiği takdirde, fosil yakıtlara bağlı enerji ithalatından 23 milyar dolar tasarruf edebilecek"

İSTANBUL (AA) - Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Güneş Cansız, "Türkiye’de 1,5-2 derece hedeflerine uygun şekilde, yüzde 100 yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine öncelik verildiği takdirde, fosil yakıtlara bağlı enerji ithalatından 23 milyar dolar tasarruf edebilecek" dedi.

6. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu'nda Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Küresel Isınma 1,5 Derece Özel Raporu'na göre küresel sıcaklığın sanayileşme öncesine göre 1 derece arttığını ve artış eğiliminin devam ettiğini anlattı.

Kötüye gidişi sınırlandırmanın mümkün olduğunu kaydeden Cansız, şöyle konuştu:

"Türkiye’de 1,5-2 derece hedeflerine uygun şekilde, yüzde 100 yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine öncelik verildiği takdirde, fosil yakıtlara bağlı enerji ithalatından 23 milyar dolar tasarruf edebilecek. 2030 yılına kadar hava kirliliğine bağlı 35 bin ölüm engellenebilecek ve enerji sektöründe 64 bin yeni iş imkanı yaratmak mümkün. Artık asıl konu şu: Hayata geçen uygulamaların etkilerini artırmak için neler yapmalıyız? WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler olarak bu yıl bu konuya odaklandık. Bu yüzden altıncı kez düzenlediğimiz Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nun başlığını 'Değiştir, Ölçeği Büyüt' olarak belirledik.İstanbul'dan Konya'ya, Urfa’dan İzmir'de 14 şehir için projeler üretip bu kentlerin sorunları için çözümler geliştiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki bir kentte eşitsizlikle mücadelede en etkin yöntemlerden biri, toplu taşıma sistemlerinin iyileştirilmesi. Ürettiğimiz projelerle binlerce kent sakininin daha özgür ve güvenli şekilde hareket edebilmesini sağlıyoruz."

Ardından "Herkes için Hareketlilik' başlıklı oturumda, WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Ulaşım ve Yol Güvenliği Yöneticisi Tolga İmamoğlu tarafından "Okul Bölgelerinde Yol Güvenliği ve Erişilebilirlik Pilot Çalışması" raporunun detayları açıklandı.

Raporda, şunlar kaydedildi:

"Türkiye'de ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarına karışan çocukların sayısı son 7 yılda yüzde 110 arttı. 2016'da Türkiye'de 1,2 milyon çarpışma, kaza meydana geldi ve 300 binden fazla kişi yaralandı. Ölü ve yaralı sayısının 56 binini 0-17 yaş grubu çocuklar oluşturuyordu. Okul bölgelerindeki yol güvenliği ve erişilebilirliği iyileştirecek, ev-okul, okul-ev arası yapılan yolculukları daha güvenli hale getirecek çözüm önerileri dört ana başlıkta toplanıyor. Planlama süreci, Yasal düzenlemeler ve politikalar, Yol güvenliği ve sokak tasarımı, Farkındalık ve iletişim çalışmaları."

En Çok Aranan Haberler