Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Verem Haftası nedeniyle Nizip Konaklama Tesis'i kampında Suriyelilere verem hastalığı anlatıldı.
Nizip Konaklama Tesisi’nde düzenlenen seminere Nizip Kaymakamı Yaşar Karadeniz, Gaziantep Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tanrıverdi, doktorlar ve Suriyeli vatandaşlar katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Kaymakam Karadeniz, Verem Haftası nedeniyle seminerin konaklama tesisinde yapılmasından dolayı Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tanrıverdi ile ekibine teşekkür etti. Kaymakam Karadeniz, verem hastalığının tarih boyunca en bulaşıcı ve öldürücü hastalıklar arasında yer aldığını, Verem Savaş Koordinatörlüğü'nün etkili çalışmaları ile tüberküloz gibi bulaşıcı ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabilen bir hastalığı en aza indirmenin en büyük hedef olduğunu söyledi.
Gaziantep Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tanrıverdi ise, “Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk pazar gününden başlamak üzere düzenlenen halkımızın verem hastalığı ve bu hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesini amaçlayan ‘66. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası’ bu yıl 6-12 Ocak 2013 tarihleri arasında kutlanmaktadır. Verem tarih boyunca dünyanın en bulaşıcı ve öldürücü hastalıkları arasında yer almıştır ve hala bulaşıcı bir hastalık olarak önemini korumaktadır. Verem hastalığının etkeni mycobacterium tüberkülozis isimli bir basildir ve çok değişik klinik tablolar oluşturabilmektedir. Basiller çoğunlukla akciğerlerde hastalık oluşturmalarına rağmen, diğer organları da tutabilmektedir. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri verem mikrobu ile enfektedir ve bu insanların yüzde 10’u yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanacaktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ‘Küresel Tüberküloz 2012 Raporu'na göre dünya genelinde tüberküloz insidans hızı düşmekte ama bu düşüşe rağmen küresel tüberküloz yükü halen çok yüksektir. 2011 yılında 8,7 milyon yeni vaka ve 1,4 milyon tüberkülozdan ölüm olduğu hesaplanmıştır. Ölümlerin 430 bini AİDS hastalarıdır. Türkiye’de 2011 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 15 bin 679’dur. Hastaların yüzde 92’si yeni tüberküloz olgusu, yüzde 8’i önceden tedavi görmüş olgulardır. Gaziantep’de hizmet veren 4 verem savaşı dispanserimize 2010 yılında kayıtlı 454 tüberküloz hastası varken, 2011 yılında 417 kayıtlı vaka bulunmaktadır; bu sayı 2012 yılında yapılan etkili çalışmalar ve özellikle Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulaması ile 276 tüberküloz hastasına düşmüştür. 2011 yılında hizmet vermeye başlayan gezici dijital röntgen cihazı ile ilimizde ve çevre illerde riskli gruplar ( askeri birlikler, yurtlar, cezaevleri, yetiştirme yurtları, huzurevleri vs.) verem hastalığı yönünden taranmaktadır. 66. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası faaliyetleri kapsamında halkımızın bilinçlendirilmesi amacıyla bu hafta içinde 13 lise, Polis Meslek Yüksek Okulu, Hakan Özcan Gençlik Merkezi ve Şahinbey Şıhcan Gençlik Merkezi’nde verem hastalığı ile ilgili eğitimler verilmiştir. Yine bugün burada kendi vatandaşlarımız gibi gördüğümüz ve halkımıza verdiğimiz 1. basamak sağlık hizmetlerinin tamamını sunduğumuz Nizip çadırkentteki Suriyeli misafirlerimiz için verem hastalığı ve bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları ile ilgili eğitim verilecek ve bu eğitimler 2013 yılı boyunca tüm misafirlerimizi kapsayacak şekilde devam edecektir. Sonuç olarak ilimizde Verem Savaş Koordinatörlüğü'nün etkili çalışmaları ile tüberküloz gibi bulaşıcı ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabilen bir hastalığı en aza indirmek en büyük hedefimizdir” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından uzman doktorlar tarafından Suriyeli vatandaşlara verem hastalığı tarafından seminer verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz