KADIN

7. Ayda Bebek Beslenmesi

Bebeğinizin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesi yeterli olacaktır.

7. Ayda Bebek Beslenmesi

Ancak altıncı aydan itibaren anne sütünün yanında ek gıda takviyesi de yapılabilir. Bu da süt ihtiyacının giderek azalmasına ve diğer gıdalardan alınması gereken vitaminlerin alınmasını sağlayacaktır. Yedinci ve sekizinci aya doğru ek besinlerin miktarları attırılabilir. Burada dikkat edilmesi gerekilen konulardan bir tanesi, bebeğinizin herhangi bir gıdaya alerjisinin olup olmadığını tespit etmenizdir. Bebeklere 2 yaşından evvel bal ve çilek verilmemelidir. Ancak bebeklere altıncı aydan itibaren meyve püresi verilebilir. Ek besinlere başlanırken dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de ek besinlerin birden değil teker teker verilmeye başlanmasıdır. Yumurtanın beyazı da bebek 1 yaşına gelene kadar verilmemelidir. Herhangi bir besini yedikten sonra bebekte kusma, kızarma, ishal, öksürük vb gibi reaksiyonlar gözüküyorsa bebeğin bir uzman tarafından kontrol edilmesi ve ona göre önlemlerin alınması gerekmektedir.

Her şeyden önce katı gıda ilavesi yapacağınız zaman bebeğinizin zamanlamasına ve tercihlerine saygı göstermelisiniz. Ona yiyebileceğinden fazla yemek yedirmemeli ve sevmediği gıdaları yemeye zorlamamalısınız. Bu hem o gıdaya karşı bir önyargı oluşturmaya hem de yemek yemeyi zahmetli bir yola sokar. Bebeğinize ek gıda vermeye başladığınız zaman 3 gün bekleme kuralını uygulayın. Bu kural şöyledir; bir gıdayı bebeğiniz ile tanıştırın ve üç gün bekleyin böylece bebeğinizin o gıdaya karşı herhangi bir alerjisi olup olmadığını anlayabilirsiniz. 1. aşama yiyecekler yumuşak dokulu, kaygan, kolayca püre haline getirilebilen, sindirimi kolay yiyeceklerdir. 6. aydan itibaren bu gıdaları bebeğinize yedirebilirsiniz. 1. aşama meyvelere örnek olarak, elma, avokado, kayısı, muz, mango, nektarin, şeftali, armut, mor erik verilebilir. 1. aşama sebzelere ise, balkabağı, havuç, kabak, patates, yer elması, semizotu, ıspanak. 1. aşama tahıllar ise, irmik, arpa, yulaf ve pirinç olarak gösterilebilir.

  1. aşama yiyecekler ise birinci aşama yiyeceklere göre daha kalın dokulu, lifli ve protein bakımından zengin yiyeceklerdir. Bu tarz yiyecekleri bebeğiniz 7-8 aylıktan 1 yaşına kadar tüketebilir. Bu yiyeceklere örnek olarak ise meyvelere; avokado, mango, muz, hurma, erik verebilirken, sebzelere ise; bezelye, kereviz, yeşil fasulye, enginar, karnıbaharı verebiliriz. İkinci aşama tahıl ve baklagillere ise, beyaz un, buğday unu, mısır unu, bulgur, nohut, mercimek örnek verilebilir. Yiyeceklerin etkili olabilmesi için doğru bir şekilde pişirilmesi ve saklanması gerekmektedir. Yeni ısıttığınız bir yemeği direkt olarak buzdolabına koymak yanlıştır. Öncelikle oda sıcaklığında soğumaya bırakmalı daha sonradan buzdolabına koymalısınız.

Aynı şekilde derin dondurucuda dondurduğunuz yiyecekleri çözerken buzdolabından faydalanınız. Direkt olarak oda sıcaklığına çıkarmak, radyatör üzerinde bekletmek ya da güneşli yere çıkarmak, besinin bakteri üretmesine sebep olur. Çözülmüş besinlerin bekletilmeden tüketilmesi gerekmektedir. Bir yiyeceği dolaba koymaya unutup, tüm gece oda sıcaklığında kalmasına neden olduysanız, o besini bebeğinize yedirmeyin.

Bu dönemde bebeğinize yedirebileceğiniz mama tarifi

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler