Gece uykularının artması gündüz uykularının azalmasına sebep olur. Gündüz uyuma saati 1-2 saate kadar düşebilir. Ancak bu dönemde bebeğiniz diş çıkarmaya başladığı için huzursuz olabilir ve geceleri ağlayarak uyanabilir. Mümkün ise bebeğinizi yatağından çıkarmadan belki yanına uzanarak tekrar uykuya dalmasını sağlayınız. Eğer kucağa alırsanız tekrar uykuya dalması biraz vakit alabilir. Ayrıca bebeğinizin uyku haline geçmesi için ortam şartlarını uygun hale getirmelisiniz. Odada yalnız kalmaya özen gösteriniz. Işığın loş olmasına ve seslerin yalıtılmasına dikkat ediniz. Bebeğiniz ile konuşmak ya da ona ninni söylemek, onu rahatlatacaktır. Ayrıca dokunarak varlığınızı ve sevginizi belli edebilir ve gevşemesini sağlayabilirsiniz.
7 AYLIK BEBEKLERDE GECE UYKUSU
Bu dönemde bebeğiniz geceleri hiç uyanmadan 6 ila 8 saat uyuma eğilimlidirler. Ancak hala bazı bebekler beslenmek için gecede bir iki kez kalkıyor olabilir ama bu yaştaki bebeklerin artık gece beslenmesine ihtiyaçları kalmamış gibidir. Yirmi dört saatlik zaman diliminde toplam uyku saatleri on dört ila on beş saattir. Bu da gece ve gündüz uykuları olmak üzere ikiye bölünmüştür. Ancak bazı bebeklerin akşam üstüne doğru bir üçüncü uykuya ihtiyacı olabilir. Bebeğinizin merak duygusu ve hareket yeteneği arttıkça, geceleri yatağa girme istekleri de güçleşebilir. Sürekliliği olan ve rahatlatıcı bir yatma düzeni tutturmak çocuğunuzun gece olduğu zaman uyuma fikrine alışmasını büyük ölçüde kolaylaştırır. Tabiki bebeğinizin uyuması için tüm şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bebeğiniz ve ortam uyku için uygun olmalıdır.
7 AYLIK BEBEĞİN GÜNDÜZ UYKUSU
Bebeğiniz hareketlerini daha kolay kontrol etmeye başladıkça gündüz uykularında azalma söz konusu olacaktır. Gündüz uykuları normalde ikişer setten oluşurken zaman ilerledikçe bu tek sayıya da düşebilir. Önceki dönemlerde bebeğiniz 3 ila 4 saat arası gündüz uykusunu uyurken, bu dönemde bu 1,5 ila 2 saate kadar düşer. Bu aslında bebeğin motor gelişimi ve sosyal gelişimi için olumlu bir şeydir. Eğer gündüz uykuları bebeğinizin gece uykularını engelliyor ise, gündüz daha az süre uyutabilirsiniz. Kısa şekerlemeler bu dönemdeki bebekler için ideal olandır.
Bebeğinizin rahat bir uyku çekmesi için ya da uyku durumuna hazır olması için sıcak bir duş çok yararlı olabilir. Ardından söyleyeceğiniz bir ninni ve bebeğinize yapacağınız hafif dokunuşlu masajlar, bebeğinizin iyice gevşemesine ve rahat bir uyku çekmesine yardımcı olabilir. Bebeğiniz uyku arasında uyanıyor ise onu hemen kucağınıza almak yerine birkaç dakika sessizce beklemeniz daha doğru alacaktır. Çünkü bebekler bu şekilde uyanıp tekrar uykuya dalabilirler. Ancak onu direkt kucağınıza aldığınızda dikkati dağılıp, uyku haline tekrardan girmesi biraz zaman alabilir. Eğer hala ağlamaya devam ediyor ise onu kucağınıza almanız sakinleşmesine yardımcı olacaktır.