YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

7. Ulusal Uçak, Havacılık Ve Uzay Mühendisliği Kurultayı

Eskişehir'de, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Makine Mühendisleri Odası (MMO) tarafından 7. Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay

Eskişehir'de, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Makine Mühendisleri Odası (MMO) tarafından 7. Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı gerçekleştirildi.

MMO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yunus Yener, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Kongre Merkezi'ndeki kurultayda yaptığı konuşmada, odaya kayıtlı uçak, havacılık ve uzay mühendislerinin sayısının 868 olduğunu belirterek, MMO'nun uçak, havacılık ve uzay mühendisliği alanındaki çalışmalara birinci dereceden önem verdiğini kaydetti.

Uçak, havacılık ve uzay mühendisliği eğitiminde önemli sorunlar yaşandığını ifade eden Yener, şöyle konuştu:

"Havacılık ve uzay sektörüne yönelik sağlıklı gerçekçi planlamaların yapılması durumunda sektörün mal ve hizmet üretme potansiyelinin artacağı, ilgisiz alanlarda çalışma zorunda kalan uçak, havacılık ve uzay mühendislerinin Türkiye için daha verimli hizmet sunmalarının önünün açılacağı kesindir. İstihdam ve üretimin artırılması için Türkiye'nin havacılık ve uzay sanayi tarihinden gerekli dersler çıkarılmalıdır. Sektörün gelişmesi Ar-Ge çalışmalarına verilen önemle bire bir bağlantılıdır. Havacılık ve uzay sanayimiz yalnızca savunma sanayisiyle sınırlı tutulmadan ulusal ölçekte belirlenecek stratejiyle planlı olarak geliştirilmelidir. Bu konuda ülkemizin lehine radikal adımlar atılmalıdır."

AÜ Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın da havacılık sektörünün çok hızlı geliştiğine değinerek, AÜ'nün havacılık alanında mükemmeliyet merkezi olmak istediğini vurguladı.

AÜ'yü havacılık sektöründe liderlik yapmak için çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Aydın, şöyle devam etti:

"Şu anda havacılıkta 30 milyonluk bir projeyi başarıyla devam ettiriyoruz. Bunu yaparken insan gücü çok önemli. Ulaştırma Fakültesi'ni kurduk. Herkes küçük küçük işler yapıyor ancak bir araya gelip iş yapamıyoruz. Üniversite olarak bunu gerçekleştirmemiz lazım. 'Araştırma ve inovasyon' diye ara yüz oluşturduk. Sanayi ve üniversiteyle iş birliğini geliştiriyoruz. Üniversiteyle bir arada olmayan sanayi yaşayamaz. Sanayi ile bir arada olmayan üniversite faaliyetini sürdüremez. Havacılıkla iş birliğimiz geliştirmek üzere kurduğumuz Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi önemlidir. Sanayi ile üniversitenin bir arada yürüyebildiği bir model geliştirdik."

-Diğer konuşmalar-

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir de Türkiye'nin 2023 hedeflerinde Eskişehir'e büyük bir sorumlukluğun düştüğünü, bunun için de havacılık ve demiryolları konularında önemli adımlar atıldığını bildirdi.

MMO Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ünal ise Türkiye'nin toplam 23,5 milyonluk iş gücü içinde havacılık ve uzay sektörünün istihdamındaki payının binde 5, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 1'in üzerinde olduğunu belirtti.

Yetersiz istihdam düzeyinin uçak, havacılık ve uzay mühendislerini doğrudan etkilediğini savunan Ünal, "Her yıl bu bölümlerden mezun olan 150'yi aşkın mühendisin bir bölümü beyin göçü olarak yurt dışına gidiyor. Havacılık ve uzay sektörüne yönelik sağlıklı ve gerçekçi planlamalarla sektörün en az 2-3 kat daha fazla mal ve hizmet üretim potansiyeli olacak. Uçak, havacılık ve uzay mühendisleri Türkiye için daha verimli hizmet etmesinin önü açılacak' diye konuştu.

Konuşmanın ardından kurultay nedeniyle düzenlenen resim ve afiş yarışmalarından dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Etkinliğe, Garnizon Komutanı Korgeneral Abidin Ünal da katıldı.

Muhabir: Deniz Açık

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler