KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

7. yaşta çocuk beslenmesi

Çocuk anne ve babası hangi besinleri yiyebiliyor ise o besinleri yiyebilecek yeterliliktedir.

7. yaşta çocuk beslenmesi

Bu sebeple de çocuk için önemli olan artık bir yemek düzeni oluşturabilmektir. Çocuklar günlerinin büyük bir bölümünü okulda ve hareketli bir şekilde geçirdiklerinden günlük almaları gereken kalorinin alındığından ve zararlı şeylerin tüketiminin en az olduğundan emin olunmalıdır. Birlikte yiyeceğiniz zamanlara da büyük önem vermelisiniz. Aynı zamanda bu sofra adabının öğretilmesi içinde uygun koşulların oluşmasını sağlar. Bu yaş grubu çocuklar aile ile birlikte yemek yemelidir. Çocuğunuza televizyon ya da bilgisayar başında yemek yemesine müsaade etmemelisiniz. Bunu da çocuğa anlayabileceği, doğru bir şekilde aktarmalısınız. Bu dönemdeki çocukların günlük 1700 kaloriye ihtiyaçları vardır. Artık öğünler 3 öğüne inmiştir. Ara öğünler mümkün olduğunca çocuğa verilmeli ve bunu alışkanlık haline getirmesi sağlanmalıdır.

KALSİYUM İHTİYACI

Yine tüm çocuklarda olduğu gibi 7 yaş çocuklarda da kalsiyum önemli bir yere sahiptir. Kalsiyum çocuklarınızın kemik gelişimi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu dönemdeki çocukların ortalama 2, 2.5 bardak süt ve süt ürünlerine ihtiyacı vardır. Bir bardak sütün bir kibrit kutusu büyüklüğündeki tam yağlı peynire ve bir bardak yoğurta tekabül ettiği hatırlanmalı ve çocuğun kalsiyum ihtiyacı buna göre karşılanmalıdır. Yine çocuğun gelişiminde demir ihtiyacı da oldukça önemli bir yere sahiptir. Çocuğun demir ihtiyacını tam anlamıyla karşılayabilmesi için demir içeren gıdaların süt ve süt ürünleri ile birlikte eş zamanlı olarak verilmesi durdurulmalıdır. Çünkü süt ve süt ürünleri demir emilimi yapacağı için çocuğun alması gereken demir miktarını aşağılara çekebilir. Yine çocuklara demir takviyesi yapmak için yumurta, kırmızı et, kurubaklagillerin verilmesi unutulmamalı ve çocuğun bunları tüketmesi sağlanmalıdır.

MEYVE TÜKETİMİ

Aynı şekilde çocukların hastalıklardan korunması için vitaminlere ihtiyacı vardır bu sebeple meyve tüketimi ihmal edilmemeli ve ara öğünlerde çocuklara meyve verilmelidir. Okula giden çocukların çantalarına muhakkak meyve koyulmalıdır. Omega-3 içeren yumurta, baklagiller çocuğun günlük menüsüne dahil edilmelidir. Çocuğun okula başlaması ile yemek düzeni biraz sarsıntıya uğramış ve menülerinde bazı gıdaların verimi aksaklığa uğramış olabilir. Anneler hemen paniğe kapılmamalı ve çocuklarının yeni hayatına uygun yeni bir beslenme düzeni oluşturmalılardır. Çocuğunuz eve geldiğinde çok aç ise yemek yedirilmeli bundan 1-2 saat sonra meyve ve süt verilmelidir. Normal durumlarda bunun tam tersini uygulayabilirsiniz. Çocuğunuzun böbrek sağlığı için su tüketimi de oldukça önemlidir. Çocuğunuz bu dönemde ortalama 6, 7 bardak su içmelidir. Yine çocuğunuzun çantasından su şişesini eksik etmemelisiniz. Çocuğunuzun mümkün mertebe şekerli gıdalardan, gazlı içeceklerden uzak durmasını sağlayınız. Kontrolünüz dışındaki durumlarda bu gibi besinlerin tüketimini azaltmak adına çocuklarınıza daha sağlıklı lezzetli aperatifler hazırlayıp çantasına koyabilirsiniz. Çocuğunuzu daha sağlıklı beslenmesi hakkında bilinçlendirebilir. Konunun önemini ciddi ve anlayabileceği bir şekilde izah edebilirsiniz.

En Çok Aranan Haberler