KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

7. yaşta çocuk eğitimi

Bu dönemdeki çocuklarda öğrenme ve üretme isteği oldukça üst safhadadır.

7. yaşta çocuk eğitimi

Bu durumda anne-baba ve öğretmene düşen görev, bu durumu en iyi şekilde değerlendirmek ve bu isteği daha da fazlalaştırmaktır. İlgi çekici materyaller ile bu istek güçlendirilebilir ve ödüller ile çocuğun çalışması pekiştirilir. Bu dönemdeki çocukların konuşmaya meyilleri, yazmaya göre daha fazladır. Bu sebeple öğretmen bu durumu göz önünde bulundurmalı ve buna göre bir yöntem belirlemelidir.
Çocuk bu dönemde olaylar ve nesneler hakkında mantıksal düşünür. Sayıları kullanmayı ve kümelemeyi öğrenir. Problem çözmeyi ve muhakeme yapmayı öğrenir. Çocuk bu dönemde bir durumu değerlendirmede odaktan uzaklaşma zihinsel yeteneğini kazanarak bütünü oluşturan diğer boyutları ya da değişkenlerini göz önünde tutabilir. Dikkatini olayın birkaç boyutuna birden verebilir.

Odaktan uzaklaşma özelliğini kazanan çocuklar aşağıdaki becerileri kazanır.

  1. Çocuğun dönüşümsel düşünme becerisi gelişir. Çocuk gerçekleştirmiş olduğu bir dizi etkinliğin öncesi sonrası şeklinde sıralamasını yapabilir.
    1. Aynı anda birkaç farklı etkinliği gerçekleştirebilir.
    2. Bir nesnenin birden fazla işlevini kavrayabilir.
    3. İşlemleri tersine çevirebilirler.
    4. Çok yönlü sıralama, sınıflama yapabilirler.
    5. Özelden-özele akıl yürütme özelliğinden kurtularak tümevarımsal ve tümdengelimsel düşünme yeteneklerini kazanmaya başlar.
    6. Sezgisel düşünceden çıkararak mantıksal akıl yürütürler.
    7. Kalıp yargılardan kurtulurlar.
    8. Korunum ilkesini kazanırlar.
    9. Dönüşümsel düşünmeyi gerçekleştirebilirler.

Her zaman için çocuğa uygun ödevler verilmeli, çocuğun başarılı olamayacağı sorumluluklar verilip, güveni sarsılmamalıdır. Eğitim her anlamda fiziksel, bilişsel ve sosyal ortamı kapsar ve tüm bunların hazır olması şarttır. Örneğin okul yaşamının ilk üç yılında harfler çocuklara yumuşak ve büyük bir kurşun kalemle ve büyük boyutlarda yazdırılmalıdır. Üçüncü sınıfta harflerin boyu biraz küçültülebilir, fakat bunların hiçbir zaman bir yetişkinin harfleri kadar küçük olmamalıdır. Bu durum, çocuk kendi isteğiyle öyle yazmaya başlayıncaya kadar sürdürülmelidir. Buna karşılık, küçük ve çabuk yazmak için yapılan baskı ve zorlanmalar, çocukların harfleri şekillendirebilme yeteneklerini kesintiye uğratır ve ileriki yıllarda yazılarının okunaksız olmasına neden olur. Oysa zaten çocuklar, yaş ilerledikçe ve kaslarını denetleme yetenekleri geliştikçe hızlı yazı yazmaya başlayacaklardır. Bu sebeple çocukların fiziksel yeterlilikleri göz önünde bulundurulmalı. Hiçbir zaman çocuk, yapamayacağı bir şeyi yapmak için zorlanmamalıdır.

Ayrıca bu dönemdeki çocuklar somut düşünme döneminde oldukları için genellikle görerek ve yaparak öğrenirler. Bu sebeple anne-babaya ve öğretmene yine büyük sorumluluklar düşmektedir. Çünkü çocuklar en çok sizi rol model alırlar ve sizi tekrar ederler. Çocuğunuzun birtakım istendik davranışları yapmasını istiyor iseniz, öncelikle bunları siz yapmalısınız. Kendinizin yapmadığı bir şeyi çocuğunuza yaptırmanız hem güç hem de saçmadır. Çocuğunuza her ne kadar anlatmaya çalışsanız da sözcükler dolayısı ile konuşma soyuttur ve çocuğun bunu idrak etmesi kolay değildir. Unutulmamalı ki çocuğun ilk eğitimi ailede başlar ve bu çocuğunuzun tüm hayatını etkileyecektir.

En Çok Aranan Haberler