HABER

7.2’den sonra 5.6’dan önce

23 Ekim’de 605 kişinin yaşamı yitirdiği 7.2 büyüklüğündeki Van depreminden 17 gün sonra meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, ikinci felaket oldu.

7.2’den sonra 5.6’dan önce

Depremde yıkılan Bayram Oteli’nde 10 kişi can verdi. 7.2’lik depremin ardından Çin haber ajansı Xinhua’nın muhabirlerinin otelde çektikleri video görüntülerine yansıyan çatlaklar, sanki önceki gün meydana gelen çöküntünün habercisi...

[**

**](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/van-bayram-oteli-7.2den-sonra-5.6dan-once/8979/229827/sayfa/15/)

VAN’da yaşanan 5.6’lık ikinci depremde 47 yıllık Bayram Oteli de yıkıldı ve 10 cana mezar oldu; üstelik de göz göre göre... 23 Ekim’deki ilk yıkımın ardından Van’a gelen ve Bayram Oteli’ne yerleşen Çin haber ajansı Xinhua’nın muhabirlerinin bina içinden çektikleri ve Anadolu Ajansı’nın dün yayına verdiği video görüntüleri, olayın dehşetini, vurdumduymazlığın ne aşamaya geldiğini gösteriyor. Otelin içindeki çatlaklar, sanki önceki gün meydana gelen çöküntünün habercisi gibi.

İlk depremden sonra 5 mühendisin sağlam raporu verdiği öne sürülen binada resmi hiçbir incelemenin yapılmadığı belirlendi. Otel sahibi Aslan Bayram, 7.2’lik depremden sonra Adana’dan gelen mühendislerin otelin sağlam olduğunu söylediklerini ileri sürerek, “Depremin ardından bütün kolonlara tek tek baktık ve bir şey yoktu. Kendi evlerimizden korktuk, otelde yattık” dedi. Ancak Bayram’ın aksine yetkililer otelde resmi bir hasar tespitinin yapılmadığını belirttiler.

Resmi tespit yok
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ise, “Bizim hiçbir resmi üyemiz böyle bir rapor vermedi” açıklaması yaptı. Yaklaşık 1 yıl önce 1 milyon dolar harcanarak tadilat gördüğü savunulan otelde güçlendirmeyle ilgili çalışma yapılıp yapılmadığı muammaya dönüşürken, harcanan paranın büyük kısmının iç ve dış dizayn için kullanıldığı iddia ediliyor.

İMO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp, otelde resmi bir hasar tespitinin yapılmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Bu otel tamamen kaplanmış bir otel. Taşıyıcı kolonlara bakılmadan, otelin dışından bakılarak hasar tespiti yapılması mümkün değil. Taşıyıcı sistemden numuneler alınıp test edilmeliydi. Çok nüfus barındıran yapılar, ilk denetlenmesi, ilk hasar tespiti yapılması gereken yapılardır. 5 mühendisin gittiği söyleniyor. Bunların uzmanlığı, isimleri neymiş? Bunlar kendilerini kurtarmak için söylenen şeyler. Bize bu konuda talepte bulunulması halinde bunu yapacak bilgi birikimine sahibiz. Şu ana kadar böyle bir şey yapılmadı.”

102 bin hane incelendi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkan Vekili Ejder Kaya da 7.2’lik depremin ardından 220 kişilik ekiple ön hasar tespit çalışmalarına başladıklarını söyleyerek, “Ön hasar tespit çalışmaları sırasında yaklaşık 102 bin hane incelemişiz. Neredeyse Van’ın tamamını bu kapsamda sayabiliriz. Ön hasar tespiti, bizim depreme dayanıklılık testimiz değildir. Sadece muhtaç duruma düşen, devlet tarafından bakılacak vatandaşın durumunu tespit etmek ve tedbirler almaktır” dedi.

Hasar yoksa girin

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de otelin ön hasar tespitinin yapıldığını belirterek şöyle konuştu: “Ben bunun uzmanı değilim. Ancak binayla ilgili ön hasar tespiti yapılmış olması deprem dayanıklılık testi değildir. Van 1 milyon 50 bin nüfuslu. Bütün binalarla ilgili depreme dayanıklılık testinin yapılması aylar alan prosedür gerektirir.”

Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Bakan Erdoğan Bayraktar’ın “evlerinize girin” sözlerinin çarpıtıldığı belirtildi. Açıklamada, “Sayın Bakanımız vatandaşlara, binalarını uzmanlara incelettikten sonra hasar yoksa kullanmaları yönünde tavsiyede bulunmuştur” denildi.

En Çok Aranan Haberler