Muğla'da, ilk defa kalp hastasına kalp ritmini ayarlayan şok cihazı takıldı.
75 yaşındaki Hörü Aydoğan isimli hastaya Muğla Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Tamer Kırat tarafından takılan şok cihazı, hastanın nabız atışını normale çeviriyor. Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Okçular köyünde oturan Hörü Aydoğan, daha önce sık sık bayıldığını belirterek, "İlk defa Muğla Devlet Hastanesi'ne geldim. Dr. Tamer bey sayesinde sağlığıma kavuştum. Kendisine teşekkür ederim" dedi.
OTOMATİK ŞOKLAMA YAPIYOR
2006 yılında Türkiye Klinikleri 4. Ulusal Kardiyoloji Yarışması'nda Türkiye birincisi olan Muğla Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Tamer Kırat, "Hasta arada sırada kötü ritm dediğimiz hayati tehdit içeren rahatsızlık yaşıyordu. Hasta artık cihaz sayesinde kendi evinde, herhangi bir problem olmadan otomotik şoklama ile yaşamını sürdürecek. Hastanın artık kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye gelmesine gerek kalmıyor" dedi.
Şok cihazının (defibrilatör) her hastaya takılmadığını anlatan Kırat, şöyle konuştu: Ritm bozukluğu sürekli hastalara takılır. Şok cihazı, hastanın sol tarafına derinin altına takıldı. Cihaz teller kanalıyla toplardamar vasıtasıyla kalbin içindeki belirli yerlere yerleştirildi. Cihaz tel kanalıyla uyarı alıyor ve ritm bozukluğunu fark ettiği an hemen şoklama tedavisine geçerek hastanın hayatını kurtarıyor. Takılan cihazın hastaya hiçbir engeli yok."
Şok cihazı yanlış alarmlarda harekete geçmediği gibi hastaya takılırken standart cihazlardan daha az acı veriyor. Çünkü standart cihaz gibi kalbe yerleştirileceği yerde göğüse, derinin altına takılıyor. Dolayısıyla yerleştirme işlemi hem daha güvenilir hem de daha basit bir hale geliyor. Cihazın daha kolay takılıyor olması hem kalp ritmi bozukluğu yaşayan insanlara hem de her yıl ciddi kalp krizi geçiren binlerce insana umut ışığı oluyor.
İHA