HABER

75 yaşındaki Mehmet Toy'un bitmeyen çilesi

Servet avcılarının son zamanlardaki yöntemlerine bir yenisi daha eklendi.

75 yaşındaki Mehmet Toy'un bitmeyen çilesi

75 yaşındaki Mehmet Toy isimli vatandaşın başına, seneler önce Almanya’a işçi olarak gitmiş ve oradaki çalışması karşılığı kazandıkları ile biriktirmiş olduğu parasıyla emekliliğinde özlem duyduğu ülkesinde rahat bir yaşam sürmek için inşaat açısından gelişim göstermekte olan Tuzla bölgesinden bir arsa almasıyla başladı. Mehmet Toy, kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile arsasını müteahhide vermiş ve karşılığında 9 adet daire almış ve kiraya vermiştir. Amacı geri kalan hayatında refah ve huzur içerinde memleketi Türkiye’de yaşamaktır. Ancak dolandırıcıların yakın takibinde olan Mehmet TOY dolandırılmaktan kurtulamamıştır. Mehmet Toy, arsa karşılığı aldığı dairelerden birinde kiracısı olan kişiler onun yaşlılığından faydalanarak işlerini görürken ona yardımcı olmak bahanesiyle yakınlık kurmuşlar ve güven sağlamışlar. Öyle ki; bankaya giderken ona eşlik etmişler, yaşlılık sebebiyle tedavi için gittiği hastaneye giderken refakat etmişler ve yardımcı olmuşlar. Mehmet Toy’un bu şekilde güvenini kazanan dolandırıcılar Mehmet Toy’un tedavi için hastanede yattığı zamanda, hastaneye verilmesi gerekiyor diyerek kendisine bir takım belgeler imzalatmış. Senet içeriğine sahip ve borç altına girdiğini belirten 2007 yılı için 655.000.TL yi bulan bu belgelerle hakkında yasal takip başlatılarak onu borçlu duruma sokarak yıllarca yurtdışında tasarruf ederek biriktirdiği parayla satın aldığı Ankara, İzmit, Kayseri ve İstanbul’da bulunan malvarlıklarına haciz koymuşlar, bankadaki emekli maaşı da dahil olmak üzere tüm gelirlerine el koyarak onu dolandırmışlardır. Durumun sonradan farkına varan Mehmet Toy dava açmak için bile harç parası bulmasını engellemeye çalışmışlardır.

Mehmet Toy haciz memurları evine geldiğinde durumu ancak anlayabilmiş ve yargıya başvurmuştur. 2007 yılında gerçekleşen olaya ilişkin olarak yargılama devam etmekte olup, harç ve teminatları yatıramayan Mehmet Toy’un Ankara, Kayseri ve İzmit’te bulunan gayrimenkulleri satılmış, son olarak Tuzla'da bulunan daireler için satış işlemleri devam etmektedir.

Konuya ilişkin olarak Mehmet Toy’un avukatı Av. Baran Akcan tarafından yapılan açıklamada, bu durumda olan çok sayıda kişi olduğunu, dolandırıcıların genelde yaşlı ve yalnız kişiler ile yurtdışında uzun süre kalmış ve Türkiye’deki hukuki prosedürleri bilmeyen kişileri seçtiklerini belirtti. Avukat Baran Akcan ayrıca; yargılama süreçlerinin çok uzun olduğunu bilen dolandırıcılar, bu uzun süreçlerin dolandırıcıların işini kolaylaştırdığını, zira aldatma ile imzalattırılan belgeler ile başlatılan icra sürecine itiraz için 7 gün süre olduğunu, bu süre kaçırılırsa açılacak olan davaların çok yüksek harçlarının olduğunu, bununla birlikte davaların icra satışlarını doğrudan engellemediğini, satışları ve paraya çevirmeleri durdurmak için dolandırılan kişilerin borçlu olarak göründükleri parayı yatırmanın yanında %15 ekstra teminat yatırması gerektiğini, ancak bu şekilde icra işlemlerinin kanunen durdurulabileceğini belirtti. Teminatı bulamayan ve yatıramayan kişilerin malvarlıklarının kanuni yollardan satıldığını ve bankadaki paralarına dahi el konarak dolandırıcılara ödenmek zorunda kalındığını hatta ve hatta evlerine haciz için gelinerek borçlu gözüken kişiler üzerinde baskı kurulduğunu ve anlaşmaya zorlandıklarını belirtti.

Av. Baran Akcan yapmış olduğu açıklamada vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiğini şu şekilde açıkladı: bu tür dolandırıcılık olaylarında genel olarak zengin ve yalnız kişiler seçiliyor. Bu sebeple yaşlı ve yardıma muhtaç aile büyüklerine sahip çıkılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Av. Baran AKCN, yaşlıların bu tür olaylara karşı yakınlarınca önceden uyarılması gerektiğini ve onlardan çevrelerinde bu tür kişilerin olup olmadığı konusunda bilgi alınmasını ve kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor. Yaşlı ve yalnız kişilere olağan dışı şekilde ilgi ve alaka gösteren, yardım teklifinde bulunan kişilerin varlığı halinde durumun hemen araştırılarak gerekli mercilere başvuruda bulunulması gerektiğini , yaşlı- yalnız kişilerin incelemeden ve yakınlarına danışmadan kendilerine verilen veya posta ile gönderilen evrak ve gönderilere imza atmamaları gerektiğini belirtti.

Ayrıca Av. Baran Akcan: “Ülkemizde son yıllarda bu tür dolandırıcılık vakaları maalesef artış göstermekte, kişilerin bazı kimlik ve adres bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar, kendileri için gerekli diğer bilgileri edinmek için müstakbel mağdurların bizzat kendi ile iletişime geçmekte, kendilerini avukat, polis, savcı veya hakim gibi kamu hizmeti gören kişiler olarak tanıttıklarına, kendilerinin terör örgütü hedefi olduğu gibi buna benzer hikayelerle aldattıkları ve korkuttuklarına çokça şahit oluyoruz. İnsan psikolojisinin zayıflıklarını kullanarak mağdurların içinde bulundukları durumu suistimal eden dolandırıcılar her geçen gün farklı yollar bulmaktalar. Bu duruma son bahsettiğimiz dolandırıcılık yolunu da ekleyebiliriz. Yalnız yaşayan ve ilgi ve şefkate muhtaç zengin kişiler dolandırıcıların iştahını kabartıyor. Toplumsal olarak yaşlılara yardım bir görev, en başta bu kişilerin yakınlarına ve akrabalarına büyük görevler düşüyor. Onların yaşlı ve yalnız yaşayan yakınlarını ve akrabalarını uyarması, arayıp sorması ve yardıma ihtiyaçları olduğunda bu yardımı yapması gerekiyor. Yakınlarından ilgi ve şefkat göremeyen kişiler bir umutla dolandırıcılara bel bağlıyor. Alıştıklarının dışında yardım, şefkat ve saygı gördüklerinde bu durum hoşlarına gidiyor. Kendilerine karşılıksız olarak yardım edildiği kanısına kapılıyorlar.

Bu sayede kendilerine söylenen yalanlara safça inanıp dolandırıcıların istedikleri şeyleri yapmaya yöneliyorlar. Dolandırıcılık eylemleri da tam bu noktada gerçekleşiyor. Farkına vardıklarında iş işten geçmiş oluyor. Kendilerinin borçlu olduğunu kabul eden bir takım evraklar alelacele ve profesyonelce kendilerine imza ettiriliyor. Belirtmeye çalıştığımız gibi dolandırıldıktan sonra kaybettikleri malvarlıklarını korumak ve geri almak neredeyse imkansız hale geliyor. Bu tür durumlarla karşılaştıklarında veyahut en azından şüphe duyduklarında güvendikleri yakınlarına haber vererek derhal Polise ve Cumhuriyet savcılıklarına başvurmaları çok önemli” dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler