İSTANBUL (İHA) - Karayolları Genel Müdürü M. Cahit Turhan, "7.7 olarak öngörülen depremde karayollarımızdaki köprü ve viyadüklerde çökme ve göçme olmayacağını tahmin ediyoruz" dedi. Turhan ayrıca, Galata Köprüsü'nün rezonans riski altında bulundu ve yıkılma tehlikesi olduğu iddialarına katılmadığını söyledi.
Karayolları Genel Müdürü M. Cahit Turhan, Kuzey Marmara Bölgesi'nde sürdürülen "Köprü, Viyadük, Büyük Sanat Yapılarında Depreme Karşı Sismik Takviye Çalışmaları" ile ilgili olarak İstanbul Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü Ortaköy Sosyal ve Eğitim Tesisleri'nde bir basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Turhan, master planı çerçevesinde Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün de aralarında bulunduğu önemli ve öncelikli sanat yapılarında bakım-onarım ve depreme karşı güçlendirme çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Çalışmaları 3 ana başlık altında sınıflandıran Turhan, bunları şu şekilde sıraladı:
"Birincisi, köprü ve viyadüklerde zamana bağlı hava koşulları ve trafik nedeniyle meydana gelen yıpranmaları önlemek amacıyla yapılan rutin bakım ve onarım çalışmaları; ikincisi, olası deprem durumunda yeni şartname ve kriterlerine göre performanslarının belirlenerek gerekli olanlarda deprem güçlendirme çalışmaları; üçüncüsü de yaşanan depremlerden sonra yapılardaki deprem hasar tespit çalışmalarına bağlı gereken onarım ve iyileştirme çalışmaları."
17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde İstanbul'da köprü ve viyadüklerde bu yapıları kullanım dışı bırakılmalarını gerektirecek ciddi hasarların oluşmadığını ve herhangi bir yıkılma riski söz konusu olmaksızın normal ve emniyetli koşullarda hizmetlerine devam ettikleri belirten Turhan, "Marmara Denizi'ndeki faylar ve olası deprem ihtimali yüzünden büyük sanat yapılarının güçlendirilmesine karar verildi. 2475 yıl tekerrür periyotlu emniyetli deprem şartlarında bu yapıların yıkılma riski taşımadan
onarılabilir bazı hasarlara maruz kalabilecekleri ancak trafiğin kesintiye uğramadan devam edilebileceği öngörülmüştür. 157 adet sanat yapılarında çalışmalar devam etmektedir. 2006'da 10 yapıda çalışmalar tamamlandı. 2007'de 20'sinin, 2008 de 127'sinin bitirilmesi hedeflenmektedir" diye konuştu.
Bugüne kadar yaklaşık 33 milyon YTL harcama yapıldığını, kalan çalışmalar içinse 60 milyon YTL'lik harcamanın hedeflendiğini ifade eden Turhan, Japon Köprü ve İnşaat Enstitüsü'nün konuyla ilgili bir fizibilite raporu hazırladığını dile getirdi. İncelemelere dair hazırlanan rapor hakkında bilgi veren Turhan, şöyle konuştu:
"Bu raporda İstanbul şehir merkezine 22 kilometre mesafede 7.4 şiddetinde bir depremin 30 yıl içinde olma ihtimali artı/eksi yüzde 15 ile yüzde 62 olarak verilmiştir. Bu tür durumlarda insanların kurtarılması, tahliye ve acil yardımların sağlanması için otoyolların hizmette olması gerekiyor. İstanbul çevre yolları, bağlantı yoları üzerinde yer alan 36 adet köprü viyadük ile 1 adet tünel, Japon Altyapı Enstitüsü tarafından incelenmiş ve sonucunda hizmet önceliği bakımdan birinci derecede önemli olan
Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Eski Haliç Köprüsü, Yeni Haliç Köprüsü Batı Yakası, Yeni Haliç Köprüsü Doğu Yakası, Boğaziçi Köprüsü Asya Yakası Yaklaşım Viyadüğü, Boğaziçi Avrupa Yakası Yaklaşım Viyadüğü, Eski Haliç Köprüsü Yaklaşım Viyadüğü, Yeni Haliç Köprüsü Yaklaşım Viyadüğü Batı, Yeni Haliç Köprüsü Yaklaşım Doğu B, Yeni Haliç Köprüsü Yaklaşım Doğu C, Ortaköy Viyadüğü V 409'nun bulunduğu 13 adet köprüde depreme karşı sismik güçlendirmeye karar verilmiştir. Bunun için 5 Temmuz 2007 tarihinde 40 yıl vadeli, 10 yıl geri ödemesiz yüzde 0.95 faizli Japon hükümetinden temin edilen 12.022 milyar Japon yeni tutarındaki özel kredi ile müşavir mühendislik ve inşaat süresinde kontrollük hizmetinde yapım ve onarım işlemleri yapılmaktadır. 30 ayda bunun bitirilmesi hedefleniyor. Köprü ve viyadüklerin ayaklarının güçlendirilmesi için çelik ve betonarme mantolama yapılacaktır."
"7.7'LİK DEPREMDE KARAYOLLARINDA ÇÖKME OLMAYACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ" Turhan, Galata Köprüsü'nün rezonans riski altında bulunduğu ve yıkılma tehlikesi olduğu iddialarına katılmadığının altını çizerek, "1998 yılı sonunda köprünün baskül kanatlarında meydana gelen hasarlar onarılmış, baskül kanatların hidroelektrik donanımı şartnameye uygun olarak yeniden gözden geçirilmiştir. Köprünün kurulmasından sonra Türk ve Alman loydlarının müştereken yaptığı inceleme sonucunda hazırlanan rapora göre, Yeni Galata Köprüsü baskül kapaklarında açma kapama esnasında oluşan titreşimlerin dünyadaki bütün baskül köprülerde görülen olağan durumlarda olduğu, ölçülen titreşim frekanslarının büyüklük ve dağılım değerlerinin uluslararası şartname kayıtları itibariyle rezonans riski oluşturmadığı açıkça belirtilmiştir" şeklinde konuştu.
Karayolları Genel Müdürü Turhan, 2475 yıl tekerrür periyotlu deprem olasılığına ilişkin yöneltilen soruyu ise şöyle yanıtladı:
"O deprem 7.7 olarak öngörülüyor. Böyle bir depremde karayollarımızdaki köprü ve viyadüklerde çökme ve göçme olmayacağını tahmin ediyoruz. Sadece bazı yollar hizmet dışı kalabilir. Yapılacak rampalar ile tekrar hizmete sokabiliriz. Boğazi 'femalar devam etmektedir. 2006'da çi Köprüsü'ndeki çalışmalar 20 Ağustos'ta başlayacak. Bu çalışmalar 6 halatın güçlendirilmesiyle ilgili. Çalışmaların Kasım ayında son bulacağını tahmin ediyoruz. Çalışmalar nedeniyle trafiğin akmamasına özen göstereceğiz."