KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

8. Ayda Bebek Beslenmesi

6 aya kadar bebek anne sütü ile beslenmelidir. 6. aydan sonra ek besin takviyelerine geçilebilir.

8. Ayda Bebek Beslenmesi

  1. ve 8. aya doğru ek besin miktarları uygun bir şekilde arttırılır. Ek besinlerin hepsi bir anda başlanırsa herhangi bir besine karşı alerjisinin olup olmadığını ayırt etmek güçleşir. Bu sebeple ek gıdaya geçiş yapılırken, takviyenin tek tek verilerek başlanması en doğru olandır. Yumurta ve balığın alerji yapma riski yüksek olduğundan bebeklere 8. aydan sonra yedirilmelidir.

Yumurtanın beyazı ise 1 yaşına kadar verilmemelidir. Ayrıca bal ve çilek de 2 yaşından önce bebeklere verilmemelidir. 6. aydan itibaren bebeğinize, meyveleri püre haline getirip verebilirsiniz. Bu dönemde daha çok armut, elma gibi meyveler tercih edilmelidir. Aynı şekilde bebeğinize bu ayda muz ve kivi verebilirsiniz.

Yine bu dönemde sebze çorbaları ya da pürelerini de bebeğinize ek gıda olarak verebilirsiniz. Bebeğinize evde mayalanmış yoğurt yedirmelisiniz. Bebeğinize vereceğiniz gıdalarda katkı maddesinin olup olmadığına da dikkat etmelisiniz. Unutmamalısınız ki anne sütü ana besin, meyve, sebze ve yoğurt ise yan besindir. Bebeğiniz bir besini aldıktan sonra kusmaya başlıyor, cilt kızarıklığı, hırıltı, öksürük vs gibi belirtiler gösteriyorsa o besine karşı alerjisi olabilir. O besine bir süre ara verip, bir müddet sonra tekrar yedirmeyi denemelisiniz. Eğer aynı reaksiyonları gösteriyor ise derhal doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeğinizin yediklerine tahılları ve diğer yiyecekleri ilave etmeye başladıktan sonra, anne sütü ve mamanın bebeğin beslenme rejimindeki önemini sorgulamaya başlarsınız. Bebeğin öğünlerinin bazılarında anne sütü ve mama yerini katı gıdaya bırakmaya başlamıştır ama katı gıdalar, anne sütü ve mamanın sağladığı besin dengesini sağlamaktan uzaktır. Anne sütü, bebeğinizin ilk yılında ve daha da sonraları bebeğiniz için mükemmel bir besindir. Birçok anne ve baba bebeğin bu yaşlarda tam yağlı süt içip içemeyeceğini merak eder. İlk yılda bebeğinizin anne sütü veya mama ile beslenmesi en uygundur. Bebeğin hassas sindirim sistemi, inek sütünde bulunan besin maddelerinin türünü ve yoğunluğunu yeterince hazmedebilecek durumda değildir. Ayrıca inek sütünde demir ve C ve E vitaminlerinin oranı anne sütü veya mamadakilere oranla daha düşüktür.

Bu dönemde bebeğinize meyve ve sebze püreleri hazırlayabilirsiniz demiştik. Bu durumda ürünlerin doğal olduğundan ve katkı maddesi içermediğinden emin olmalısınız. Anne sütünü ve ek gıdaları yarım saat ara ile yeterli miktarlar da bebeğinize verebilirsiniz. Aynı zamanda gıdaların pişirilme ve saklanma yöntemlerini de iyi bilmelisiniz. Yeni pişmiş bir yemeği direkt buzdolabına koymak yanlış bir olaydır. Aynı şekilde derin dondurucudaki bir gıdanın direkt güneşe ya da oda sıcaklığına çıkarılması da yanlıştır. Bu gibi durumlar besinlerin bakteri üretmesine neden olabilir. Ayrıca gıdaları gereğinden çok pişirmek, besin değerlerinin yok olmasına neden olur. Bu konuyu da göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

Bu dönemde bebeğinize yedirebileceğiniz mama tarifi

En Çok Aranan Haberler