ANKARA (İHA) - Şener, Bilkent Otel'de düzenlenen 'E-Devlet Uygulamaları' konferansı ve sergisinin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. İmar Bankası Hakim Ortakları'nın TMSF'ye 15 yıl vadeli ödeme teklifine ilişkin bir soru üzerine Şener, teminatların olmadığı bir ödeme planının kabul edilebilir olmadığını belirterek, "Sunulan öneride İmar Bankası'ndan ortaya çıkan Hazine yükünün ödenmesine dair bir teklif var" dedi. Şirketlerin satılmasına ilişkin, 'Böyle bir teklif süreci ile satış süreci askıya alınabilir mi?' şeklindeki bir soru üzerine Şener, bu safhada ayrıntıya girmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, 8 katrilyon liralık bir yükün ortaya çıktığını ve bu paranın vatandaşın cebinden çıkacak bir para olduğunu söyledi. Şener, "Bunun belli bir ödeme planı ile karşılanması lazım" ifadesini kullandı.
Görüşmeye başlanabilmesi için gerekli ciddiyete ve görüşebilirliğin olup olmadığına TMSF'nin karar vereceğini söyleyen Şener, 'Neyi teminat gösterdiler?' şeklindeki bir soru üzerine, "Görüşmeye başlanabilir olup olmamasına karar verme yetkisinin Fon'da olduğunu söylüyorum. Bu ifade soruların tümünü içeriyor" karşılığını verdi. Şener, mevduat ödemelerinin ardından Hazine bonolarının ödenmesine ilişkin hükümetin bir çalışma yapıp yapmadığına yönelik bir soru üzerine, hükümetin böyle bir çalışmasının bulunmadığını bildirdi. Şener, Bankalar Kanunu'na ilişkin bir soru üzerine sözlerini şöyle sürdürdü: "Bankalar Kanunu'nda bazı değişiklikler yapmaya ihtiyaç vardır. Bu noktada taslak çalışmaları var. BDDK taslağı hükümete gönderecektir. Bunu inceleyeceğiz. Ama bu, bunun aynen kabul edileceği anlamına gelmiyor. Bankacılık sisteminde kullandığımız bazı kavramları AB standartlarına uygun hale getirmek gerekiyor. Bazı kavramlarda farklılaşmalar ortaya çıkıyor. Burada bazı eksik olan noktalar var. Bu noktaların giderilmesine yönelik yapılan bu değişiklik çerçevesinde kimin bankacılık yapacağı ya da yapamayacağı ile ilgili olarak bazı hükümler bulunabilir. Ama bu kamuoyuna yansıdığı gibi 'şu işi yapanlar ve şu sektörde çalışanlar bankacılık yapamaz' diye bir anlayışı yansıtmak doğru olmaz. Daha çok bu sektörde faaliyette bulunanların sicili ve geçmişiyle ilgili şartların taslak çalışması içinde olduğunu biliyorum".
Şener, TMSF'ye bu kapsamda kaç bankanın başvurduğunun sorulması üzerine görüşmelerin TMSF tarafından sürdürüldüğünü, bazen de kendilerine başvuruda bulunulduğunu ancak kendilerinin bu başvuruları TMSF'ye yönlendirdiklerini söyledi. "Bu yoğun talepler olumludur" diyen Şener, "Çünkü Fon çok banka devralmıştır. Hakim ortakların sebep olduğu zararlar 10 milyar Dolar'ın üzerinde olduğu halde tahsil edilen miktar 200-300 milyon Dolar olarak ifade edilmektedir. Bu süreçte hazinenin alacaklarını tahsil etmesi ve bununla Fon'un aktif bir tahsilat sürecine girmesi lazım" şeklinde konuştu. TMSF'nin BDDK'dan ayrılmasının alacakların tahsili açısından önemli olduğunu kaydeden Şener, sözlerini şöyle sürdürdü: "Edindiğim bilgilere göre diğer alacakların tahsilatı konusunda da Fon yetkilileriyle görüşmeler sürüyor. Bankacılık Yasası'nda yapılan değişikliklerle yargı sürecindeki boşluklardan yararlanılarak tahsilatın gecikmesine sebep olan engeller kaldırılmıştır. Bu süreç bundan sonra hızlanacaktır".
Şener, IMF ile yapılan görüşmelere yönelik bir soru üzerine ise IMF ile sürdürülen görüşmelerin sağlıklı bir şekilde sürdürüldüğünü ve 7. gözden geçirme ile ilgili herhangi bir problemin sözkonusu olmadığını belirtti.