YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

8. Kepez Belediyesi Yağlı Güreşleri -Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Çeker: "Yağlı güreşleri tüm dünya izlemeye başladı. Bu nedenlebu sporu dünya standartlarında izlenebilecek bir boyuttasunmaya ihtiyacımız var" -Başpehlivanlığı Ali Gürbüz kazandı

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Bekir Çeker, "Yağlı güreşleri tüm dünya izlemeye başladı. Bu nedenle bu sporu dünya standartlarında izlenebilecek bir

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Bekir Çeker, "Yağlı güreşleri tüm dünya izlemeye başladı. Bu nedenle bu sporu dünya standartlarında izlenebilecek bir boyutta sunmaya ihtiyacımız var" dedi.

Çeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8. Kepez Belediyesi Yağlı Güreşleri sırasında bazı güreşçilerin federasyonun aldığı kararları protesto etmek amacıyla güreşmemesine tepki gösterdi.

Son yıllarda yılda yapılan yağlı güreş organizasyonların 350'den 150'lere düştüğünü kaydeden Çeker, belediyeler başta olmak üzere yağlı güreş organize eden organizatörlerin ve spor kesimlerinin güreşçilerin performanslarıyla ilgili olumsuz tespitlerde bulunduklarını belirtti.

Bazı güreşçilerin günde iki ayrı organizasyona katıldığı ve bu nedenle diğer güreşte yorgun olduklarının gözlemlendiğini anlatan Çeker, "Ayrıca müsabakaların kısa sürdüğü ve güreşlerde bir hareketlilik olmadığı tespitleri ortaya çıktı. Hatta geçen yıl yapılan Kırkpınar güreşlerinde bile başpehlivanımız uzatmada belirlendi. Bunlar dikkati çeken ana unsurlar" diye konuştu.

Ata sporu yağlı güreşi daha etkili ve verimli hale getirmek için federasyon olarak geçen kongrede bazı kararlar aldıklarını söyleyen Çeker, kongreye eski başpehlivanlar, hakemler, organizasyon şirketleri temsilcileri ile ilgili kurumların da katılarak görüş belirttiklerini bildirdi. Çeker, kararları bir gecede hazırlayıp, uygulamaya koymadıklarını ifade etti.

Türk yağlı güreşini hareketlendirmek için bu kararların alındığını vurgulayan Çeker, pehlivanların puanlama sistemine tepki gösterdiğini belirtti. Bu sistemde bir pehlivanın katıldığı güreşlerde göstereceği performansa göre puan alacağına ve buna göre katılma şansı elde edeceğine işaret eden Çeker, "Bu uygulama bir sporcunun olimpiyatlara hazırlanması gibi bir çalışmayı gerektiriyor. Türkiye genelinde 65 başpehlivanımız var. Bunlardan da 40'ı göstereceği performansa göre Kırkpınar'a katılabilecek. Bu nedenle güreşçimiz katıldığı geleneksel ve yerel yarışmalarda performansını tam olarak sergilemek zorunda. Bu da izleyicilerin daha keyifli ve heyecanlı bir güreş izlemelerini sağlayacak" ifadesini kullandı.

-"Yağlı güreşleri tüm dünya izlemeye başladı"-

Kırkpınar'a katılma yaşının 40 olduğunu da hatırlatan Çeker, yeni düzenlemeyle ve sporculardan gelen talep üzerine yaş sınırını 45'e çıkardıklarını kaydetti. Puanlama sisteminin de güreşi zinde tutmak amacıyla yapıldığını vurgulayan Çeker, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu uygulamayla ata sporumuz gerçek hareketliliğine kavuşacak. Tepkiler performans kaynaklı. 10-15 yıl önce başpehlivan olan bir sporcumuz hiçbir gayret göstermeden bu unvanıyla güreşme arzusunda. Gücünü ortaya koyarak güreşirse buna söylenecek bir şey yok. Burada tek amaç bu spora canlılık ve hareket getirmek. Bu uygulamayla hem sporcularımız daha çok kazanacaklar hem de spora olan ilgi daha da artacak. Sporcumuz gücü neyse onu ortaya koyacak. Puanlamadan neden kaçılıyor anlam veremiyorum. Bizim tek amacımız güreşçilerimizin ve başpehlivanlarımızın maddi ve manevi beklentilerini en üst seviyelere çıkarmak. Bizde değişmek zorundayız. Bu kurallar afaki alınmadı. Birikimler ve çeşitli tespitler sonucu çıktı. Bu uygulamadan, seyirci katılımının yoğunluğuna bakarak söylüyorum hem seyreden memnun hem organize eden memnun. Memnun olmayan sadece bazı güreşçilerimiz."

Dünyada bir değişim yaşandığını ve güreşçilerin de buna uyum sağlaması gerektiğini bildiren Çeker, artık yağlı güreşin Dünya Kültür Mirası'na (UNESCO) girdiğini belirtti. Yağlı güreş müsabakalarının sadece Türkiye'de izlenmediğini kaydeden Çeker, "Yağlı güreşleri tüm dünya izlemeye başladı. Bu nedenle bu sporu dünya standartlarında izlenebilecek bir boyutta sunmaya ihtiyacımız var" dedi.

Yağlı güreşlerle ilgili şaibeli organizasyonların da yeni düzenlemelerle ortadan kalkacağını ifade eden Çeker, bir dönem güreşçilerin ulu ortada soyunmak ya da yağlanmak zorunda kaldıklarını, yeni kararlarla bu konulara da düzenlemeler getirildiğini dile getirdi. Çeker, "Bundan sonra kültürümüze, örf ve adetlerimize uygun bir şekilde bu organizasyonlar yapılacak" diye konuştu.

-Başpehlivan Ali Gürbüz oldu-

  1. Kepez Belediyesi Yağlı Güreş müsabakalarında başpehlivan Salih Dorum'u yenen Ali Gürbüz oldu. Güreşlerde, Salih Dorum ikinci, Sermet Bulut ve Mehmet Yeşil Yeşil üçüncülüğü paylaştı. 2012 yılı Kepez Belediyesi yağlı güreş ağalığını ise 150 bin lirayla İsmail İltemir kazandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler