YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

8. Ulusal Protez-ortez Kongresi Manavgat’ta Başladı

Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği ve Ulusal International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO) tarafından...

8. Ulusal Protez-ortez Kongresi Manavgat’ta Başladı

Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği ve Ulusal International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO) tarafından düzenlenen Uluslararası Katılımlı 8. Ulusal Protez-Ortez Kongresi, Antalya'nın Manavgat ilçesi Çolaklı Beldesi’nde Ankara Üniversitesi Örsem Tesisleri'nde başladı. 29 Eylül tarihine kadar devam edecek olan kongrede, bilimsel teknik yönden takibi kolaylaştırılmaya, profesyoneller, kullanıcılar, üreticiler ve öğrencilerin gelişmeleri birbirleri ile paylaşımlarında daha istekli ve arzulu olmaları sağlanmaya çalışılacak.

Uluslararası Katılımlı 8. Ulusal Protez-Ortez Kongresi, Manavgat’ın Çolaklı beldesinde Ankara Üniversitesi Örsem Tesisleri'nde başladı. İngiltere, Almanya, Rusya, Kanada, İspanya, Azerbaycan, İskoçya, Hollanda, Tunus, Irak ve İran’dan da uzmanların katıldığı kongrenin açılış konuşmasını Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği (TPOBD) Başkanı Prof.Dr. Serap Alsancak yaptı. Kongrenin ilk gününde, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi ve Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu’da birer konuşma yaptılar.

Engellilerin bedensel aktivitelerini yapabilmeleri, yaşam kalitelerini artırabilmek içim protez, ortez hizmeti veren insanlar olarak çalışmalarını yürüttüklerini söyleyen Kongre Başkanı Prof. Dr. Serap Alsancak, “Elbette protez-ortez kullanıcısının bu alanda memnuniyetini artırmaya yönelik gelişmeleri takip etmek, bunları bu alanda çalışan ekip elamanları ile paylaşmak ve bilimsel gelişmelere katkı sağlayıcı her türlü araştırmayı kitlemizle paylaşmak Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği ve Ulusal İspo’nun temel amaçlarını oluşturmakta” dedi.

Prof.Dr. Alsancak, bu sektörde yaşanan sorunların tespiti ve çözümü ile yol haritasını oluşturmak, Türkiye’de en iyi hizmeti verebilmek için kongreyi düzenlediklerini ifade ederek, “Bugün ülkemiz 2017 Dünya Kongresi'nin ülkemizde İstanbul’da yapılması için aday 3 ülkeden biri olma durumunda bunun için de çalışmalar sürdürülmekte. Ümit ediyoruz ki bu 3 ülkeden 1. olarak Türkiye 2017 yılında Dünya Kongresini düzenleyecektir. Bugün kongremizde 400 katılımcı var. Yalnız bu 400 katılımcı disiplinler arası katılımcı yani sadece protez ortez yapan ve uygulayan kişiler değil. Aynı zamanda bu alanda ki hekim arkadaşlarımız, cerrahlarımız, fizik tedavi hekimlerimiz, Nöroloji alanında ki hekimlerle birlikte fizyoterapist arkadaşlarımız da, üniversite öğretim eleman arkadaşlarımız, değerli araştırmacı arkadaşlarımız da aramızda ve kongreye destek vermekte” dedi.

Kongrenin protez-ortez alanında güncel teknolojiye yönelik konu başlıklarını içerdiğini ifade eden Prof. Dr. Serap Alsancak, “Pozitif ve negatif vakum sistemleri, güncel teknolojinin protez orteze yansımasına yönelik üst ve alt protezlerde ki değişiklerle ilgili konular var. Bunun yanı sıra sınıflandırmaya yönelik, rehabilitasyona yönelik konu başlıklarımız var. Yani protez ve ortez de ki her türlü yeniliğin sadece teorik kapsamda değil, aynı zamanda uygulamalarının da yapıldığı bir kongre olacak” dedi.

8. Ulusal Protez-Ortez Kongresinin ilk gününde Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi ve Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu’da birer konuşma yaptılar. Dr. Aylin Çiftçi, engelli vatandaşlarla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verirken, Kaymakam Bulgurlu ise, annelerin sessiz çığlığını dindirmek için bilim insanlarının üzerine büyük görev düştüğünü belirtti. Kaymakam Bulgurlu, “Ben birkaç anne ile karşılaştım. Anne diyor ki; Allahım engelli çocukları için evladımın canını benden önce al. Bir anne bunu söyler mi? İşte engellinin dünyasının içerisinde olan fakat ifade edemediği çığlık bu. Evlatlarının karşılaştığı o engelli dünyasına, hayatı birlikte yaşama adına yeterli uygun bilimsel reel çözümü göremediği için, evladı için bu kadar büyük ve zor bir duayı yapabiliyor” dedi.

Ortez ve Protez nedir?

Ortez, vücudun her hangi bir bölümünde oluşan anatomik, fizyolojik, mekanik bozuklukları gidermek amacıyla yapılan yardımcı cihazlardır. Protez ise yine her hangi bir nedenle olmayan uç organın yerini alan yapay organ anlamında kullanılır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler