KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

8. yaşta çocuk beslenmesi

Doğru beslenme çocuklar için oldukça önemlidir. Çocuğun beslenme düzeni bu dönemlerde oturmuş olmalıdır.

8. yaşta çocuk beslenmesi

Çocuklar bu dönemlerde alabildikleri kadar kalsiyum, çinko, vitamin ve omega-3 almalıdır. Bu sebeple çocukların yemek menülerine mümkün olduğunca bunları içeren besinler dahil edilmelidir. Coşkulu ve heyecanlı bireyler olan çocuklar, günlerinin büyük bir kısmını okulda geçirdikleri için, düzenli bir beslenme düzeninden bahsetmek zor olabilir ancak çocuğunuzun yanında götürmesi için verdiğiniz atıştırmalıklar ile ve en azından birlikte iken geçirdiğiniz zamanlarda belli bir düzen oturtmaya çalışmalısınız. Bu dönemdeki çocuklar gelişme çağında oldukları için her anlamda çocukların olabildiğince sağlıklı beslenmesi gerekmektedir. Çocukların bu dönemde günlük 1700 kaloriye ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun 1700 kalori aldığından emin olmalısınız. Kalsiyum bu dönemdeki çocuklar için oldukça önemli bir yere sahiptir ve çocukların günlük alması gereken kalsiyum miktarı bellidir. Bir çocuk günlük ortalama 2, 2.5 bardak süt ve süt ürünlerine ihtiyaç duyar. Bir bardak sütün bir kibrit büyüklüğünde tam yağlı peynire denk geldiği unutulmamalıdır ve buna göre ihtiyaçları karşılanmalıdır.

Çocuğun kalsiyum kadar demire de ihtiyacı vardır. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, demir içeren besinler ile süt ve süt ürünlerinin aynı anda verilmemesidir. Bu demir emilimine neden olacağı için çocuğunuzun demir ihtiyacını tam anlamıyla karşılayamamasına sebep olur. Çinko ve omega-3'lerin alımı da çocuğun gelişiminde ve hastalıklardan korunmasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Kırmızı et, kurubaklagiller, yumurta, balık gibi besinler çocuğunuzun omega-3 ve çinko ihtiyacının karşılanmasını sağlayacaktır. Et ve et ürünlerinden sağlanamıyor ise, kurubaklagiller ya da balık yağı gibi ürünlerden de bunların eksikliği tamamlanabilir. Örneğin, kırmızı etten alınacak protein aynı şekilde nohut ya da kuru fasulyeden de karşılanabilinir. Çocuğunuzun günlük 2 porsiyon meyve yemesini sağlamalısınız. Meyvelerden alınacak C, D vitaminleri gelişimlerini destekler iken aynı zamanda hastalıklardan da korunmasını sağlayacaktır. Çocuğunuzun beslenme çantasına bu besinleri dahil etmeyi ihmal etmemelisiniz.

Bu besinler kadar çocuğunuzun sıvı tüketimini de önem vermelisiniz. Bu dönemdeki çocuklar günde 6, 7 bardak su tüketmelilerdir. Çocuğunuz okula gider iken yanında su götürmesini sağlamalısınız. Yine çocuğunuza sofra düzenini kazandırmak da bu dönemde oldukça etkili olacaktır. Çocuğunuzun televizyon başında, bilgisayar başında gibi sofra dışı yerlerde yemek yemesine müsaade etmemelisiniz. Yemekleri hep beraber yiyip, iş bölümü ile birlikte kaldırmalısınız. Ayrıca çocuğunuzun yukarıda bahsettiğimiz beslenme düzenini benimseyebilmesinin en iyi yolu, bu besinleri önce sizin yemeniz olacaktır. Çünkü somut işlem dönemindeki çocuklar daha çok yapıp etmeler ile öğrenirler. Kendinizin yemediği bir şeyi çocuğunuza yedirmeye çalışmak hem etkili olmayacak hem de çocuğun kafasının karışmasına neden olacaktır. Çocuğunuz ıvır zıvırlardan uzak durmasına yardımcı olmak için lezzetli ve sağlıklı aperatifler hazırlayıp, çocuğunuza yedirebilirsiniz.

En Çok Aranan Haberler