Aldığı eğitimin kalitesine göre şekillenecek olan hayatını, en iyi şekilde yönlendirmek için çocuğun eğitimine oldukça önem verilmelidir. Çocuklara her konuda destek olunmalı ve bu konuda da varlığınız onlara hissettirilmelidir. Bu dönemdeki çocuklar, zihinsel gelişim açısından oldukça hızlı bir gelişme gösterirler. Bilişsel yeterlilikleri bazı işlemleri yapabilecek yeterliliktedir. Bu dönemdeki çocuklar üst düzey sınıflama yapabilirler. Genellemeleri ve bütünlemeleri başarıyla yapmaya başlarlar. Yine bu dönemdeki çocuklar nesnelerin genişliklerini, ağırlıklarını ya da uzunluklarını algılayıp, düzenleyebilirler.
Ben merkezci olmaktan uzaklaşıp oldukça sosyal olmaya başlarlar. Olan olay ve durumu sadece kendilerine göre değil, başkalarına göre de düşünüp, algılayabilirler. Unutulmamalıdır ki bu dönemdeki çocuklar yalnızca gerçek olaylara yönelik düşünebilirler. Çocuklar problemler somut olduğu sürece, sorunu çözebilirler. Soyut problemler ise onlara göre değildir. Soyut bazı şeyleri kullanmalarına rağmen, anlamlarını açıklayamazlar. Bu sebeple çocuğunuzun bir şeyi yapmasını ya da yapmamasını istiyor iseniz, bunu anlatmaktan ziyade yaparak gösterebilirsiniz. Anlatma yolunu seçiyor iseniz de oldukça somut ve net bir şekilde açıklamaya çalışınız. Çocuklar bu dönemde dillerini oldukça etkili kullanırlar. Ancak yine vatan, ülke gibi kelimeleri kullanmalarına rağmen, anlamlarını anlayamazlar. Soyut kavramları ve deneyimlerini, somut yollar ile açıklamaya çalışırlar.
Çocuk deneyimlerine göre akıl yürütmeye başlar. Nesneleri sınıflandırır ve nesnelerin yerini simgeler alır. Bu dönem somut işlemler dönemi olarak bilinir. Bu dönemde ben merkezcilik azalır, sosyal bakış açısı kazanılır ve gelişmeye başlar. Bu dönemden önceki dönem olan işlem öncesi dönemde olduğu gibi tek yönlü akıl yürütme kendini daha karmaşık bir döneme bırakabilir. Çocuklar bu dönemde korunum ilkesini kazanmaya başlar. Artık rahatlıkla gruplama yapabilirler ve hem miktarına hem de uzunluğuna bakabilirler. Çocuklar artık bir şeyi tersi biçimini de düşünebilir. Benzer şeyleri bir araya getirerek sınıflandırma yapabilir. Bu dönemdeki çocukların düşünceleri daha esnek ve daha mantıklıdır. Çocuklar bu dönemde çarpmanın bölmenin tersi olduğunu, çıkarmanın toplamanın tersi olduğunu idrak edebilir. Eşitlik kavramlarını algılayabilirler. Aynı şekilde nesneleri büyüklükleri küçüklüklerine göre de sıralayabilirler. Kısaca bu dönemdeki çocukların bilişsel gelişimleri daha çok mantık üzerinedir. Çocuklar daha önceden kavrayamadıkları şeyleri bu dönemde mantıksal olarak kavramaya başlarlar. Bu dönemin somut işlemler dönemi olarak adlandırılmasının sebebi çocukların somut yani elle tutulabilen nesneler hakkında neden ileri sürebilmeleridir. Mantıksal işlemleri somut oldukları sürece yapabildikleri için bu döneme somut işlemler dönemi adı verilmektedir. İşlemler olarak adlandırılmasının nedeni ise çocukların bir şeyi sistemli olarak ortaya koyabilmeleri ve organize edebilmelerinden kaynaklanmaktadır.