KADIN

8. yaşta çocuk sağlığı

Bu dönemdeki çocuklar; okuma, yazma ve hesaplama ile ilgili üç temel beceriyi geliştirmeye başlarlar.

8. yaşta çocuk sağlığı

Zaman kavramlarını tanırlar. Bu dönemde mantıklı ve somut düşünme becerisi ortaya çıkar. Çocuklar kendine karşı olumlu tutumlar oluştururlar. Artık bu dönemde cinsiyet rolleri ve cinsiyet rollerine uygun davranışlar göstermeye başlarlar.

8 yaş grubu çocuklar artık iyice bağımsızlıklarını ilan etmiştirler. Davranışlarının sorumluluğunu üstlenirler. Sorumluluk duyguları oldukça gelişmiştir. Kişiler arası ilişkilerini geliştirmeyi ve yaşıtları ile iyi geçinmeyi öğrenirler. Önem verdiği yetişkinleri büyük ölçüde rol model alarak cinsiyetlerine uygun rolü geliştirirler. Çocuğun sorumluluk almasına izin verildiğinde ve kendi kararlarını almasına müsaade edildiğinde kişisel bağımsızlığını kazanmaya başlar. Bu dönemlerde çocuklarda vicdan ve değerler sistemi gelişmeye başlar. Somut düşünmeyi öğrenirler. Yine bu dönemde çocukların başarma güdüsü artar ve hayatında önemli bir yere sahip olur. Çocuk gündelik yaşam için gerekli olan fiziksel özellikleri geliştirmeye başlar. Çocuklar edinmiş oldukları zihinsel, entelektüel ve dilsel gelişimi daha da derinleştirirler.

Çocuklar bu dönemde okul hayatına atıldıkları için kalabalığa bağlı olarak grip, nezle, üst solunum enfeksiyonu gibi hastalıklar geçirebilirler. Bu gibi durumların önüne geçebilmek adına çocuğun doğru beslenmesine, iyi dinlenmesine ve uyku düzeninin uygun olmasına dikkat edilmelidir. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığı takdirde derhal doktora gidilmeli ve bağışıklık sistemi doğal yollar ile desteklenmelidir. C vitamini takviyesi bu gibi durumlarda oldukça önemli bir yere sahiptir. Çocukların günde 3 porsiyon meyve yemesi gerekmektedir. Omega-3'ler hastalıklara karşı direnç sağlayacağından bunların tüketimi de çocuğun çabuk iyileşmesi açısından oldukça önemlidir. Omega-3'ler yumurta, baklagiller ve balık gibi gıdalardan karşılanabilir. Eğer bu gıdaların verimi ile ilgili herhangi bir sıkıntı çekiliyorsa balık yağı da çocuğa verilebilir. Bu dönemde çocuğun göz sağlığı da oldukça önemlidir. Çocuk hala okuma ile ilgili sıkıntı çekiyorsa direkt olarak bir göz doktoruna muayene olmasında fayda vardır. Aynı şekilde diş sağlığının üzerine de düşülmelidir. Süt dişleri dökülmeye başlamış yerine yeni dişler çıkmaya başlıyordur. Bu dişlerin sağlıklı bir şekilde gelmesi adına çocukların bir doktora görülmesini önerilir.

Çocuğunuz bu dönemlerde oldukça enerjik ve coşkulu oldukları için bazı yaralanmalar ve kazalar geçirebilirler. Bu durumu, çocuğu engellemeden daha güvenli hale getirmek anne ve babanın görevidir. Çocuğun odası ya da bir koridor, kırılabilecek ya da sivri uçlu malzemelerden arındırılarak, çocuk için daha güvenli bir alana dönüştürülmelidir. Böylelikle hem çocuğunuzun aktiviteleri bölünmez hem de çocuğunuz daha güvenli bir şekilde enerjisini yansıtabilir. Çocuğunuzun fiziksel yeterliliği kadar psikolojik ve bilişsel özellikleri de önemlidir ve sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesi gerekmektedir. Bunun için çocuğunuza sevginizi göstermekten ve ona güvendiğinizi hissettirmekten asla çekinmemelisiniz. Unutulmamalı ki fiziksel ve ruhsal sağlık birbirleriyle bağlantılıdır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler