YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

81. İEF'ye Doğru

İZMİR (A.A) - Bu akşam 81. kez kapılarını açacak İzmir Enternasyonal Fuarının (İEF) onur konuğu ili Hatay'ın valisi Celalettin Lekesiz,

İZMİR (A.A) - Bu akşam 81. kez kapılarını açacak İzmir Enternasyonal Fuarının (İEF) onur konuğu ili Hatay'ın valisi Celalettin Lekesiz, "Hatay'ın sahip olduğu tüm zenginliği tanıtmak için tüm kurum ve kuruluşlarımızla İzmir'e geldik" dedi.

Lekesiz, Fuar Anemon Otel'de Hatay'daki cemaat ve toplulukların dini liderleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, sosyologların değerlendirmelerine göre, bir yerde şehir kavramının geçerli olabilmesi için o kentin 1000 yıllık geçmişinin bulunması gerektiğini, Hatay'ın 7 bin 500 yıllık tarihiyle çok zengin bir kültüre sahip olduğunu söyledi.

Lekesiz, "Hatay, tüm semavi dinlerin yan yana yüzyıllardır tasada ve sevinçte bir olmasının yanı sıra farklı dinlerin mabedlerinin yan yana olduğu bir kent" dedi.

İzmir Fuarı'nın ulusal ve uluslararası çapta etkinliğini herkesin bildiğini ifade eden Lekesiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fuarın onur konuğu ili olmak son derece keyif verici. Çalışma arkadaşlarımızla, Hatay'ın sahip olduğu tüm zenginliği tanıtmak için bütün kurum ve kuruluşlarımızla İzmir'e geldik. Kaldığımız süre içinde Hatay'ın tüm değerlerini İzmirlilerle ve fuara katılanlarla paylaşmak istiyoruz. Dünyada ve Türkiye'de bir çok il kendi özgün hallerini koruma yerine, kentlerin hepsi bir çeşit gökdelen ormanlığı olan New York'a imreniyor ve New York'lar inşa ediyorlar. Hatay, bu tür yerlere benzemeyen adreslerden biri."

Lekesiz, bir gazetecinin Samandağı'nda Kur'an-ı Kerim yakıldığı iddialarına ilişkin sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Hataylılar, sahip oldukları güzel mirasın hayatımız için ne anlama geldiğinin çok iyi farkında. Hataylılar, insanları kışkırtmaya yönelik bu tür şeylere tebessüm eder geçerler. Böyle bir şey hiç kuşkusuz yoktur. Bu tür provokasyonlar Hataylıların aklından bile geçmez. Başkaları bu tür provokatif eylemleri yapabilir ama Hataylılar bu tür kışkırtmalara gelmezler."

-Hatay'daki cemaat ve toplulukların dini liderleri-

Hatay'da yaşayan Ermeni cemaatinin temsilcisi Cem Çapar da yaptığı konuşmada, Hatay'da birbirlerine "öteki" demediklerini, onun yerine "komşum, arkadaşım, meslektaşım" diye seslendiklerini söyledi.

Aynı şarkıyı 3 ayrı dilde, aynı inancı 3 ayrı dinde yaşamanın huzurunu yaşadıklarını kaydeden Çapar, "Bu yapımızla bütün dünyaya örnek olduğumuzu düşünüyoruz" dedi.

Musevi cemaati adına konuşan Şaul Cenudioğlu ise Hatay'da değişik dinlere mensup kişilerin asırlardır barış ve hoşgörü içinde yaşadığını belirterek, "Bu değerleri koruma adına da her zaman çaba gösteriyoruz. Bunun tüm dünyaya örnek olması gerekir" dedi.

Hristiyan Ortodoks dini temsilcisi Dimitri Doğum da bu toplantıya katılan herkesin samimi ve doğal olduğunu, Hataylıların yüzyıllardır mutlu veya yaslı günlerinde omuz omuza bir arada bulunduğunu kaydetti.

Hataylı Aleviler adına konuşan Tahsin Yılmaz, Hatay'ın medeniyetler beşiği olduğunu ve bu medeniyeti tanıtmak adına İzmir Fuarı'na geldiklerini belirterek, "Hatay halkı bir arada huzurlu ve kardeşçe yaşam sürdürmektedir. Hatay'da olan bu kültür gurur verici ve tüm dünyaya örnektir" dedi.

İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu ise Hatay'da her kültürden insanın bir arada yaşamasının zevkini kendisinin bile çok sonra anlayabildiğini, Hatay'daki hoşgörü, kardeşlik, sevgi, birlik ve beraberliğin dün olduğu gibi yarın da yaşayacağını ifade etti.

Muhabir: Ali Korkmaz / Bahri Okumuş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler