Tarihi Kars Kalesi, 858 yıllık tarihinde ilk kez, 'Ebul Hasan el Harakani’den Mevlana’ya Giden Yol, Tasavvuf Müziği Eşliğinde Sema Gösterileri'ne ev sahipliği yaptı.
Kars Oteller ve Lokantalar Derneği (KARSOD) tarafından düzenlenen programda Konya'dan gelen semazanler sahne aldı.
Programa katılan Kars Valisi Ahmet Kara, yaptığı konuşmada, Harakani'den Mevlana'ya giden yolun Hazreti Peygamber(sav)'den başlayan ve kıyamete kadar devam edecek olan sevgi, saygı ve güven akışını sağlayan bir yol olduğunu söyledi.
Bu yolun merhamet yolu, güçlüklere katlanma, her zorluğa tahammül etme, az yeme, az uyuma ve fedakarlık yolu olduğunu ifade eden Kara, "Bu yol, Harakani ve Mevlana Hazretleri'nden, Yunus Emrelerden, Hacı Bektaşı Velilerden daha birçok ismini sayamadığımız Allah dostlarıyla doludur. Bu yolda kutlu yürüyüşlerini gerçekleştirdiler. Bu pirler öyle emin adımlarla yürüdü ki hayatlarında bütün fetihlere öncülük etmek üzere manevi fetihleri kendileri yaptılar." dedi.
Bugün halen onların gölgesinde ve işaret ettiği yolda mutlu, mesut ve huzurlu olmaya çalışıldığını ifade eden Kara, konuşmasına şöyle devam etti;
"Halen onların bize tasarrufu, onların bize faydası devam etmektedir. Harakani Hazretleri de bunlardan biridir. Harakani Hazretleri devrinin özellikle büyük velilerinden önemli sözlere mazhar olmuş biri. Harakani Hazretleri her bir üstün özelliğinin yanında birde çok cömerttir. Halil İbrahim sofrası gibi Harakani sofrası da meşhurdur. "
Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi de günümüzden 8 asır öncesinde yaşamış olmakla birlikte hala eserleri üzerinde araştırmalar yapılan ve her gün fikirleri daha önem kazanan Mevlana Celaleddini Rumi'nin Türk İslam düşünürlerinin en başında geldiğini söyledi.
Asırlardır Allah sevgisini, Peygamber sevgisini, insan sevgisini, yaratana ve yaratılana olan sevgisini anlattığına dikkati çeken Çelebi, şöyle konuştu:
"Kur'an-ı Kerim'e olan bağlılığından söz etmektedir. Onun düşünce sistemi üzerine kurulan Mevlevilik Türk kültürünün temel taşları olmuş ve bilgiyi günümüze taşımıştır. Mevlevihanelerde Arapça, Farsça dillerinin yanı sıra gerek müzik gerek güzel sanatların her dalında yapılan çalışmalar ile günün filolojileri, akademileri, konservatuvarları gibi bir görevi üstlenmişlerdir. "
Çelebi, Mevleviliğin Hazreti Mevlana'nın oğlu Sultan Veled soyundan gelen Çelebiler tarafından günümüze kadar geldiğini vurguladı.
KARSOD Başkanı Halit Özer ise bu etkinlikle Kars’ta inanç turizminin startını verdiklerini belirterek, programa katkı sunanlara teşekkür etti.
Konuşmaların ardından, tasavvuf müziği eşliğinde sema gösterileri gerçekleştirildi. Gecenin geç saatlerine kadar devam eden program havai fişek gösterisiyle sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz