HABER

9 Ağustos İngiltere basın özeti

İngiliz gazetelerinden bu sabah öne çıkanlar: Erdoğan ve Putin görüşmesi, Halep'teki çatışmalar, İngiltere'de demiryolu grevi.

9 Ağustos İngiltere basın özeti

İngiltere'de gazetelerin sayfalarında bugün en fazla yer bulan haber ülkedeki demiryolu çalışanlarının grevi.

Ülkenin güney kentleri ve Londra arasındaki tren seferlerini gerçekleştiren Southern Rail şirketi çalışanları dün, beş günlük greve başladı.

İngiltere'de son 50 yılın en uzun süreli grevi

Grevin nedeni ise şirketin, yeni teknolojilerle kondüktörlerin bazı görevlerini şoföre verecek ve kondüktörlerin sayısının azalmasına neden olacak bir düzenlemeye gitmek istemesi.

Sendikalar ise bunun her şeyden önce güvenliğe zarar vereceğini söylüyor.

Times grev haberini manşetten duyuruyor.

Gazete, beş gün sürecek grevin son 50 yıldır ülkede yapılan en uzun süreli grev olduğunu yazıyor.

Guardian: Türkiye ve Rusya arasında buzlar eriyor

Guardian gazetesinin Moskova muhabiri Sahun Walker Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün gerçekleştireceği görüşmeyi alıyor.

Walker yazının başında Türkiye ile Rusya arasında bir Rus jetinin düşürülmesiyle ortaya çıkan krizi ve daha sonra da krizden çıkış sürecini aktarıyor.

Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin, Türk liderin darbe girişimi sonrasındaki ilk yurtdışı ziyareti olacağını hatırlatan Walker, son günlerdeki açıklamalara karşın iki ülke arasındaki ilişkilerin hemen eski haline dönmesinin mümkün olmadığını belirtiyor.

Putin'in dış politika danışmanı Yuri Ushakov'un Ria Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, düşürülen uçakla ilgili tazminat konusunun görüşmede gündeme geleceğini söylediğini hatırlatıyor Walker.

Erdoğan'ınsa, Rusya'nın Suriye'de Kürt savaşçılara desteğini azaltmasını istemesinin olası olduğunu yazıyor.

Walker, Sputnik haber sitesine Türkiye'de erişim yasağının kaldırılmasınınsa buzların erimeye başladığının göstergesi olduğunu ekliyor.

'Bankalar cep telefonu devrimine başlıyor'

Daily Telegraph'ın manşetinde İngiltere'deki Rekabet Kurumu'nun yeni düzenlemesiyle ülkede bankacılığın yeni bir aşamaya geleceğini aktaran bir haber var.

Habere göre kurum, ülkedeki bankalardan 'cep telefonu devrimine' başlamalarını talep etti.

Buna göre müşteriler, cep telefonlarında yer alacak uygulamalarla, banka şubelerinden gerçekleştirdikleri tüm işlemleri gerçekleştirebilecek.

Rekabet Kurumu, bununla rekabetin artmasını ve banka müşterilerinin hesapları üzerinde tam kontrol kurmalarını sağlamayı hedefliyor.

Avusturya-Türkiye gerilimi Telegraph'ta

Daily Telegraph, Avusturya'nın, Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılmasını veto edeceğine dair açıklamasını sayfalarına taşıyor.

Gazete, bunun AB ve Türkiye arasındaki göçmen anlaşmasını tehlikeye atabileceğini yazıyor.

Telegraph, Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz'un Avusturya basınına yaptığı açıklamada, "Ben Dışişleri Bakanları Konseyi üyesiyim ve oy hakkım var. Konseyde Türkiye'yle yeni bir fasıl açılıp açılmamasına karar verilecek. Ben buna karşıyım" dediğini aktarıyor.

FT: Dışarıdan yapılan destek Halep'te isyancıların ilerleyişine yardımcı oluyor

Financial Times, dışarıdan yapılan desteğin Suriye'nin Halep kentinde isyancıların ilerleyişine yardımcı olduğunu yazıyor.

Gazete, Halep'teki çatışmalarda Nusra Cephesi'nin El Kaide'den ayrılıp ismini değiştirmesiyle kurulan Şam'ın Fethi Cephesi'nin rolüne dikkat çekiyor.

Haberde özetle şu ifadeler yer alıyor:

"Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın askerlerine karşı (Halep'teki) saldırı göründüğünden çok daha fazla yabancı destek almış olabilir. Aktivistler ve isyancılar, muhalif güçlere çatışmalar öncesinde ve çatışmalar sırasında yeni silah, para ve diğer ikmal malzemelerinin takviyesinin yapıldığını söylüyor.

"Suriye ve komşu ülke Türkiye arasında geçiş yapan bir Suriyeli aktivist, 'Dün sınırda, silah getiren onlarca kamyon saydık' dedi. Bu, haftalardır günü birlik olarak gerçekleşiyor. Silahlar, toplar… Sadece bazı mermiler ya da silahlardan bahsetmiyoruz…"

"Tüm röportaj yapılanlar gibi konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin yazılmasını istemeyen başka iki muhalif de, para ve ikmal malzemelerinin haftalardır taşındığını söylüyor. Onlar ve diğerleri, para ve ikmal malzemelerinin Suudi Arabistan ve Katar'ın da aralarında bulunduğu bölgesel destekçilerden geldiğine ve Türkiye'nin Suriye sınırından kamyonlarla taşındığına inanıyor.

FT, isyancıların 'Büyük Halep Savaşı' olarak adlandırdıkları saldırıya Şam'ın Fethi örgütünün öncülük yaptığını ve bu örgütün yönettiğini belirtiyor.

Gazete, 'ılımlı muhalifleri destekleyen ABD'nin, muhaliflerin Halep'teki tutunma noktalarının varlığının devamını sağlama almak için Şam'ın Fethi'nin operasyonlardaki dahlini görmezden geldiğini' yazıyor.

Türkiye'de bulunan bir muhalefet yetkilisi gazeteye şunları söylemiş: "Geçen ay bütün bu isyancı grupların koordine edilmesi için çok para gitti. Bu, bu kişileri birlikte çalıştırmak için tek yol. Onlara ödeme yapmalısınız."

FT, bazı Suriye gözlemcilerinse isyancıların talihini değiştiren şeyin yabancı destek değil Şam'ın Fethi'nin oynadığı rol olduğunu düşündüğünü belirtiyor.

Gazeteye konuşan bir Batılı diplomat şunları söylemiş:

"İsyancıların sorunu hiçbir zaman silah eksikliği değildi. Bu, içeride planlandı ve başarılı oldu. Nedeni dışarıdan destek değil, kendilerini cephede havaya uçurmak isteyen çok sayıda adamı olan Şam'ın Fethi ve diğer cihatçı grupların inanılmaz disiplinli olmalarıydı."

FT'ye konuşan, Körfez ülkeleri yetkililerine yakın bir güvenlik uzmanıysa Şam'ın Fethi'nin sadece silah değil eğitim desteği de almış olabileceğini belirtmiş.

Bu uzman, bombardıman görüntülerinin bu örgütün iyi eğitim görmüş bir grup olduğunu gösterdiğini belirtiyor.

Bu kişi, Suudi Arabistan veya Türkiye'nin bu olası eğitimde dahli olmuş olmasından şüphelendiğini belirtiyor.

En Çok Aranan Haberler