HABER

9 ayda 190 milyar YTL matrah farkı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ocak-Eylül döneminde yapılan vergi incelemeleri sonucunda 190.3 milyar YTL matrah farkı bulunduğunu açıkladı. Unakıtan, uzlaşma sonucunda ise 961 milyon YTL tahsilat yapıldığını belirtti.

Unakıtan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığının 2009 Yılı Bütçesinin sunuşunu gerçekleştirdi. Ocak-Eylül döneminde vergi inceleme elemanlarınca yapılan vergi incelemeleri sonucunda 72 bin 166 adet vergi inceleme raporu düzenlendiğini anlatan Unakıtan, şu bilgileri verdi:

"Bu incelemeler ile 45.9 milyar YTL'lik matrah incelemeye tabi tutulmuş, 190.3 milyar YTL matrah farkı tespit edilmiştir. Bu yıl içinde yapılan tarhiyat öncesi ve sonrası uzlaşmalar sonucunda 617 milyon YTL'si vergi aslı ve cezası, 344 milyon YTL'si gecikme faizi olmak üzere toplam 961 milyon YTL tahsilat sağlanmıştır."

BANKALAR İLE REEL SEKTÖR ARASINDAKİ KREDİ SORUNU ÇÖZÜLECEK

Küresel krize işaret eden Unakıtan, son yıllarda küresel sistem ile hem ticari hem de finansal açıdan entegre olan Türkiye'nin dünyadaki büyük krizin dışında kalmasının beklenemeyeceğini söyledi. Yaşanan krizin Türkiye'de en çok kredi kanallarını etkilediğini ifade eden Unakıtan, "Bankacılık sektörümüzün güçlü yapısına rağmen uluslararası likidite sıkışıklığı nedeniyle bankaların dışarıdan kaynak sağlaması zorlaşmış ve reel sektöre kullandırılan krediler azalmaya başlamıştır. Bundan sonraki süreçte bankacılık sektörü ile reel kesim arasındaki işbirliğini güçlendirecek ve reel sektörün krediye ulaşımını kolaylaştıracak tedbirler almak Hükümetimizin en önemli öncelikleri arasında yer almaktadır" diye konuştu.

MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ VERMEDEN ÖNLEM ALACAĞIZ

Küresel ekonomik dalgalanmanın her zaman olacağını vurgulayan Unakıtan, "Önemli olan önümüze çıkan her güçlüğü hazırlıklı karşılayıp bertaraf edebilmektir. Bu doğrultuda yapısal reformlara devam etmek suretiyle Türkiye'nin dış şoklara karşı dayanıklılığını artırabilir ve kalıcı başarılar elde edebiliriz. Önümüzdeki dönemde gelişmeleri yakından takip ederek mali disiplinden ve yapısal reformlardan taviz vermeden gerekli önlemleri alacağız" dedi.

Vergi borçlarının yıllık yüzde 3 tecil faizi ile 18 ay süreyle taksitlendirilmesi için düzenleme yapıldığına işaret eden Unakıtan, başvuruların 28 Kasım'a kadar alınacağının altını çizdi. Unakıtan, "Orda burda kulağıma laflar geliyor, söylentiler duyuyorum: İlerde belki af olur. Affı artık biz sildik. Vergi afları artık gelmeyecektir. Vatandaşları uyarıyorum; 28 Kasım'a kadar müracaat etsinler, 18 taksitten istifade etsinler" dedi.

KÖYDES'E 4.7 MİLYAR YTL AKTARILDI

Maliye Bakanlığı bütçesinin kullanımına işaret eden Unakıtan, köylerin yol, içme suyu, kanalizasyon ve tarımsal sulama ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2005 yılında başlatılan KÖYDES projesine bugüne kadar toplam 4.7 milyar YTL kaynak ayrıldığını bildirdi. 2009 bütçesinden de 500 milyon YTL ayrıldığına işaret eden Unakıtan, ayrıca köylerin sertifikasyon altyapısının iyileştirilmesi için Özelleştirme Fonu'ndan TEDAŞ'a gerekli kaynağı aktardıklarını belirtti.

156 MİLYON METREKARELİK DEVLET ARAZİSİ BEDELSİZ VERİLDİ

Bakanlık faaliyetlerini anlatırken, yatırımlara arazi tahsisini anlatan Unakıtan, kalkınmada öncelikli illerde yatırımların artması ve işsizliğin azalmasına destek vermek amacıyla 2004 yılından bugüne kadar 5084 sayılı Kanun kapsamında 31 milyon 658 bin metrekare yüzölçümlü 515 adet taşınmazın yatırımcıların tasarrufuna bedelsiz olarak devredildiğini söyledi. Arazilerin üzerinde yatırımcılar lehine bedelsiz irtifak hakkı tesis edildiğini ifade eden Unakıtan, böylece 35 bin 747 kişiye iş imkanı sağlayacak 4.6 milyar YTL tutarında yatırım yapılmasının öngörüldüğünü belirtti. Unakıtan, TOKİ'ye de 2003 yılından bu yana 4 milyar 604 milyon YTL değerinde 125 milyon 172 bin metrekare yüzölçümlü taşınmazın bedelsiz devredildiğini bildirdi.

10 AYDA 3 BİN KARA PARA BİLDİRİMİ

Kara para ile mücadele çalışmalarına işaret eden Unakıtan, 2003 yılında 180, 2004 yılında 290, 2005 yılında 352, 2006 yılında bin 140, 2007 yılında 2 bin 946 ve 2008 yılı Ekim ayı itibarıyla 2 bin 918 olmak üzere toplam 7 bin 826 şüpheli işlem bildirimi alındığını anlattı.

50 MİLYAR DOLARLIK ÖZELLEŞTİRME YAPILDI

2003 yılına kadar 8 milyar dolar tutarında özelleştirme uygulaması gerçekleştirilmişken, 2003 yılından itibaren 20 yıldır gerçekleştirilemeyen özelleştirmelerin tamamlandığını ifade eden Unakıtan, 32.5 milyar doları Özelleştirme İdaresi tarafından olmak üzere, TMSF ve Ulaştırma Bakanlığı'nca yapılan özelleştirmelerle birlikte toplam özelleştirme tutarının 50 milyar doları aştığını kaydetti.

KÜÇÜK ESNAFTAN VERGİ ALINMAYACAK

Yeni Gelir Vergisi Kanunu yazım çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirten Unakıtan, şunları söyledi:
"Bu yeni kanunda, serbest piyasa ekonomisiyle uyumlu, gelişmiş ülke örnekleriyle paralel, yatırımları ve istihdamı teşvik edecek ve vergiye gönüllü uyumu sağlayacak geniş tabanlı bir vergi sisteminin oluşturulmasına yönelik bir takım düzenlemeler öngörülmektedir. Esnaf ve sanatkarlara ilişkin vergileme rejiminin yeniden düzenlenerek, küçük esnaf ve sanat erbabının cüzi bir harç alınmak suretiyle gelir vergisinden muaf tutulması, diğer esnaf ve sanatkarların vergilendirilmesinde ise daha kolay uygulanabilir bir sistem oluşturulması da söz konusu kanunda yer alacak düzenlemeler arasındadır. Gelir Vergisi Kanununun yeniden yazılmasıyla birlikte Veraset ve İntikal Kanunu da yürürlükten kaldırılacaktır. Bu kanunda yer alan ivazsız suretle vaki intikaller ise Gelir Vergisi Kanunu kapsamına alınacaktır."
Unakıtan, 1961 yılında yürürlüğe giren Vergi Usul Kanunu'nun da gözden geçirileceğini ifade etti. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler