KADIN

9. Ayda Bebek Gelişimi

Bebeğiniz bu dönemde rahatça emeklemeye başlar ve tutunarak ayakta durabilir.

9. Ayda Bebek Gelişimi

Tek başına destek almadan oturabilir. Baş ve işaret parmağı ile kolaylıkla küçük nesneleri kavrayabilir. Bardağı tutmaya çalışır ve başarır da. Hecelemeye ve konuşmaya başlamıştır. Bu dönemde oldukça sık konuşur. Artık bebeğinizi kandırmak daha da zordur. Gözden kaybolan bir cismi arar ve sevdiği bir eşyayı elinden aldığınız zaman ağlamaya başlar. Uzakta duran bir eşyayı yakalamaya çalışabilir. Size doğru ilk adımlarını atabilir.

BEBEĞİN HAREKET YETENEĞİ

Bebekler bu ay civarında yeni bir hareket ve bağımsızlık düzeyi yakalarlar. Onca kıpır kıpır kıpırdanmak, yuvarlanma ve sallanmalar sonunda semeresini vermiştir. Bebeğiniz ayakta ve hareket ediyordur. Emekleme, kollar ve bacaklar arasındaki karmaşık işbirliği sayesinde gerçekleşir. Bebeğin kollarını ve bacaklarını nasıl kullanacağını anlaması biraz zaman alır. Bebeklerin ortalama emeklemeye başlama yaşı 9. aydır. Başlarda bebeğin kolları bacaklarından daha güçlü olduğu için komik emekleme şekilleri orataya çıkabilir. Birçok bebek sadece kollarını kullanarak emeklemeye başlar ve talim yapan komandolar gibi yerde sürünerek ilerler. Bazıları ise dizlerinin üzerine abanır, kollarından kuvvet alarak geriye doğru emeklemeye başlar. Zamanla bütün bebekler emeklerken kollarını ve bacaklarını aynı anda kullanma konusunda uzmanlaşır.

Başınızı bir an öte tarafa çevirecek olsanız, tekrar o yana döndüğünüzde bebeğinizi yerinde bulamazsınız. Bebeğiniz emeklemeye ilgi duymaz ya da başka bir harekete geçmeden önce sadece kısa bir süre emeklerse dert etmeyin ve hedefin hareket etmek olduğunu aklınızdan çıkarmayın. 8-9 aylık bebeğinizi kanepenin yanında ayakta durdurursanız bebek kanepeden destek alarak ayakta durabilecektir. 8 aylık olmuş çoğu bebek destek almadan ayakta durabilir. 9 aylık bebeklerin yarısından fazlası kendi kendine ayağa kalkma pozisyonuna geçer. Bebeğiniz ilk zamanlar ayakta dururken nasıl oturma pozisyonuna geçeceğini bilemez ve poposunun üstüne düşer. Kısa zamanda düşmeden kendini aşağıya doğru indirmeyi öğrenir.

BEBEĞİN ZİHİNSEL GELİŞİMİ

9 aylık bir bebek canı sıkılacak ve bıkacak gelişmişlik düzeyine erişmiştir. Bunun nedeni belleğinin gelişmesi ve bir zamanlar yeni ve ilginç bulduğu şeyleri artık öyle bulmamasıdır. Bebek yeni uyarıcılar arayışındadır ve yeni oyunları ve becerileri denemeye dünden hazırdır. Bu, eğlenceli bir dönemdir ama hem bebek hem de anne baba açısından moral bozucu da olabilir, çünkü bebeğin daldan dala atlaması anne babaya işlerini görmek için pek fazla zaman bırakmaz. Ama çok da üzülmeyin. Bebeğiniz büyüyüp geliştikçe ve hareket yeteneği artıp bağımsızlık kazandıkça kendi eğlencesini kendi yaratmayı daha rahat becerecektir. Bu süre içinde bebeğinizin basit oyuncaklarını, daha karmaşık oyuncaklarla değiştirin ya da bebeğinizin ulaşabileceği bir sepetin içini ciltli kitaplarla doldurun. Bebeğiniz kendi kendini eğlendirmeyi daha iyi öğrenene kadar oturup onunla biraz daha fazla zaman geçirin.

BEBEĞİN SOSYAL GELİŞİMİ

Bebeğiniz bir kez emeklemeye ve oradan oraya gitmeye başladı mı hem sizin hem de onun yaşamında sınırlamaların önemi artar. Eskiden bebeğinizin siz olmadan yapabileceği çok fazla bir şey yoktu. Oysa emeklemeye ve tırmanmaya başladıktan sonra mutlaka sınırlamalar getirilmek zorundadır. Bu, hem çocuklar hem de anne babalar için bir uyum sağlama dönemidir. Şu ana kadar yaptığı şeylere engel olunmamış olan 9 aylık bebeğin, ilgisini çeken o elektrik kardonuna uzandığı zaman annenin birden bire ‘HAYIR!’ diye bağırmaya başlaması bebeğinizin kafasını karıştırıp, moralini bozabilir. Tabi bu dönemde kendine sınırlandırmalar getiren anne ve babasına karşı neler hissettiğini de net bir şekilde ifade edebilir. Bu aşamada bebeğinizin sevdiği ve sevmediği şeyler bellidir.

9. AYIN KİLOMETRE TAŞLARI

Yaşamının dokuzuncu ayında bebeğiniz şunları yapmaktadır;

Emeklemeyi öğrenmek
Destek alarak ayakta durmak
Tutunarak ayağa kalkmaya çalışmak
Başparmakla işaret parmağını birlikte kullanmak
Oyuncakları birbirine çarpmak
Cisimleri elinden bırakmayı öğrenmek
Elle göstermeyi, el çırpmayı ve baş baş yapmayı öğrenmek
Kendi kendine yemek
Bildik sözcükleri tanımak ve tepki vermek
Babıldamak ve heceleri birbirine eklemek
Bildik sözcükleri söyleme üzerine çalışmak
Oyuncakları ve nesneleri doğru tutmak
Oyuncakları çarpmak, sallamak ve düşürmek
Düşüp gözden kaybolan oyuncakları aramak
Sınırları zorlamak ve anne babanın tepkisini gözlemlemek
Yabancılardan uzak durmak ama aileyle daha fazla kaynaşmak

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler