ŞANLIURFA (İHA) - Yaklaşan 9 Şubat, "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla uzmanlar, sigara karşıtı kampanyalara rağmen sigara tüketiminin arttığını söylüyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl 5 milyon kişi, sigaranın yol açtığı hastalıklardan ölüyor.
Türkiye'de ise her yıl yaklaşık 110 bin kişi sigara sebebiyle hayatını kaybediyor. Sigaranın Türkiye ekonomisine zararının ise yılda ortalama 3 milyar dolar dolduğu belirtildi. Sigara karşıtlarına göre modern çağların en büyük bağımlılığının meydana getirdiği tahribat ağır. Dünyada, her 6 saniyede 1, yani her yıl 5 milyon insan sigaranın yol açtığı hastalıklardan ölüyor.
Türkiye'de en fazla sigara içen grubun eğitimli kadınlar olduğunu söyleyen uzmanlar, sigaraya başlama yaşının her yıl düştüğüne dikkat çekti. Ankara Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM), sigarayı bırakmak için grup terapisi çalışmaları yapıyor. Sigarayı bıraktırmak için, mücadele yasal zeminde de sürüyor. 1 Ocak 2006'dan itibaren sigara paketlerinin üzerinde yer alan "sigara sağlığa zararlıdır" etiketi, paketin yüzde 40'ını kaplıyor. Etikette sigaranın sebep olduğu 14 hastalık da sıralanacak.
Türkiye'de her yıl yaklaşık 110 bin kişinin sigara sebebiyle hayatını kaybettiğini belirten DSÖ raporunda, sigarayla mücadelede, toplumun bütün kesimlerine önemli görevler düştüğü kaydedildi. Sigaranın "öldürücü bir etkiye sahip olduğunu" vurgulanan DSÖ raporu şöyle:
"Türkiye'de sigaraya bağlı ölümlerin önemli bir bölümü 35-70 yaş arasındaki kişilerde görülüyor. Ne acıdır ki, bu insanlar yaşamlarının en verimli 20-25 yılını sigara sebebiyle kaybediyor. Türkiye'de erkeklerin yaklaşık yüzde 60'ı, kadınların ise yüzde 20'si sigara içiyor. Yapılan araştırmalar, sigara içme oranlarının kişilerin eğitim durumları ve statüleri yükseldikçe hızla artığını gösteriyor. 7-13 yaş grubundaki ilkokul öğrencilerinin yüzde 11.7'sinin sigara içiyor ve yüzde 95'inin de sigara markalarını tanıyor olması, sigarayla mücadelede etkin ve kararlı adımların acilen atılmasını gerekli kılıyor. Sigara içen annelerin sütlerinde bulunan 'dioxin' maddesi, öldürücü etkiye sahip bir zehirdir. Günde 5 adet sigara içen bir kişi, Çernobil kazasının 100 kilometre çevresinde bulunan biri kadar radyasyon almaktadır."
Sigara dumanının; katran, karbonmonoksit ve nikotine ek olarak amonyak, arsenik, hidrojen siyanür, formaldehid ve metan gibi son derece zehirli olan 4 binden fazla kimyasal madde içerdiğine dikkat çekilen raporda ayrıca, sigarada bulunan nikotinin, bağımlılık yapan bir madde olduğu kaydedildi.
Akciğer, gırtlak, mesane, yemek borusu, rahim kanseri gibi birçok kanser türü ile kalp hastalıkları, bronşit, amfizem gibi pek çok hastalığın sebebi olduğu bilimsel olarak kanıtlanan sigara, bütün kanser ölümlerinin 3'te 1'inden sorumlu. Akciğer kanserlerinin ise yüzde 85'i sigaradan kaynaklandığı belirtildi.
Sigara bağımlılığının, sağlıklı insanlarda zaman zaman şiddetli sırt ve bel ağrılarına yol açtığına dikkat çeken uzmanlar, annesi ya da babası sigara içen çocukların solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşma riskinin 6 kat daha fazla olduğunu ifade etti. Uzmanlar, sigara içenlerin yaralarının çok daha zor kapandığını, bunun yanında ameliyat sonrası yaralarının iyileşmeme olasılıkları da bulunduğunu dile getirdi.