YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü, dünyada olduğu gibi Kars ili Kağızman’da da yankı gördü. Sigara bırakanların yanı sıra içmekte ısrarlı olanlarda düşünmeye başladı.

Günümüzde insan sağlığını tehdit eden en önemli halk sağlığı sorunlarından biri sigara kullanımıdır. Sigara kullanımı, tüm dünyada en önemli önlenebilir hastalık nedenidir.

Dünyada her 3 saniyede bir kişi sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Akciğer kanserinin yüzde 90'ı, kronik bronşitin yüzde 75'i, kalp hastalıklarının yüzde 25'i sigaradan kaynaklanmaktadır. Akciğer kanserine yakalanma riski hiç içmeyenlerde yüzde 3, günde 1 paket içenlerde yüzde 61, 1-2 paket içenlerde yüzde 217'dir. Bu veriler doğrultusunda; dünyada her 3 saniyede bir kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Merkezi’nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, dünyada en çok sigara içilen 10 ülke içinde yer alan Türkiye’de 17 milyon tiryaki bulunduğunu ve yılda 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü söyledi.

’9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ nedeniyle yaptığı değerlendirmede sigara tiryakiliğinin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Adem Yılmaz, "Türkiye’de milyarlarca lira sigaraya, bir o kadar para da sigaraya bağlı hastalıkların mücadelesi için harcanıyor. Ülkemizde sigaraya karşı etkin mücadele ediliyor. Sigara içmek bir hastalıktır, nedeni tütündür ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tiryakiler önce bırakmaya karar vermeli, sonra tıbbi yardım almalı" dedi.

Sigaraya karşı Sağlık Bakanlığı’nın çok ciddi bir mücadele programı yürüttüğünü, sağlık emekçilerinin de özverili şekilde çalıştığını anlatan Dr. Yılmaz, "Bu mücadelenin sonucunda Türkiye, Avrupa’da, ’Sigara ile en iyi mücadele eden dördüncü ülke’ konumuna gelmiştir. Sigarayla mücadelede çok doğru adımlar atılmaktadır" diye konuştu.

Sigaranın, önlenebilir en büyük ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Dr. Yılmaz, şunları söyledi:

"Sigara, akciğer kanserinin birinci derecede sebebidir. Kalp ve damar hastalıklarının çoğunluğunun ana nedenidir. Türkiye’nin en önemli 5’inci sağlık sorunu olarak görülen ve 4 milyon kişinin yakalandığı bir akciğer hastalığı olan KOAH’ın da birinci derecede sebebi sigaradır. Sigaranın etkilemediği doku ve organ yoktur. Sigaranın her dozu zararlıdır ve sadece içene değil, içmeyene de zararı vardır. Ayrıca ülke ekonomisine de büyük zarar veriyor. Sigarayı bırakmak isteyenlerin, yani hastaların, sigara bırakma konusunda hazırlanması ve kararlı duruma gelmesi çok önemlidir. Bu aşamadaki hasta destek için Sigara Bırakma Merkezi’ne başvurabilir. Merkezlere zaten çok sayıda başvuru yapılıyor. Sigara bırakmayla ilgili çok talep var. Başvuranlarda sonuçlar yüz güldürücü."

Sigara tiryakilerinin sigarayı bırakması ve sağlıklarına kavuşması için Kağızmanlı Halk Şairi Adnan Yetimi’de bir şiir yazdı. Şiirinde sigaranın zararlı olduğunu vurgulayan Adnan Durdağı sigaraya ve tiryakilere şöyle seslendi:

Çeyrek asır dost edindim kendime

Yudum, yudum seni çektim sigara

Aklım ermez cazibene fendine

Bir sırrına eremedim sigara

Birçok derdi getirmeye çalıştın

Sinsi sinsi kemirmeye alıştın

En sonunda emeline ulaştın

Bir faydanı göremedim sigara

Ben çektikçe ilmek ilmek işledin

Bedenimi yok etmeyi düşledin

Yavaş yavaş öldürmeye başladın

Bir meyveni deremedim sigara

Sensiz dünya yaşanmazmış sanırdım

Berbat zevki hep seninle tanırdım

Yıllar yılı ben kendimi kandırdım

Bir sefanı süremedim sigara

Yetimi der ayrılacak yolumuz

Tutmaz oldu ayağımız kolumuz

Boşa yandı onca para pulumuz

Bir canım var veremedim sigara

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler