Dokuztaş oyununun tarihte ilk kez Mısır’da milattan önceki dönemde 1400 yılında oynandığı bilinmektedir. Belli bir oyuncu sayısı ile oynanan ve oyun için belirlenmiş olan kurallara bağlı kalarak oynanması gereken dokuztaş oyunu daha sonraki süreçlerde geliştirilmiş ve bugünkü son halini almıştır. Oyunun oynanacağı alanlar sınırlı değildir. Bir alana çizilerek, kağıt ya da tahta üzerinde, betonda oynanabilir. Çizilen bölgede dokuz adet taş ile onanabilen oyundur. Önemli olan çizimin iç içe geçmiş üç adet, kenar ortaları altta ve üstte dikey olan, kenarlarında ise yatay çizilen çizgiler ile bağlantısı bulunan bir kare olmasıdır.
Üçtaş, altı taş, on iki taş gibi farklı çeşitleri de bulunan dokuztaş oyununun tüm versiyonları ufak tefek değişikliklerin yapıldığı kurallara bağlı kalınarak oynanır. Örnek olarak aralarındaki en büyük fark her bir versiyonundaki oyun alanı çiziminin farklı olmasıdır.
Dokuztaş ya da 9 taş oyunu iki oyuncu ile sınırlı tutulan bir oyundur. Kâğıt, tahta ya da yer üzerine çizilerek oynanabilir. Oyunun diğer versiyonlarından olan üç taş oyunu da iki kişi ile ve oyunun adındaki gibi üç taş kullanılarak oynanır. İlk üç hamlede tüm oyuncular taşlarını dokuz farklı noktadan birine koyar. Taşın koyulduğu nokta boş olmalıdır.
Altı taş versiyonu da dokuz taş oyununa benzer anca üç değil iki iç içe geçmiş kare çizilmelidir. Üç taşı kalan kişinin zıplama hakkı bu oyunda bulunmaz. Bir diğer versiyon olan on iki taşta ise köşeleri dörder diyagonel çizgiyle birbirlerine bağlanır. Diğer yönlerde hareket etmeye olanak verecek şekilde taşlarını yerleştirmeye dikkat etmelidir.
9 taş taktiklerine göre oyunda kazanabilmek için en önemli nokta taşları üç taş yan yana gelecek biçimde dizmek olacaktır. Rakibin üç taşını yan yana dizebilmesine engel olmak da önemlidir. Bu noktada hem üç taşı yan yana dizebilmek hem de rakibin bu hamleyi yapabilmesini engellemek için taşları dizerken dikkatli olmak gerekir.
Oyuncuya ait bir taşın iki ayrı iki taş arasında gidip gelip her hamlede yeni bir aynı çizgi üzerinde üçlü oluşturarak sürekli diğer oyuncunun taşlarını oyun dışında bırakmasına değirmen taktiği adı verilir. Değirmen taktiği uygulamak ve değirmen oluşturabilmek oyuncuya büyük bir üstünlük sağlar. Dokuztaş oyunu için uygulanması zorunlu kurallar şunlardır: