Gelişme bir insanın hayatı boyunca süren ve yaşam süreci içinde meydana gelen düzenli değişiklikler anlamına gelmektedir. 9 yaş çocuğunda da fiziksel-motor gelişim olsun, zihinsel, sosyal, ahlaki ve cinsel gelişimler söz konusudur. Bu dönemde çocuklar kendi kapasitelerinin üzerinde işlere kalkışırlar. Yarışları ve rekabeti severler. Bu dönemdeki çocukların el ve göz koordinasyonları daha da gelişme göstermiştir. Bu gelişme sayesinde kalem tutma, makas ile kesim yapma, boyama vb. gibi faaliyetleri çok daha iyi yapabilirler. Enerjileri bu dönemde de oldukça yüksektir. Çok hareketli olduklarından ve fiziksel faaliyetlerin daha da çoğalmasından ötürü daha sık kazalar ve yaralanmalar görülebilir. Bu dönemdeki çocuklar dürüstlüğe ve güvene dayalı bir iletişim isterler. Anne ve babasından yahut bir aile büyüğünde bu ilişkiyi bulamazlar ise bazı davranış bozuklukları meydana gelebilir.
Bu dönemdeki çocuklar ergenlik çağının gelişim özelliklerini yavaştan göstermeye başlarlar. Bu onlarda birtakım fiziksel ve hormonal değişikliğe sebep olabilir. Daha çok dış görünüşlerine önem vermeye başlarlar. Cinsiyet rolleri ve cinsellik daha da fazla dikkatlerini çeker. Bu dönemdeki çocuklar cinsellik konusunda birtakım farklı sorular sormaya başlarlar. Eğer çocuğunuz bu konular hakkında daha çekimser davranıyor ise konuyu siz uygun bir şekilde açıp, çocuğunuzun bilinçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun cinsellik hakkında sorduğu sorulara dürüst, yaşına uygun ve gelişimini de göz önüne alarak cevap vermeniz, çocuğunuzun bilinçlenmesi için önemli bir yere sahiptir. Gerekli ve doğru bilgi çocuğa aktarılmadığında, çocuk farklı ve doğru olmayan şeyleri neden-sonuç ilişkisi içinde yorumlayabilir. Çocuklar bedenlerine odaklı bir dönemden daha açık ve geniş bir evreye geçtikleri için cinselliğe olan meraklarını bu şekilde size yansıtırlar. Bu konuda çocuğa ne kadar ve nasıl bir bilgi vermenin doğru olacağını araştırabilirsiniz. Çocuğunuzun sorduğu sorulara düzgünce ve ilgili bir şekilde cevap vermeli, bu konuda çocuklarınızı susturulmamalı ya da ayıp vb gibi uyarılar yapılmamalıdır. Özellikle bu dönemde bedeninin kendisine ait olduğu çocuğa hatırlatılmalıdır.
Bu dönemdeki kimi kız çocuklarında menstürasyon kanamalar başlayabilir. Bununla beraber çeşitli kas spazmları da yaşanabilir. Bu kız çocuğunun yaşayacağı farklı deneyimlerden biri olduğu için, bu konu hakkında doğru bir bilgi verilmeli ve çocuk bu konu hakkında bilinçlendirilmelidir. Erkek çocuklarında ise ergenlik belirtileri, kız çocuklarınkine oranla daha geç ortaya çıkmaktadır. Ancak hormonal olarak vücut kendisini bu döneme hazırlamaya başladığından büyümeleri hızlanır. Bu büyümenin getirisi olarak da eklem ağrıları görülebilir. Çocuklar yine bu dönemde kalabalık ortamlardan kaynaklanabilecek, üst solunum enfeksiyonu, grip, nezle gibi rahatsızlıklarla karşılaşabilirler. Bu durum da çocuk güzelce istirahat etmeli ve bol bol vitamin depolamalıdır.