KADIN

9. yaşta çocuk beslenmesi

Bu dönemdeki çocukların gelişimi halen devam etmekte olduğu için çocukların doğru beslenmesi oldukça önemli bir yere sahiptir.

9. yaşta çocuk beslenmesi

Çocukların alacağı her besin gelişimlerini olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Bu gelişimler sadece fiziksel değil, psikolojik de olabilir. Bazı araştırmacılara göre yediğimiz gıdalar ile ruh hallerimiz arasında doğru orantılı bir bağ vardır. Çocuk 9 yaş döneminde de oldukça enerjik ve coşkulu olduğu için kalori harcanımı fazla olacaktır. Bu dengelenmeli ve çocuğun günlük alması gereken kalorinin alındığından emin olunmalıdır. Bu dönemler yavaş yavaş ergenliğe girildiği dönemler olduğu için çocuklarda fiziksel olarak birtakım hormonal değişiklikler meydana gelecektir. Bu da özellikle kız çocuklarının ani kilo almasına neden olabilir. Bu sebeple çocuğunuzun gereksiz kalori almasını önlemelisiniz. Bunun en güzel yolu çocuğun mümkün olduğunca sağlıklı beslenmesini sağlamaktır. Bu sadece bu dönem için değil hayatının bütün dönemlerinde gerekli olan bir kuraldır.

Taze ve besin değeri yüksek besinleri sofranızdan eksik etmeyin ve mümkün olduğunca dondurulmuş gıdalardan uzak durmaya çalışınız. Gelişimini tamamlamakta olan çocuklar için gerekli olan şeylerin başında kalsiyum gelir. Kalsiyum çocuğunuzdaki kemik gelişimini destekler iken sinir sisteminin düzenli çalışmasına da yardımcı olur. Özellikle yaşlılıkta kemik erimesini engeller. Bu sebeple bu dönemdeki çocuklara mümkün olduğunca süt ve süt ürünlerini sevdirmelisiniz. 9 yaş dönemindeki bir çocuğun günlük alması gereken kalsiyum miktarı 2, 2.5 bardak süte tekabül etmektedir. 1 bardak süt ise tam yağlı kibrit kutusu büyüklüğündeki bir peynire denktir. Bunun ayarlanması buna göre yapılmalı ve kalsiyum alımı desteklenmelidir. Kas krampları, kalp çarpıntıları, tırnakların kolay kırılması, eklem ağrıları, diş çürükleri, uyku sorunları gibi problemler kalsiyum eksikliğinin belirtileri olabilir. Çocuğunuzun kalsiyum kadar, demire, omega-3'e ve vitaminlere de ihtiyacı vardır. Bunlarında çocuk tarafından tüketilmesi, gelişimi ve sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.

Demir minerali, bağışıklık sistemini güçlendirerek çocuğunuzun hastalıklara karşı direnç kazanmasını sağlar. Kalsiyum emilimi, kanda oksijen emilimini sağlayan kan hücrelerinin üretimini sağlar. Demir vitamini vücudun büyümesini desteklediği için özellikle de bu dönemdeki çocukların vücut ve beyin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Demir eksikliği beraberinde anemi yani kansızlığı getirebilir. Demir mineralini, kuru kayısı, kuru üzüm gibi kurutulmuş meyvelerde, kırmızı et, pekmez, tahıllar, yumurta, fasulye, pancar, lahana, patates, armut, hurma, kabak ve balık gibi besinlerde bol miktarda bulabilirsiniz. Vitaminler çocuğunuzun bağışıklık sistemini destekler iken onları hastalıklara karşı da korur. Pek çok vitamin türü vardır. Başlıcaları; A vitamini, B grubu vitaminler, C vitamini, D, E vitaminleridir. Aynı şekilde suda eriyen ve yağda eriyen vitaminler de söz konusudur. Çocuğunuzun vitamin alımına önem vermeli ve meyve yemesini desteklemelisiniz. Çocuğunuzun okulda da sağlıklı bir şekilde beslendiğinden emin olunuz. Bol bol su içmesini destekleyiniz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler