Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

90'larda Çocukluğumuza İmzasını Atan 10 Teknoloji

Henüz 20 yıl geçmiş de olsa, şimdi hepsi antika değerinde...

90'larda Çocukluğumuza İmzasını Atan 10 Teknoloji
  1. Atari ve kasetleri

Şimdi telefonlarımızda tüm boş zamanlarımızı değerlendirdiğimiz o oyun uygulamaları var ya, türlü futbol oyunları, çeşitli araba yarışları, ve kızların oynadığı ancak bizim isim olarak çok aşina olmadığımız o oyunlar? (Barbie filan mı oynuyorlar telefonda? Yoksa bu tahmin ne kadar cahil olduğumuzu mı gösteriyor?)

İşte o oyunların hepsinin babası bu sihirli kutu ve kasetleriydi 90'larda. Televizyona takıyorduk aleti, istediğimiz oyunun kasedini de alete takıyorduk, sonra da başından kalkmıyorduk. Artık Pacman senin, SuperMario benim, Tsubasa mesela kesinlikle benim; gözlerimizi birkaç yıla bozmayı sağlama alıncaya kadar oynuyorduk.

Hatta kuş vurma oyununun arkasındaki teknolojiyi merak etmekle geçirmiştik tüm çocukluğumuzu, hatırladınız mı?2. Atari Tabancası

Ördek vuruyorduk ya, hatırladınız değil mi? :)

Bu alet nasıl çalışıyormuş? Şöyle çalışıyormuş:

Bu tabancaların uçlarında ışık algılayıcılar bulunmaktaymış. Televizyon ekranında görünen o ördeklerin renklerini algılayabiliyormuş o ışıklar. Eğer tetiğe bastığınızda aynı zamanda o özel renk algılandıysa, kuşu vurmuş sayılıyormuşsunuz :) 3. Tüplü Televizyon

Gelelim atarilerin en yakın dostu; tüplü televizyonlara!

Siyah-beyaz televizyonları atlatmış bir nesiliz biz. Ama tüplü renkli televizyonlara, o televizyonların üzerine anneannenin ördüğü dantellere ve tüp çok ısındığı için televizyonun kapatılmasına fazlasıyla maruz kaldık. (Belki de çok ısınmıyordu da, uyku saatimiz geldiği için annemiz öyle bir yalan atıyordu? Hain anne!)

Bu televizyonların küçükleri pikniğe bile götürülürdü hatta. Anten manten yoksa, çatallar bıçaklar birleştirilir, televizyonun anten kısmına sokulur ve Türk işi anten elde edilirdi.

Antenmişiz cidden 90'larda :)4. VHS Kasetler

Gelelim en acayip şeylere.

Müzik kasetlerini 124094 kere yazdığımız için buraya eklemiyoruz ama, VHS kasetleri mümkün değil atlayamayız. Şimdiki çocukların katiyen bilmedikleri, Mars'tan gelmiş gözüyle baktıkları bu VHS kasetler, bir dönemimizi esir almışlardı.

Redkit çizgi filmlerini bu kasetlerden izliyorduk, Asterisk'leri de öyle. Şimdiki Digiturk kutularına benzeyen siyah kutuları vardı.

Bu arada böyle konuşunca hakikaten de bu teknolojinin ne kadar da hayatımızdan çıktığını farkettik biz, üzüldük biraz :/5. TV Kaydedici

O dönem henüz ne korsan CD'ler, ne de torrent'e abanacağımız hızda bir internetimiz vardı... Biz de televizyonda çok beğendiğimiz bir film varsa, o filmleri tekrar tekrar izleyebilmek için VHS kasetlere çekiyorduk.

Bu aletler nasıl çalışıyordu, televizyondaki görüntüleri algılayıp boş VHS'lere nasıl çekiyorlardı; inanın bilmiyoruz ve buradan baktığımızda gerçekten de uzay teknolojisi gibi geliyor... 6. Çek-At Fotoğraf Makinesi

Gelelim fotoğraf makinelerine... 90'larda paramız bolmuş galiba, ya da çöpe plastik atmanın dünyanın ebesiyle olan ilişkisine çok hakim değilmişiz ki; bu aletler çok yaygındı.

İçinde bir makara film vardı (şimdi 'makara film' bile çok antika geliyor, değil mi?), o filmi bitiriyorduk; bu küçücük fotoğraf makinesini fotoğrafçıya götürüp fotoğrafları çıkarttırıyorduk. Sonra da çöpe gidiyordu bu makineler.

Şimdi Instagram'lar, iPhone'lar, selfie çubukları; o dönem böyle aletlerle takılıyorduk işte turistik günlerimizde :) 7. Disket

Bazı bilgisayar oyunları tek diskete sığıyordu, ucuzdu onlar. Bazılarıysa 4 disket falan tutuyordu, harçlık bitiyordu tabii... Prince of Persia, bir disket içinde gelmişti hatta ülkemize, çıkmak bilmedi sonra.

Disketi hatırladınız mı? Bir dönemimizi disketle geçirmemize rağmen biz bile zor hatırlıyoruz :) Ama bilgisayar teknolojisinin ne kadar hızlı geliştiğini görmek için diskete bakmamız yeterli:

Bir disketin boyutu 1.44 megabayttı (şu anın teknolojisiyle elinizin kiri yani). 8. Müzik Seti

Bu 4 katlı devasa alet, evimizin baş köşesinde dururdu. Ve her katı başka işe yarardı!

Son katında plak çalardı (tabii o yaşlarda biz çok tercih etmezdik, ama babamız filan Ali Rıza Binboğa plaklarını dinlemek için bu kısmı mutlaka çalıştırırdı.)

Bir alt katta genelde CD-çalar olurdu. CD'ler o dönem yeni teknoloji gibi birşeydi bizim için, o yüzden CD-çalarlı müzik seti pahalı birşeydi.

Hemen altında radyo bulunurdu...

Birinci katında ise yanyana iki kaset-çalar bulunmaktaydı. Çocukluğumuza hükmeden tüm o çekme-kasetler işte bu katta hallediliyordu! 9. Discman

90'ların sonlarında okulumuzda prim yapabilmemiz için anamızın babamızın maaşına, küçük kardeşimizin rızkına göz koyduğumuz efsane aletler; Disc-man'ler...

Çantamızda 5-6 tane CD kabı taşımamıza, -ve hatta CD kabı endüstrisinin de sağlam para kazanmasına sebep olmuştu bir dönem. Sallanmasın diye çok dikkatli tutardık, sallandığında CD takılırdı çünkü.

Ne günlermiş yahu!10. Arı Maya Kokulu Silgi

Kimya biliminin geldiği son nokta ile listemizi tamamlıyoruz arkadaşlar.

Kokulu arı maya silgiler, kimya biliminin gerçekten gelip gelebileceği son noktaydı. Bu silgiden sonraki gelişmeleri saymıyoruz, görmezden geliyor, reddediyoruz.

En Çok Aranan Haberler