Kahraman Nusret Mayın Gemisi yenilendi, 96 yıl önceki rotada büyük zaferin yaşandığı sulara yeniden açıldı.
Çanakkale destanını yazan kahramanlardan Nusret Mayıs Gemisi, gıcır gıcır yenilendi büyük zaferin yaşandığı sulara yeniden açıldı. Dev savaş gemilerini sulara gömdüğü yerde adeta caka sattı.
Çanakkale Deniz Savaşları’nın kazanılmasında önemli rol oynayan “Kahraman Nusret”in 96 yıl önceki rotasını izleyerek mayın döktüğü Erenköy Koyu’na bir ziyaret gerçekleştirdi. Gölcük Tersanesi Komutanlığında aslına sadık kalınarak 9 Ekim 2009 tarihinde inşa edilmeye başlanan, 27 Eylül 2010’da denizi indirildikten sonra 8 Mart’ta Çanakkale’ye getirilen 38,8 metre uzunluğundaki TCG Nusret Gemisi, Çanakkale Deniz Müzesi’nde özel olarak kurulan iskelede ziyaretçilerini ağırlıyor. Çanakkale Deniz Müzesi Komutanı Deniz Kıdemli Albay Can Uzunsoy, gemi komutanı Deniz Kıdemli Yüzbaşı Burak Şimşek ve 13 kişilik mürettebatla geminin bağlı bulunduğu Deniz Müzesi iskelesinden avara edilmesiyle başladı.
ŞEHİTLER İÇİN ŞİİR OKUNDU
Çanakkale Boğazı’nın serin ve karanlık sularında ağır ağır ilerleyen geminin ilk durağı, Şehitler Abidesi’nin bulunduğu Çanakkale Boğazı’nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe açıkları oldu.
Deniz Kuvvetlerinin geleneği olan ve Boğaz’dan çıkan askeri gemilerin Şehitler Abidesi önüne geldiğinde yaptığı selamlama sırasında, tüm personel geminin güvertesine çıktı. Bu sırada geminin bir mürettebatı ses sistemi yardımıyla Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiirinden bir bölümü okurken, diğer personel abideyi selamladı. Selamlama töreninin ardından 12 Mayıs 1915’i, 13 Mayıs 1915 gününe bağlayan gece Muavenet-i Milliye muhribinin Morto Koyu’nda Goliath zırhlısını batırdığı bölgeden geçilirken, gemi komutanı Deniz Kıdemli Yüzbaşı Şimşek bu olayla ilgili bilgi verdi. Daha sonra sırasıyla Fransız Bouvet, İngiliz Ocean ve İngiliz Irresistible zırhlılarının battığı bölgeler ziyaret edildi.
NAZMİ BEY ANLATIYOR
Kıdemli Yüzbaşı Tophaneli İsmail Hakkı Bey komutasındaki Nusret Mayın Gemisi, 8 Mart 1915 sabahı saat 05.30’da Nara’dan hareketle seyre başladı. Mayın dökülüşü, Çanakkale Mayın Grup Komutanı Binbaşı Nazmi Bey’in orijinalı Çanakkale Deniz Müzesi’ndeki “Nazmi Bey ve Nusret Odası”nda sergilenen, “Çanakkale Deniz Savaşları” adlı 4 defterden oluşan kendi el yazması hatıratında şöyle anlatılıyor:
“23 ŞUBAT 1331 (8 MART 1915)" Alınan emir üzerine öğleden önce saat 05.30’da Nusret vapuruyla akıntı üzerinde ve Paleo Kastro’dan başlayarak, Erenköy hizasında bitmek üzere 26 karbonik mayınla hat oluşturulmuş ve yerleştirilmiştir. Düşman görmemiştir. Mayınların aralıkları 100-150 metre, su yüzeyinden derinlikleri 4.5 metredir. Düşman, istihkamları hafif şekilde bombardıman etmiştir.”
Nusret Mayın Gemisi’nin orijinalı 1912 yılında Almanya Kiel’de inşa edilerek, 1913’te Osmanlı Donanmasına katıldı.
SAVAŞI KAZANDIRDI 13 Mayıs1915. Çanakkale Boğazı’na giren savaş gemileri nereden bilebilirdi ki küçük Nusret Mayın gemisinin dev gibi zırhlı gemilerin ve savaşın sonunu getirecğini. İşte kahraman Nusret 96 yıl sonra zaferin keyfini çıkarırcasına o sularda yine süzüldü.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz