Sınava giren çok sayıda kişi sınavların iptal edilmesi için başvuru yaptı. İddiaları incelenme heyeti, soruların hatalı olduğunu rapor etti. Sınava bazı adayların yerine başkalarının da girdiği iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
2014’TE BAŞLAYACAKTI
Hürriyet'in haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2014 yılında başlamak üzere 1.5 milyon işyeri için iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirdi. Ancak uzman yetersizliği ve iş yerlerinin hazırlıksız olması nedeniyle bu zorunluluk 6 ay ertelendi. Oluşan uzman eksikliğinin giderilmesi için de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı’nca 3 ayda bir İş Güvenliği sınavı yapılmasına karar verildi.
SINAV SKANDALLA BAŞLADI
Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı, 18 Ağustos 2013 tarihinde sınav yaptı. Bakanlıklarda daha önce çalışan A Kalite İş Güvenliği Uzmanı kişilerce hazırlanan sorularda 30’unun yanlış ve hatalı olduğu iddia edildi. Sınava giren çok sayıda kişi Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı’na sınavın iptal edilmesi için başvuru yaptı. Aynı kişiler sınavın incelenmesi için de Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe verdi.
‘A Sertifikası’ alacaklar
İŞ güvenliği uzmanı olabilmek için önce C sınıfı belge alınması gerekiyor. Bu belgeye sahip uzmanlar, 3 yıllık bir çalışmanın ardından yeni bir sınavla önce B sınıfı ardından da A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sertifikası sahibi olabiliyor. 50 kişiden fazla işçi çalıştıran ve faaliyet alanı riskli olan iş yerleri A sınıfı sertifika sahibi uzman bulundurması zorunlu. A sınıfı sertifika alan bir uzman aylık ortalama 50 bin lirayla iş başı yapıyor.