HABER

AB 7. çerçeve programı başladı

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB 7. Çerçeve Programı'nın bu yıl ki bütçesinin 54 milyar Euro olduğunu belirterek, üniversite, şirket ve araştırmacılarda, "Daha çok proje üretin, fonlardan daha çok pay alalım" çağrısı yaptı.

TÜBİTAK, TOBB ETÜ ve TURBO-ppp işbirliği ile düzenlenen, "7. Çerçeve Programı Türkiye Forumu Ulusal Açılış Konferansı" yapıldı. Toplantıda konuşan Babacan, Türkiye'nin AB'ye aday bir ülke olmaktan çıktığını müzakere eden katılımcı bir ülke konumuna geldiğini hatırlattı. 2006 yılı sonunda Kıbrıs eksenli tartışmalar sonunda AB ile belirli ilişkilerin tonunda olumsuzluklar yaşansa da Türkiye'nin sapasağlam müzakereyi sürdüren bir ülke olmaya devam ettiğini ifade eden Babacan, bu tür olumsuzlukların gelecekte de yaşanabileceğinin altını çizdi. Türkiye ile AB'nin bir çok konuda ortak çalışma yaptığını belirten Babacan, "6. Çerçeve Programı sona erdi ve yedincisi başlıyor. Bu, bilim, teknoloji ve yenilik için Türkiye için çok kritik bir alandır. Bu alanda şimdiden yatırım yapmak nasıl bir Türkiye istediğimizi görmek demektir. Hükümet olarak daha önce hiç yapılmamış oranda AR-GE çalışmalarına desteğimizi artırdık. Bilgiye yatırım geleceğe yatırımdır" diye konuştu. Bütün sektörlerde özel imtiyazlı alanlar döneminin sona erdiğini, küresel rekabet gerçeğinin artık kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Babacan, "Geçtiğimiz yıl Türkiye'den kabul edilen proje sayısı azdı ama her yıl bir önceki yıla göre artış yaşanıyor. Türkiye her yıl AB fonlarından daha fazla yararlanma imkanı buluyor" şeklinde konuştu. AB 7. Çerçeve Programı'nın bu yıl ki bütçesinin 54 milyar Euro olduğunu hatırlatan Babacan, şunları söyledi:

"54 milyar Euro az bir rakam değil. Bu üniversite, araştırma camiası ve özel sektör için fırsat kapısıdır. Bu çok önemli fırsatı iyi kullanırsak Türkiye iyi noktada olur. İlgilenmezsek, proje üretemezsek Türkiye'nin önemli bir kaybı olur. Bu konularda bazı alanlarda Türkiye'ye kısıtlamalar vardı. Dışişleri Bakanlığımızın hazırladığı Eylem Planı ile kısıtlamaların kaldırılması için AB ile görüşüyoruz. 7. Çerçeve Programı'ndan beklentimiz çok yüksek. Önemli olan daha çok araştırmacı ve şirketimizin programda yer almasıdır. Türkiye'nin daha çok teknoloji üreten katma değerin içinde yer almasıdır. Türkiye'nin orta ve uzun vadede cari açığının azılması da buna bağlıdır. Diyelim ki işgücü maliyetlerini yüzde 20-30 azalttık, enerji indirimi sağladık, sektörler kısa vadede rahatladı. Tüm bunlar Türkiye'de kalıcı rekabet gücünü sağlamaz. Ama bilgi ve yüksek teknoloji ile bunu yapabiliriz. Bilgi ve yüksek teknolojiyi yakalamamız gerekiyor. Akademik ve iş dünyasına çağrımı tekrarlıyorum. Bu programa zaman harcayın, gönül koyun, bu mutlaka size artı olarak geri dönecektir. Bu yatırımlar belki bir kaç yılda hemen cevap vermeyebilir ama uzun vadede karşılığı mutlaka olacaktır".

En Çok Aranan Haberler