Buna göre, AB, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini “tek taraflı” olarak tanıyacak.
İSRAİL’in en köklü ve saygın gazetesi olan Haaretz, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının 7 Aralık’ta Brüksel’de yapacağı toplantının, AB Dönem Başkanı İsveç tarafından hazırlanan taslak halindeki sonuç bildirisini ele geçirdiğini bildirdi.
Tam metni yayınlanan bildiride, “Amaç, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nden oluşan, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, demokratik, kalıcı ve (İsrail ile) yanyana bir Filistin devletidir” ifadelerine yer veriliyor.
AB’nin Filistin’i “tek taraflı” olarak tanımaya hazırlanırken, AB dışişleri bakanlarının da Kudüs’ün hem İsrail, hem de Filistin’in başkenti olması çağrısında bulunacakları da haberde öne sürüldü.
İsrail: Barışa zarar verir
Haaretz’in haberinde, metnin, İsrail ile Filistinliler arasındaki nihai statü görüşmelerinin kilit noktalarından biri olan Kudüs ile ilgili çözüm hakkında AB’nin ilk resmi ifadesi olduğu kaydedildi.
İsrail, haberin ardından AB’ye sert tepki gösterdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Böyle bir niyetin Orta Doğu’da barış görüşmelerinin yeniden başlatılması fırsatına zarar vereceği” görüşü savunuldu. Açıklamada, “İsveç’in öncülük ettiği bu girişim, AB’nin İsrail ile Filistinliler arasındaki siyasi süreçte önemli bir arabulucu olarak yer alma gayretlerine de zarar verir, ters teper” denildi.
Abbas’ın taktiği tutuyor
AB’nin kararı, Filistin Yönetimi’nin son dönemde yaptığı lobinin sonucu olarak görülüyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ortadoğu barış sürecinin sürdürülmesi için İsrail’in aşırı sağcı unsurlar içeren yeni hükümetine, Filistin’in bağımsızlığını tanıyarak sert bir mesaj verilmesi yönünde çaba sarfediyordu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin’in önşart koşması üzerine ABD ve AB’den baskı görünce, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinde 10 ay süreyle inşaatları durdurma kararı almıştı. “Abbas müzakere istemiyor” diyen Netanyahu, son gelişmelerin ardından bu kararı askıya alabilir.
Irkçı bakana Atina’da şok
İsrail’in aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, AGİT zirvesi için bulunduğu Atina’da evsahibi başbakan Yorgo Papandreu ve AB dışişleri bakanlarıyla görüştü. Lieberman, AB’nin kararına sert tepki gösterdi. Filistin Ulusal Yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi topraklarında 1994’ten beri “hükümet” olsa da, Filistin, uluslararası alanda bir devlet olarak tanınmıyor.