HABER

AB ile Türkiye arasında "rakı" sorunu

AB ile Türkiye arasında "rakı" sorunu

Avrupa Birliği, rakıdaki vergi yükünü artması sonucunu doğuracak olan "alkollü içkilerde alkol derecesine göre vergilemede" ısrar ediyor.

Rakıya düşük, ithal içkilere ise yüksek tutarlı maktu vergi, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında sorun yarattı. AB tarafı, tarama görüşmelerinde Türkiye'nin alkollü ürünlerdeki ÖTV uygulamasının Birlik normlarına uymadığını ileri sürdü.

Türkiye'nin mevcut vergileme rejimiyle başta rakı olmak üzere, yerli ürünleri koruduğunu iddia eden AB temsilcileri, bu durumun Dünya Ticaret Örgütü kriterlerine de aykırı olduğunu savundu. Görüşmelerde, Türkiye'nin AB ülkelerinde olduğu gibi alkollü içkilerden alkol derecesine göre özel tüketim vergisi alması gerektiği belirtildi.

Alkollü içkilerdeki vergileme, AB tam üyelik müzakerelerinde bu defa vergileme faslının açılmasında ön koşul olarak Türkiye'nin önüne getirildi. AB tarafı, alkollü ürünlerdeki yeni vergilemenin yanı sıra ithalatta alınan Tütün Fonu'nun kaldırılmasını da vergileme faslının açılması için gerekli bir başka koşul olarak ortaya koydu.

Görüşmeler sırasında Türkiye'nin bu konuda küçük de olsa bir adım atmasını isteyen AB yetkilileri, bu adıma paralel masaya konulacak bir aksiyon planı ile vergileme faslının açılabileceğini bildirdi.

Maliye Bakanlığı yetkilileri ise AB üyesi ülkelerin alkol derecesi aynı olan ürünlere aynı oranda vergi uyguladığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptılar:

"Bu durum alkollü ürünlerde hem oransal, hem de maktu vergiler için geçerli. Bizde, viski, votka, cin gibi ürünlerin yanı sıra bazı şarapların maktu vergisi, rakıdan daha yüksek. AB, burada tümüyle alkol derecesine göre bir vergileme yapılmasını talep ediyor. Bu durumda ithal ürünlerdeki vergi yükü düşecek, rakıda ise bir miktar artış olacak.Burada gelir gider dengesine de bakılmalı. Buna göre orta bir yol bulunabileceğini düşünüyoruz. İlk aşamada vergi yüklerini birbirlerine biraz yaklaştırabiliriz. Daha sonra aşamalı bir şekilde AB normlarına geçilebilir. Tabii ki bu siyasi bir karar gerektiriyor. Yeni hükümetin kurulmasının ardından bu konuyu, hazırlayacağımız bir taslak ile gündeme getirmeyi düşünüyoruz."

Türkiye'de halen uygulanmakta olan vergileme rejiminde, köpüklü şaraplar, cin, vokta, likör ve rakıdan yüzde 275,6 oranında ÖTV alınıyor. Oransal vergideki bu eşitliğe karşılık, alkollü ürünler üzerindeki asgari maktu vergi tutarları farklılık gösteriyor.

Köpüklü şaraplar üzerinde halen 11,2120 YTL, vermut ve diğer taze şaraplarda 15,6040 YTL, üzüm şarabı veya üzüm cibresinin damıtılması yolu ile elde edilen alkollü içkilerde de 51,3660 YTL asgari maktu vergi bulunuyor.

Maktu vergi, cin ve votka için 41,4230 YTL, alkol derecesi hacim itibarıyla yüzde 45,4'den fazla votkalar için 70,9260 YTL olarak uygulanıyor. Rakının asgari maktu vergisi ise 35,8480 YTL olarak belirleniyor.

AA

En Çok Aranan Haberler