YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ab İlişkileri Masaya Yatırıldı

Türkiye ile AB ilişkilerindeki son durum Çanakkale'de tartışıldı.Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından...

Ab İlişkileri Masaya Yatırıldı

Türkiye ile AB ilişkilerindeki son durum Çanakkale'de tartışıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen “Türkiye-AB İlişkilerinde Son Durum Bir Hayal Kırıklığı mı? Beklentiler ve Gerçekler” konulu panel Troia Kültür Merkezi'nde yapıldı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesinden Doç. Dr. Kerem Batır ve Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Soner Karagül’ün konuşmacı olarak katıldığı paneli çok sayıda akademisyen ve öğrenci dinledi. ÇOMÜ Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kutay Üstün, yaptığı açılış konuşmasında, 10 Ekim’de açıklanan AB Komisyonu Türkiye İlerleme Raporu ile AB’yle olan ilişkilerin tekrar gündeme geldiğini söyleyerek, “Bu rapor eleştiri dozu en yüksek rapor olarak tarihe geçti ve geniş yankı uyandırdı. Bugün bu alanda çalışan değerli akademisyenlerimizle AB sürecini ve son raporu değerlendireceğiz” dedi.

Türkiye-AB ilişkilerinin tarihsel gelişimi ve kırılma noktalarına değinen Doç. Dr. Kerem Batır, müzakere sürecinin nasıl yürütüldüğü hakkında da bilgi verdi. Türkiye’nin AB’ye bakışının yanı sıra AB ülkelerinin yaklaşımını da değerlendiren Batır, “AB’nin Türkiye’yi birliğe almakla ilgili kaygıları var. Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olması dolayısıyla, bu gençlerin hemen Avrupa’ya yayılıp iş aramaya başlayacaklarını düşünüyorlar. Bir diğeri, özellikle 11 Eylül saldırısından sonra iyice artan İslamofobi. Bunu Avrupa ülkelerindeki dergi ve gazetelerde açıkça görüyoruz” dedi. Türkiye’nin AB’ye kesin üyeliği için bundan sonra işleyecek süreç hakkında da konuşan Batır, “Biz on yıl içinde AB üyeliği öngörmüyoruz. Müzakereler tamamlanıp katılım anlaşması yapılsa dahi bir ülkenin birliğe kabulü, tek tek tüm üye ülkelerin onayı ile oluyor. Bunu da genelde halk oylamasıyla yapıyorlar. Türkiye’nin AB üyeliğine ciddi şekilde karşı olan ülkelerden, ‘Evet’ çıkmadığı takdirde üye olunamaz. Bu ‘Evet’in çıkması da Türkiye’yle ilgili algının değişmesine bağlı. Bunu da gençler yapacak” dedi.

Panelin diğer konuşmacısı Biga İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Soner Karagül de konuşmasında Türk dış politikasında AB’nin yeri ve AB dışındaki alternatifler hakkında bilgi verdi. Karagül, Soğuk Savaşın sona ermesiyle birlikte Türkiye’nin dış politikasını çok boyutlu bir hale getirmeye çalıştığını, Turgut Özal döneminde başlayan bu çabanın 2000’li yıllarda hız kazandığını belirtti. Soru cevap bölümünün ardından, panelin sonunda konuşmacılara ÇOMÜ Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kutay Üstün tarafından plaket takdim edildi. Konuşmacılar, panelin ardından Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner’i makamında ziyaret etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler