HABER

AB Komisyonu'ndan Türkiye için 'vize muafiyeti' kararı

AB Komisyonu'nun Türkiye için vize serbestisi tavsiye kararı olumlu çıktı. Ancak vize muafiyetinin sağlanabilmesi için Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’nin de siyasi onayı aranacak.

AB Komisyonu'ndan Türkiye için 'vize muafiyeti' kararı

Avrupa Birliği Komisyonu, Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi’ne girişte vize serbestisi uygulanması için vize muafiyeti tavsiyesinde bulundu. AB Komisyonu tarafından vizesiz seyahat için karşılanması gereken 72 kriter ile ilgili ek süre talep edilmedi.

Financial Times: Vize serbestisi anlaşması tehlikede

Komisyon, 72 kriterin tamamının olmasa bile çok büyük bölümünün karşılandığına kanaat getirdi. Geriye kalan şartların yerine getirilmesi durumunda Türk vatandaşları için vizelerin en geç Haziran ayı sonunda kaldırılmasını öngören tavsiye kararı verildi.

TÜRKİYE'NİN TAMAMLAYAMADIĞI 5 KRİTER

AB Komisyonu'nun hazırladığı rapora göre, Türkiye vize serbestisi için gerekli 72 kriterden 67'sini yerine getirdi. Türkiye'nin henüz tamamlamadığı 5 kriter ise şöyle:

(1) Biyometrik pasaportların kullanıma girmesi, (2) 1 Haziran'da Geri Kabul Anlaşması'nın hayat geçmesi, (3) Basın özgürlüğünün güçlendirilmesi, (4) Rüşvetle mücadele, (5) Bilgi güvenliği.

BİYOMETRİK PASAPORTLAR İÇİN YIL SONUNA KADAR SÜRE

Kararı açıklayan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans oldu. Açıklamada, biyometrik pasaportu olmadan Türklerin Avrupa'ya giremeyeceği de vurgulandı. Türkiye'ye biyometrik pasaportların hazırlanması için yıl sonuna kadar süre verildiği belirtildi.

AB Rekabet Komiseri Margrethe Vestager da, Türkiye vatandaşlarına uygulanacak vizelerin kaldırılmasına yönelik kararın olumlu olduğuna yönelik bir tweet attı. Vestager'ın paylaştığı belgenin üzerinde, "AB Komisyonu bugün Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılmasını teklif etti" yazdığı görüldü. Ancak belgede, AB'nin belirlediği kriterlerin Türkiye tarafından "acilen" tamamlanması şartının bulunduğu belirtildi.

AB Komisyonu'nun bu tavsiyesi teknik yeşil ışık niteliğinde çok kritik bir öneme sahip ama vize muafiyetinin sağlandığı anlamı taşımıyor. Vize muafiyetinin sağlanabilmesi için siyasi onay sürecinin de olumlu şekilde sonuçlandırılması gerekiyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Avrupa Komisyonu'nun vize serbestisi sürecine yeşil ışık yaktığı bu kararın ardından, konu Avrupa Parlamentosu'nun (AP) ve AB'ye üye ülkelerin ulusal parlamentolarının gündemine gelecek. Son olarak da 28 ülkenin temsil edildiği AB Konseyi'nde nihai karara bağlanacak.

Komisyon'un tavsiye kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınacak. Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulu'nda oylanacak. Almanya ve Fransa'nın, vize serbestisinin gerekli durumlarda askına alınmasını öngören bir değişikliği gündeme getirebileceği bildiriliyor.

AP Genel Kurulu'ndaki oylamada salt çoğunluk; AB Adalet ve İçişleri Konseyi'ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55'inin kabul oyu vermesi gerekiyor.

Mevcut durumda 28 üyeden en az 16'sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun AB'nin nüfusunun yüzde 65'ini oluşturması şart.

Avrupa Parlamentosu'nun ret oyu halinde ise top yeniden Avrupa Komisyonu'nda olacak. Parlamento oylama öncesi AB Konseyi'nden görüş isteyebilir.

HANGİ ÜLKELER TÜRK VATANDAŞLARINA VİZESİZ OLUYOR?

Vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bu durumda Türkiye vatandaşları, Haziran ayı sonundan itibaren şu ülkelere gitmek için vizeye ihtiyaç duymayacak:

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan. Bunlara ek olarak, şehir devletleri Monaco, San Marino ve Vatikan'a da gidilebilecek.

Türkiye vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 güne kadar kalabilecek. Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda için ise vize uygulaması sürecek.

En Çok Aranan Haberler