BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin etkilerinin incelendiği raporda, Türkiye'nin Birliğe üyeliğinin "iyi yönetildiği takdirde" olumlu etkilerinin olacağı, ancak Ankara'nın üyelik için gelecek 10 yılı beklemek zorunda kalabileceği belirtildi.
Avrupa Komisyonu'nun 6 Ekim'de yayınlayacağı Türkiye ile ilgili ilerleme raporuyla beraber onaylanması beklenen çalışmada, Türkiye'nin üyeliğinin, AB için sunacağı siyasi avantajlara dikkat çekildi.
"Türkiye'nin Birliğe katılımı, hem AB hem de Türkiye için önemli fırsatlar sunabilir" ifadesine yer verilen raporda, Türkiye'nin katılım için yapması gereken hazırlıkları tamamlamasının gelecek 10 yıla sarkmasının muhtemel göründüğü, Türkiye'nin bu süreçte daha köklü bir değişimden geçmesi gerektiği kaydedildi.
Çalışmada Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin ekonomik etkisine de değinilerek, "Türkiye'nin AB'ye katılımının ekonomik etkisi, Türk ekonomisinin hacmi ve ekonomik entegrasyonun üyelik öncesinde zaten başlamış olması nedenlerinden dolayı olumlu ancak kısmi olacaktır" denildi. Bu çerçevede, Türkiye'nin Birliğe üyeliğinin kayda değer bir maliyeti olacağının belirtildiği raporda, "Tamamen varsayıma dayanan bir senaryoyla, Türkiye'nin 2025'te üyeliğinin maliyeti, 22.1 milyar ila 33.5 milyar euro arasında olacaktır" denildi.
Öte yandan Türkiye'nin üyeliğinin; nüfusu, ekonomisi, coğrafi konumu, büyüklüğü ve askeri potansiyeli gibi faktörlerden dolayı, genişleme sürecinde daha önce yaşanan örneklerden farklı olacağı vurgulanarak, Türkiye'nin üyeliğinin, bölgesel ve küresel ilişkilerde AB'ye ağırlık kazandıracağına işaret edildi. "Türkiye, halihazırda hızlı zihniyet değişimini de içeren köklü bir değişim sürecinden geçiyor. Bu dönüşüm sürecinin devam etmesi bütün tarafların çıkarınadır" ifadelerine yer verilen çalışmada,
Türkiye'nin, özgürlük, demokrasi, insan hakları, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü alanlarındaki köklü reformları gerçekleştirerek, Müslümanların çoğunlukta olduğu bir ülke olarak önemli bir model oluşturabileceği vurgulandı. Bu çerçevede, "Türkiye'nin başarılı bir şekilde AB'ye dahil olması, dini değerlerinin AB değerleriyle uyumlu olduğu konusunda İslam dünyasına açık bir kanıt sunacaktır" ifadesine yer verildi.
Raporda ayrıca, Türkiye'nin geniş çaplı askeri harcamaları ve bu alandaki insan gücüyle, AB'nin güvenlik ve savunma politikasına ciddi katkı yapabileceğinin altı çizildi.