Brüksel -AA- Geleneksel olarak ekonomik konulara ağırlık verilen AB bahar zirvesi taslak kararlarında, küresel ısınmayla mücadele için AB'nin iddialı hedefler belirlerken, sanayileşmiş diğer ülkelerin de katılımı halinde daha ileri adımlar atabileceği belirtiliyor.
Rüzgar, güneş ve hidroelektrikten oluşan yenilenebilir enerjinin 2020 yılına kadar toplam tüketimde en az yüzde 20 pay almasını AB için bağlayıcı hale getiren
kararlarda, "Tüm ülkeler farklı sorumlulukları ve ilgili kapasiteleriyle bu amaca katkı sağlamaya davet edilir" denilerek esneklik sağlanıyor.
Karbondioksit gibi sera etkisi yaratan gazların salınımını 1990 yılı verileri temel alınarak 2020 yılına kadar en az yüzde 20 oranında düşürülmesi hedefini "AB'nin tek yanlı taahhüdü" haline getiren taslak kararlarda, sanayileşmiş diğer ülkelerin katılımı halinde bu hedefin yüzde 30'a yükseltileceği dile getiriliyor.
Zirve taslak kararlarında ayrıca biyoyakıtların (bitkisel akaryakıt) ulaştırma amaçlı petrol ve motorin tüketimindeki payının 2020 yılına dek en az yüzde 10'a yükseltilmesi zorunlu hale getiriliyor.