Ankara(AA) - Türkiye'nin 5 Avrupa ülkesiyle ortak geliştirdiği Geleceğin Büyük Nakliye Uçağı (A400M) projesinde, ilk uçağın parçalarının
birleştirilmesi işlemlerine başlandı.
Edinilen bilgiye göre, Airbus Military Company şirketi ile yapılan anlaşma çerçevesinde üretim görevi üstlenen şirketler arasında yer alan TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş (TAI), 6 set ön orta gövde ve 6 set acil çıkış kapısının, 6 set arka gövde üst paneli ile 6 set arka üst kaçış kapağı ve 3 set kanatçık ve 15 set sürat freninin sevkiyatını gerçekleştirdi.
Program çerevesinde, TAI tasarımı ve üretimi olan ön orta gövde ile ön gövde parçaları Aırbus Military Company'nin İspanya'daki tesislerinde
birleştiriliyor. Dev nakliye uçaklarının önemli bazı parçaları Türkiye'de TAI tarafından tasarlanıp üretilirken, orta gövde Almanya, ön gövde (burun) ise Fransa tarafından yapılacak.
Üretime "milli sanayi kuruluşu" olarak katkı sağlayan TAI'nin A400M uçağının ön orta gövde, arka gövde üst bölümü, paraşütçü kapıları, acil çıkış kapısı, arka üst kaçış kapağı ve kuyruk konisi gibi ana yapısal komponentlerin yanı sıra en önemli uçuş kontrol yüzeylerinden olan kanatçık (Aileron) ve sürat frenlerinin (spoiler) tasarım ve üretimi de Türk mühendis ve teknisyenlerince gerçekleştirilecek.
TAI, ayrıca uçağın tüm iç ve dış aydınlatma sistemleri ile temiz-atık su sistemlerinin birinci derece tasarım ve tedarik sorumluluğunu da üstlenecek. Ayrıca A400M uçağının tüm gövde kablo donanımı da TUSAŞ tarafından imal edilecek. Projeye katkı sunacak ülkeler arasında Almanya, Belçika,
Fransa ve İngiltere ile İspanya'da bulunuyor.
Halen ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde bulunan Herkül tipi nakliye uçaklarına alternatif olarak üretimi planlanan A400M modeli uçaklarından Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı için 10 adet uçak tedarik edilecek.
Toplam 225 adet olarak üretimi planlanan ve yeni yüzyılın en büyük uçak projesi olarak tanımlanan A400M üretiminde Türkiye'nin iş payının arttırılmasına yönelik çalışmalar ise sürüyor.