HABER

AB toplantısında bir tek o ülke Türkiye ile müzakereleri reddetti

AB Dışişleri Bakanları toplantısında Avusturya, toplantıdaki diğer ülkelerin ılımlı mesajlarının aksine Türkiye'nin AB üyeliği müzakerelerinin sürdürülmemesi gerektiğini söyledi.

AB toplantısında bir tek o ülke Türkiye ile müzakereleri reddetti

AB Dışişleri Bakanlarının dün gerçekleştirdiği görüşmede Avusturya hariç tüm ülkelerin, Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin devam etmesi gerektiğini savunduğu, "Türkiye üzerinde ancak bu yolla etkili olabiliriz" değerlendirmesinde bulunduğu bildirildi.

AVUSTURYA TÜRKİYE İLE MÜZAKERELERİN YÜRÜTÜLMESİNİ İSTEMİYOR

Türkiye ile üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesini isteyen tek ülke ise Avusturya oldu.

Toplantıda Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, üyelik müzakerelerinin devam etmemesi gerektiğini savunan tek isim oldu.

MOGHERINI: AB'NİN TEK KIRMIZI ÇİZGİSİ İDAM CEZASININ GERİ GETİRİLMESİ OLMALI

Toplantıya katılan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise, "AB'nin tek kırmızı çizgisi, idam cezasının geri getirilmesi olmalı" dedi. Mogherini, Türkiye konusunda AB'nin birleşik bir tutum almasında mutabık kaldıklarını söyledi. Gelişmeler karşısında endişe duyduklarını ancak Türk yetkililer ve muhalefet partileriyle diyalogların devam ettiğini söyleyen AB yetkilisi, "Birbirimizle iletişim kurmak için benimki de dahil olmak üzere iletişim kanallarının açık kalması çok önemli. Bu her zaman birbirimizi anlamamızı gerektirmez" dedi.

AB'NİN 'TÜRKİYE KAYGILARI'

AB, geçtiğimiz günlerde yaptığı yazılı açıklamada idamın geri getirilmesi tartışmaları, sosyal medya da dahil olmak üzere, bir dizi basın yayın organının kapatılması, Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni ve bazı çalışanları gibi gazetecilere tutuklama kararı çıkartılması ve ülkenin en büyük ikinci muhalefet partisi HDP'nin eş başkanlarının tutuklanması aşırı derecede kaygı verici gelişmeler' olarak tanımlanmıştı.

AB ülkelerinin Dışişleri Bakanlarını bir araya getiren Dış İlişkiler Konseyi’nde, ülkeler Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin geleceğine ilişkin görüşlerini paylaştı.

Almanya, "Üyelik müzakerelerinin hızını korumak Türkiye üzerinde etkili olabilmek için tek yol" değerlendirmesinde bulundu.

Fransa, "Üyelik müzakerelerini askıya alarak Türkiye'yle ilişkileri kötüleştirmenin zamanı değil" şeklinde görüş bildirdi.

'İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI JOHNSON, AB'Lİ MEVKİDAŞLARINI ŞOKE ETTİ'

İngiltere'den, "Türkiye'yi ne izole etmeli ne de köşeye sıkıştırmalıyız. Üyelik müzakerelerinin devamı ve Türkiye'nin AB'yle ilişkili kalması bizim çıkarımıza" değerlendirmesi geldi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'un AB Dışişleri Bakanlarının toplandığı Brüksel'de Türkiye'yi savunması büyük yankı buldu. Financial Times gazetesi, Johnson'un AB'li mevkidaşlarını "sinirlendirdiğini" belirtirken Independent "Johnson'ın, Türkiye'nin idam cezasını geri getirmesine karşı eleştirin dozunun düşürülmesi çağrısı AB'li mevkidaşlarını şoke etti" yorumunu yaptı.

Financial Times gazetesi, BBCTürkçe'nin yansıttığı haberinde Türkiye'nin "köşeye sıkıştırılmaması" çağrısı yapan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'a AB'den gelen eleştirilere dikkat çekti. Gazete, AB içinde Türkiye tartışmasını "İngiltere Dışişleri Bakanı, AB'yi irite etti" başlıklı haberiyle duyurdu.

Haberde toplantıdaki tartışmalar, "Johnson, Ankara ile iletişimin sürmesinin hayati önemde olduğunu söyledi. Johnson'ın argümanı, AB Dış İlişkiler şefi Mogherini'den sert karşılık gördü. Mogherini AB kurallarında idam cezasının yasadışı olduğunu not etti" ifadeleriyle aktarıldı.

JOHNSON "ŞOKE ETTİ"

Independent gazetesi de Dışişleri Bakanı Johnson'ın Türkiye ile ilgili AB'li mevkidaşlarına söylediği sözlere yer verdi. Bakanın ifadelerini "Türkiye'nin idam cezasının geri getirmesine ve AB'ye katılmasına izin verelim" başlığıyla haberleştiren Independent, "Johnson'ın, Türkiye'nin idam cezasını geri getirmesine karşı eleştirin dozunun düşürülmesi çağrısı AB'li mevkidaşarını şoke etti" yorumunu yaptı.

Gazetenin haberinde, Muhafazakar Partili Dışişleri Bakanı Johnson'ın, Haziran'daki Brexit referandumu öncesinde Türkiye'nin AB'ye üye olacağı ve Türk vatandaşların serbest dolaşım hakkı kazanacağı üzerinden AB'den ayrılma yanlısı kampanya yürüttüğüne dikkat çekti.

Haberde, "Ancak, dışişleri bakanı olarak atandıktan sonra Johnson, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini açıkladı" diyerek Bakan'ın Brexit sonrası Türkiye'nin AB üyeliği konusunda tavır değiştirdiğine işaret etti.

İspanya, Türkiye'deki durumun endişeye yol açtığını ancak üyelik müzakerelerinin devam etmesi gerektiğini kaydetti.

İTALYA: ÜYELİK GÖRÜŞMELERİ DİYALOGUN SÜRMESİ AÇISINDAN ÖNEM TAŞIYOR

İtalya, idam cezası konusunda AB'nin sessiz kalamayacağını, ancak üyelik görüşmelerinin diyalogun sürmesi açısından önem taşıdığını beyan etti.

Brüksel'deki Avrupa Birliği Dışişleri ve Savunma Bakanları toplantısının ardından İtalyan basınına açıklamalarda bulunan Bakan Paolo Gentiloni, burada Türkiye'yi de ele aldıklarını hatırlatarak, “Biz tabii ki bu ülkede meydana gelen son gelişmelerden, ikinci muhalif partinin liderlerinin tutuklanmış olmasından duyduğumuz endişeyi bir kez daha tekrar ediyoruz. Ancak bu, bizim Türkiye'nin yüzüne kapıyı kapattığımız anlamına gelmiyor. Bunu değerlendirecek olan Ankara'dır: Türkiye, AB ile diyalog sürecinin kurallarını biliyor ve buna göre değerlendirmesini yapacak diye konuştu.

İtalya olarak, her zaman Türkiye'nin AB üyeliği yönünde bir tutum izlediklerini anımsatan Paolo Gentiloni, “Son haftalarda üst üste zorluklar yaşadık, ancak Türkiye'ye kapıyı kapatan biz olmayacağız. Bakalım Ankara ne karar verecekö dedi.

“REFERANDUMLAR GENELLİKLE AB'DEN ÇIKMAK İÇİN YAPILIYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AB'ye üyelik konusunda gelecek yıl referanduma gidilebileceğini açıklamasını da değerlendiren Gentiloni, “Genellikle referandumlar AB'den çıkmak için yapılıyor. Ancak bu ülkeyle ilişkimiz hala devam ediyor ve hatta biz yıllar önce, AB'nin bir kısmının bu ilişkiyi aşırı derecede frenlediğinden şikayetçiydik. Elbette şimdi durum daha da zor" ifadesini kullandı.

Macaristan, AB'nin güvenliğinin Türkiye'deki istikrara bağlı olduğunu vurgulayarak, "Eğer müzakereleri askıya alırsak, Türkiye'yle olan diyaloğu da askıya alır ve Geri Kabul Anlaşması’nı tehlikeye atarız" görüşünü dile getirdi.

Bulgaristan üyelik müzakerelerinin devam etmesini isterken, Çek Cumhuriyeti kamuoyu önünde Türkiye'ye karşı sert söylemlerde bulunulmaması gerektiğini savundu.

Estonya, Türkiye'nin sığınmacı anlaşmasının yanı sıra terörle mücadelede bir ortak olduğunu ifade ederek, müzakerelerin askıya alınmasının AB'nin çıkarına olmadığını kaydetti.

Yunanistan, üyelik müzakerelerinin Türkiye üzerinde etkili olmak için gerekliliğine işaret etti.

İsveç, HDP'lilerin tutuklanmasını kendileri eleştirse de AB'nin Türkiye'yle irtibat halinde olması gerektiğini savundu. Portekiz, açıklamalarda AB'nin İlerleme Raporu'nun ötesine geçilmemesi gerektiğini ve müzakerelerin AB'nin çıkarına olduğunu belirtti.

Belçika ve Lüksemburg Türkiye'yi eleştirse de müzakerelerin kesilmesinden yana görüş bildirmedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler