HABER

AB, Türkiye'de "siyasi deprem" beklemiyor

AB, Türkiye'de "siyasi deprem" beklemiyor

Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı tartışmaları ve Iraklı Kürtlerle yaşanan kriz, AB diplomatik çevrelerinde çok yakında izleniyor.

Ankara'daki AB diplomatları, gerek Cumhurbaşkanlığı, gerekse Kuzey Irak sorununun "abartıldığı"nı öne sürüyorlar. "Siyasi deprem olmayacak" diyen diplomatlar, "Cumhurbaşkanlığı seçimi normal bir biçimde yapılacak. Biraz gerilim olabilir ancak büyük sorunlar beklemiyoruz" dedi. Ankara'daki AB çevreleri, Cumhurbaşkanlığı ve Kuzey Irak ile ilgili tartışmalar ile çok yakından ilgileniyor ancak bu çevrelerde Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda "siyasi bir deprem" beklenmiyor. Gerek cumhurbaşkanlığı, gerekse Kuzey Irak sorunlarının "abartıldığı"nı savunan diplomatlar, Kuzey Irak'ın de "günlük siyasi malzeme" olarak kullanıldığına inanıyorlar. AB çevrelerinde Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin şu değerlendirmeler yapılıyor:

"Seçimler normal bir biçimde yapılacak. Siyasi deprem olmayacak. AKP'nin yeterli oy çoğunluğu var. Bazı gerilimler olabilir. Örneğin, (Cumhuriyet Mitingi'nin yapılacağı) 14 Nisan'da ancak büyük sorunlar beklemiyoruz.

PKK sorunu güvenlik güçleri çözer

PKK sorununun, bir terör sorunu olduğunu vurgulayan diplomatlar, "Bu soruna, güvenlik güçlerince alınacak önlemler ile sorun bulunabilir. Zaten, şu anda PKK nedeniyle yaşanan olaylar, çok üzücü olsa da, önceki dönemlerin büyüklüğündeki değildir. PKK, eski gibi güçlü değil" değerlendirmeler yaptı.

ABD adım atacak beklentisi

Bu arada, AB diplomatik çevrelerinde ABD'nin PKK konusunda bir şeylerin yapacağı beklentisi görülüyor. Üst düzey bir AB diplomatı, "ABD'nin bazı adımlar atacağını düşünüyorum" dedi. PKK sorunun güvenlik güçlerince çözümlenmesi gereği vurgulanırken Güneydoğu'da sorunun ancak siyasi, ekonomik ve toplumsal önlemlerle çözümlenebileceğine inanılıyor.

Bu yıl önemli önlemler olmayacak

Ancak AB diplomatları, Güneydoğu sorununun çözümü için gerekli gördükleri siyasi, ekonomik ve toplumsal önlemler konusunda bu yılda "önemli bir adım" atılmasını beklemiyor. Bunun nedeni ise, Türkiye'nin gündemindeki seçimler. AB diplomatlarının değerlendirmesi şöyle:

"Son yıllarda Güneydoğu'da iyi yöndeki gelişmeler var ancak bölge halkının durumunun iyileşmesi konusunda önemli bir adım atılmadı. Bu işi, hükümet yapmalı ancak seçimler nedeniyle bu yılda herhalde önemli adımlar atılmayacak. Ancak sorunların çözümü çok ertelenemez. Kürtleri köşeye sıkıştırmak iyi değil çünkü o zaman ılımlı kitleler, radikalleşiyor."

ANKA

En Çok Aranan Haberler